Čínský česnek

14:04

Znáte čínský česnek? Vypadá jako česnek, je to česnek, voní tak, ale vůbec tak nechutná.

Nebo krabicové mléko? Je na tom napsáno mléko, má to bílou barvu, podobné vlastnosti jako mléko...ale zase to tak vůbec nechutná.

A co bavlna? Vypadá to jako bavlna, dokonce i na omak je to bavlněné, ale když se namočí, stane se z toho průsvitný cucek.

A co čokoláda? Máslo? Šlehačka? Pivo?

Začala jsem si už připadat jako "agresivní důchodce". Takový ten člověk, který vzpomíná jak v mládí bylo všechno lepší a pořád si jenom na něco stěžuje.
Snad není možné, že by se za posledních deset let věci tak změnily!

A dneska mi "čínský česnek" otevřel oči.

V 21. století se stále více přibližujeme konceptu "jídla pro kosmonauty". Šetříme peníze, šetříme čas. Instantní káva a mlíko z krabice, "čokoládové" žrádlo pro velbloudy, téměř vegetariánské párky, šlehačka z palmového oleje a jahodová marmeláda s barvivem z krevet. Do piva už se nedává chmel, ale pouze chmelový výtažek.

Zlí výrobci a prodejci se snaží nás ošidit, urvat z našich peněženek co největší kus... a nebo si za to můžeme sami?

Tak dlouho jsme se dívali na cenu, až se prodejci přizpůsobili a prodávají jenom brambory pro prasata, ananasový džus z jablečného koncentrátu, lepenou obuv a čínský česnek.

Tak douho jsem šetřili, až domácí výrobci zkrachovali a nám nezbývá, než kupovat levné čínské výrobky z východu nebo podstatně dražší čínské výrobky ze západu.

A tak sedím, piju "logrovku-turka" bio kávu z Etiopie, zalitou "čerstvým mlékem z Vysočiny" a je mi fajn. A těším se domů, na dědovy brambory, babiččina králíka a mléko od pána z Polska, které je tak husté smetanou, že v něm lžíce skoro stojí.

A mám neskutečnou radost z toho, že v Praze jsou každý víkend farmářské trhy, že Botas uvádí novou kolekci, Svit Zlín měl designbloku vlastní stánek (Líbily se, gumáčky? A hodili jste si kartičku do soutěže?), stejně jako další české firmy ... a zákazníci píšou rozčílené dopisy ohledně čínského česneku!

Že bychom přestávali být "hnojištěm Evropy"?

Bylo by to skvělé. Nejdříve bychom se začali kvalitně stravovat, potom kvalitně oblékat a nakonec, kvalitně žít. Konečně, po jednadvaceti letech, bychom se mohli vyhrabat z postkomunismu.

Co myslíte vy?

You Might Also Like

12 komentářů

  1. SLehacka je nejlepsi z papirove krabicky, nejhorsi jsou ty v pla.kelimku

    Resp. ja jsem si "sve" kvalitni potraviny nasla, kupuju sunku za 70kc/200g, je pravda ze hodne lidi z rodiny si o me mysli ze nedokazi usetrit, ale vzdycky jsem si cenila vic zdravi nez penez.
    Jsem rad ze Mila susenka chutna stale stejne. Naopak me nakrklo granko, kteri vydali edici "granka pro dospele" a to je presne chutove stejne jako bylo klas.granko driv.

    OdpovědětVymazat
  2. Čteš mi myšlenky, taky jsem naštvaná, kam to lidi se svým honem za levnými cenami dotáhli... Je to prostě smutné, když dává 90% populace přednost kvantitě před kvalitou. Jako Pražák skrz-naskrz ti závidím dědovy brambory i mléko do pána z Polska. LL.

    OdpovědětVymazat
  3. já mám náhodou párky z mouky ráda, nejlépe ty z Ikei, mouka je totiž lepší, než prasečí kůžičky :D

    OdpovědětVymazat
  4. Máš pravdu...Jenže co s tím naděláme? Většina české populace si raději koupí "něcojakosalám" za 7 káčé, než skvělou šunku za 40,-

    Nedávno jsem někde četla, že lidi si už zvykli kupovat kvalitnější elektroniku a celkově techniku, ale potraviny, prakticky tu nejzákladnější věc, stále odbývají.

    Já mám taky to štěstí, že bydlím na vesnici, máme velkou zahradu a zeleniny, ovoce požehnaně. Prababička má slepičky, takže od ní dostáváme pravidelně vajíčka. Nedaleko našeho městečka je mléčný automat, u nás skvělý řezník a naše známá chovají ovce a kozy, takže 2x měsíčně máme sýr a tvaroh.

