Odporná prasárna

9:27

Dneska se nerozepíšu nad něčím příjemně dekadentním, jak by se mohlo zdát. Naopak.
Musím se pozastavit nad něčím, co je tak odporné, až je mi z toho zle.
Dožrala jsem se. 
Tahle fráze, kterou používá moje babička, když dlouho mlčky akceptuje něco, co je proti jejímu přesvědčení, a potom to v jednom okamžiku, se vší její energii, vypustí ven.
Ať už se "dožere" na místní politiky, opilce, škůdce na zahradě či zlobivé králíky, svoje odhodlání dotahuje do konce, za což ji nesmírně obdivuju. Když se babička "dožere", začíná to být trochu drsné.

Já věci do konce dotahovat neumím, o tom by mohla vyprávět obrovská hromada nedodělků v rohu pokoje. A snad, v této věci, je bezpečnější se moc neangažovat.

Dožrala mě totiž lidská vychcanost.
Slovanské národy žijící dlouhodobě v Čechách mají zajímavou vlastnost- kreativní vychcanost.
Jedná se o duševní proces, kdy jedinci hledají a nalézají jakékoli možnosti, jak zneužít důvěry a ochoty ostatních lidí a vydělat na tom co nejvíce. Je až neskutečné, s jakou kreativitou se setkáme s obcházením pravidel, které se dotýkají financí. 

To že jeden z mých bývalých raději lezl kopřivami a křovím, než aby si, za 30kč, koupil lístek na koncert, jsem rozdýchala. To že jiný kamarád mě přesvědčuje, že krást kukuřici z pole je to jediné správné a že když je omezení 10 čokolád na člověka, musí se jít aspoň pětkrát, i kdyby to nikdo nežral, protože "přece jim to nenecháme", beru jako duševní vadu jedince. Zvykla jsem si na to, že na vernisáže se běžně chodí kvůli welcome drinku, že díla jsou oproti tomu nezajímavá. Rozumím tomu, že fotografové nechají modelku podepsat smlouvu, aby pracovala zadarmo, a fotky pak prodávají.

Dokonce si už neodplivnu, když vidím na jobsech inzerát typu "dobře vám zaplatíme za to, že budete lidem prodávat naše charitativní blbinky". Přestože silně odolávám tomu, zastavovat se s prodejci, přes které na frekventovaných místech v Praze, není možné proniknout, a vysvětlovat jim, že ty prachy které za postávání dostávají, měla firma raději vrazit na tu charitu.
Odolávám chuti fyzicky zaútočit na jedince, kteří už rok žebrají na Hlaváku na jízdenku, vždycky se stejnou historkou a jsou uražení, když jim ty peníze na fet nedám. (Kapitola sama o sobě. Jeden švidravý pán už mě zastavil čtyřikrát. Poprvé jsem byla tak blbá, že jsem mu dala a to ještě relativně dost peněz. Teď nevím, jestli se ho nezeptat, jak tehdy do té Olomouce dojel...)

Ale teď to je jiné kafe. Určitě všichni víte, že některé skvělé modelingové agentury pořádají pro adeptky na modelky speciální kurzy, kde se holky naučí jak chodit po mole (blbost, pokaždé je jiná choreografie), jak se líčit a česat (blbost, od toho je vizážista a kadeřník), jak se oblékat podle barevné typologie (!!!) a jak jíst a cvičit (...). A za účast a zaplacení takového kurzu, který stojí nemálo, dostanou ještě nafocený tzv. book. (Další blbost. V portfoliu má být ideálně každá fotka jiná, od někoho jiného, nejlépe stránky z časopisů... dát tisíce za příšerné obrázky od místního cvakálka, na batikovaném pozadí je naivita nejvyššího stupně). O tom, že je zbytečné tohle podstupovat, se ví. O tom, že je to zlo, prasárna, že nikdy by se nemělo agentuře nic platit (A dokonce ani v Agátamodels), se ví. A přesto se do podobných kurzů přihlašují další a další slečny, které mají v modelingu šance asi jako moje středoškolská třídní v přechodu, a platí a platí. O to hůře, že vznikají nové a nové podobné kurzy a společnosti. Proč o tom píšu? Protože můj známý si podobnou prasárnu právě otevřel a už se těší, jak se mu budou sypat penízky. A mi se chce blít.

A není to jenom modeling. Kdo neznáte tuhle novou fintu, jste pěkně zastaralí. Až budete někdy něco organizovat, a nebudete na to mít dost peněz, ale nebudete chtít slevit z nároků, prohlašte to za charitativní akci. Pozvěte zástupce nějaké organizace pro děti nebo zvířata (Ideálně takové, která za peníze zaměstnává pouliční prodejce blbostí.) a to samo by mělo stačit, aby všichni dřeli jako koně a nic za to nemohli chtít. Ono je totiž přece nemorální, chtít peníze, když všichni dělají zadarmo, když to jde na charitu, na opuštěné psy... Ve skutečnosti na charitu nejde skoro nic, zato někdo má benefit z reklamy...
Podobný scénář můžete aplikovat třeba na narozeninovou párty, na cokoli, třeba na stavbu domu, udržbu zahrady...

Jsem rozčílená.
Mám nějakou výchovu, jsem naučená být hodná, ochotná, pomoct. Snažím se dělat věci, jak nejlépe to jde, snažím se chápat pohnutky jiných lidí a jejich problémy. A tak se mě všichni snaží ojebat, vizážistka chce prachy za to, že použila na nehonorovaném focení můj lak a modelkám udělala kolem očí černé monokly a natupírovala vlasy…

Jaké máte zkušenosti vy? Co vám přijde "už" nemorální a co je ještě v pohodě? Jste "ti blbí" nebo "ti chytří"?

You Might Also Like

17 komentářů

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. s tímhle článkem naprosto souhlasím..dokonce v sobotu když jsem byla Na Příkopě tam se mě zeptal jeden chlap(kterýmu táhne na třicítku) jestli si od něho nechci koupit klíčenku za 45CZK(pomoc handicapovaným), přesto si myslím, že zrovna on by mohl dělat i trošku fyzicky těžší práci než jen tohle..ale to už je jen třešnička na dortu..tenhle článek si zaslouží potlesk,klobouk dolů :))

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělej článek, je vidět, že máš "oči otevřené".
    Miluju větu: .. dát tisíce za příšerné obrázky od místního cvakálka, na batikovaném pozadí je naivita nejvyššího stupně.

    Matěj z Rychnova

    OdpovědětVymazat
  4. Jo jo... ale dokud budou kupci, budou i rýžující prodejci, že.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak co se týče žebroty radši no coment, co se týče těch prodejcu pro charitu který si tim vydělávaj 150 na hodinu my moc charitativní nepřijde. A co se týče s ojebáváním při spolupráci? To už je tky častej jev, často jsem taky fotil něco pro někoho ze známosti že prej to bude pro mne reklama a vždycky velký hov**.... a nakonec ještě remcaj že si to představovali jinak... řekl bych že ojebávat je už celkm normální věc protože tady v tomhle státu krásně platí "Za dobrotu na žebrotu".

    OdpovědětVymazat
  6. úžasný článek.

    OdpovědětVymazat
  7. Tady někdo zaspal v hodině dějepisu http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovan%C3%A9

    Inu někdo bere tuhle vychcanost jako sport. A lidská hloupost taky nemá meze.

    OdpovědětVymazat
  8. charita na ulici je z 90% smelo, takze davam jen na oficialni - slunickovy den, tri kralove a tak... a k tem modelkovskym kurzum - vychytavka je spojit se s nejakym salonem, kam poslete holcicky na ostrihani, ze je to tam super a kvalitni.. a pred nejakymi 17 lety, kdy jsem s "modelingem" koketovala ja, byly jeste in inzeraty na brigady, za kterymi se schovavala kancelar, ve ktere se za maly poplatek (100-200kc) registrovaly "modelky" aby pak byly osloveny na nejakou tu prehlidku.. no jo, ve 14ti clovek dela kraviny :)