    A k tomu česneku...Přijeď někdy k nám na slavnosti:D Tento rok to sice nebylo to pravé "česnekové", protože se slavnosti konaly na náměstí a ne v zámecké zahradě, ale i tak, česnek se prodávál český a pááááálivý!!

    Měj se hezky. B


    PS: Ty brďo, to byl Svit, jo? No já jsem se do těch jedněch bot zamilovala....!

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, znám čínský česnek, moc dobře. Občas vedeme doma na toto a podobná témata dlouhosáhlé diskuze. Takže co zbývá? Farmářská tržiště a ( v mém případě ) osázet až přijde čas zahrádku:).

    OdpovědětVymazat
  6. Cinsky cesnek taky moc nemusim, ale kdyz jsem lina dojet do Holesovicke trznice, anebo cesnek nemaji na stredecnich trzich na Jiriho z Podebrad, nezbyva nez vzit za vdek Cinankem a dat ho do jidla o krapet....o dost...vic:))

    Jinak je ale fakt, ze neni nad domaci vajicka, mleko rovnou od kravy (ci z mlekomatu), masa od drobnych chovatelu....chut je nekde jinde...lepsi, opravdovejsi, zdravejsi.

    Uprimne ovsem priznavam, ne vzdy se zadari, a tak i presto stale dost nakupuju v klasickych supermarketech. Ovsem alespon si hlidam na obalu potravin slozeni (treba u tech parku, kuzi fakt jist nechci), u ovozel vybiram co nejpecliveji ocima (nekdy i nosem - podle vune).

    Nikdy bych uz napr.nepozrela kupovanou pastiku (delam ji z kur.jater doma sama a je vyborna), "pomazankova" masla a jine "vyborne" rostlinne tuky na chleba, anebo treba trvanlive krabicove mleko:)

    Nejlepsi pro me stejne asi navzdy zustane dedova klobasa (byval reznikem), kterou uz nikdy v zivote neochutnam:( a na jejiz (byt vzdalenou) kopii jsem doted nikde nenarazila. Stejne tak nebylo nic nad babiccinu domaci kachnu, kterou se brzy rano zarizlo a pak byla k pozdnimu obedu:)

    OdpovědětVymazat
  7. Problem je jinde. Lidi jsou porad stejny tupy stado, akorat ted ty farmarsky trziste jsou desna kul zalezitost pro prazske snobiky. Snad to neplati o autorce (i vzhledem k nizkemu veku :-) ), ale hnusnej cesnek a nizkotucny mliko v krabici tady mame uz nejakej patek. No a sunka za 350/kg je podle me minimum u velkovyroby, aby to aspon mohlo splnovat normy vyberove uzeniny. U maleho vyrobce, pokud to ma projit jeste maloobchodem, to je cena pod nakladama.

    OdpovědětVymazat
  8. uf ještě že vzhledem k tomu že máme obrovskou zahradu a babičku co chová králíky a ve městě pravidelní trhy a těm blivajzům se můžu většinou vyhnout... a nejlepší mléko je z farmy - navíc i skvěle funguje na rty jak je tučný :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ovoce a zeleninu v obchodě musím před nákupem očichat - co nevoní, nechutná. Čínský česnek je hnusný, ovšem pro mně jsou mega hnusná supermarketová rajčata. Ble. Krabicové mléko mi kupodivu nevadí, liju si ho do kafe z čekanky, ječmene a cukrové řepy.:-)

    Ty holínky na Designbloku byly skvělé! Ale myslím že je vystavovala Novesta (SK). Bratři Slováci koupili českou značku a snaží se ji oživit dle vzoru Botasek. Více u mně na blogu, chcete-li: http://designeclectic.blogspot.com/2010/10/designblok-2010-moda.html

    OdpovědětVymazat
  10. český česnek?????
    Zdravím všechny, jež mají rádi hodně " smradlavý" český česnek!!!

    Naše rodina má velkou spotřebu. Každý rok si pěstujeme větší a větší množství. Kamarádů máme taky hodně a množství nestačí.- Tak jsme se rozhodli, že to rozjedeme ve velkém. Nyní máme vsazeny celkem 2 metráky od 16 odrůd. Příští rok vyhodnotíme a vybereme ty nejodolnější. Vzali jsme si pozemky po dědovi a na příští rok počítáme s rozšířením plochy na 2 hektary. Doufám, že se mu bude dařit jako doposud a Čínu bude vidět jen na mapě. " českému česneku zdar"!!!!!!!! Alena Mihulková. obec.bela@email.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Svou roli hraje i to, že pracujeme od nevidím do nevidím. A proto si musíme všechno kupovat místo abychom si to pěstovali.

    OdpovědětVymazat