    OdpovědětVymazat
  9. simsalabim, noo ale pozor treba takove castingove agentury si za registraci berou penize. vetsinou to byva okolo 200 kc a zadny podraz v tom neni. Pak ti chodi pozvanky na castingy atd.
    Ale naprosty souhlas, nejlepsi je, kdyz mi lidi volaji, ze chteji na komercni vec makeup a pak z nich vyleze ze to chteji zadarmo- no preci z toho budu mit reklamu zejo! :-D:-D

    OdpovědětVymazat
  10. naposledy som sa nad podobnymi modelingovymi kurzami rozculovala hmm vcera!
    nechapem ako clovek moze byt az tak bez chrbtovej kosti.
    viem, ze v prahe teraz zacina dalsia takato "agentura" a najlepsie, ked sa este ty stanes tou nevdacnou mrchou za to, ze sa nenechas ojebat.

    OdpovědětVymazat
  11. theres ha, to jsem nevedela, akorat teda v tomhle pripade jsem o nich uz nikdy neslysela..

    OdpovědětVymazat
  12. tak toho capka "z olomouca" z nadrazi taky znam, a taky sem mu prvne penize dala, ja hloupa. kdyz sem jeste jezdivala rychlikem tak takrka pokazde mi vlezl do kupe na somr... des.

    OdpovědětVymazat
  13. Nad těmi kurzy bych se nerozčilovala - je to holt blbost lidí, protože normálně myslící člověk na takovou cipovinu neskočí. Obvykle v těchto kurzech koční holky, o které by dobrá agentura neprojevila zájem (toť můj názor..). My se tomu s přítelem spíš smějeme - třeba takové ty "nóbl agentůry" u nás v Hradišti, nebo fotografové, kteří fotí "super fotečky", "glamůr", atd. :D

    prodejci "kravinek" - jsem na tom stejně jak simsalabim, podporuji jen oficiální akce. Přeci jen, jsem student, no i přesto platím zdravotní a důchodové, takže fakt nemám prachy na to, abych přiživovala nějakého vyčůraného hajzlíka.

    ...a "žebráci"? Ráda dám nějaký peníz člověku, co aspoň něco umí. Třeba v Olmu bývá občas kluk, co hraje na flétnu, sedí na kašně, říkáme mu Krysař - má to skvělou atmosféru. Taky nám tam sem tam hraje jeden Róm, parádně na kytaru a harmoniku, tak proč ho neocenit? Takovým lidem klidně přidám a je mi jedno, co s penězi uděůají..

    A taky si pravidelně kupujem Nový prostor!!!! Skvělé čtení a snad to i prodejci pomůže...

    OdpovědětVymazat
  14. Souhlasím - s Hlavákem (nechutný místo plný fetek, vyhlášený), s batikovaným ''bookem'' (spolužačka mi řekla: Mám book! ukázala nějaké takové fotky a já se začla smát, nešlo to jinak), taky znám lidi, kteří místo 30 korunám přelezou plot - přijde mi to ubohé tady šetřit 30 korun a pak si koupit cigarety za 70 korun (nevím, kolik to stojí, ale nějak tak asi jo, ne?). Chápu také tvou rozčílenost nad známým, nedivím se ti...

    OdpovědětVymazat
  15. pripada mi, ze v dnesni dobe je vse podfuk..snazim si najit brigadu, ale nechci delat v zadne zaplivane, zakourene hospode za 4O Kč. a porad jen ctu inzeraty na tuhle charitu. Jak nekdo muze dat brigadnikovi pres stovku? My prodavali tkanicku, svetlusku, bilou pastelku pres skolu.Zadarmo, jedinou nasi odmenou bylo uliti z par hodin ve skole a triumf, kdyz jsme vybraly nevjci na skole. A k "modelingovym" agenturam se radej ani nevyjadruju, co me stve jeste vic jsou potom tyhle modeliny, ktere si mysli,za jsou nejlepsi a taky se podle toho chovaji...dobry clanek :)

    OdpovědětVymazat
  16. Naprosto jsi se mi trefila do nálady, připadá mi, že je z toho v dnešní době sport, ojebávat ostatní.

    OdpovědětVymazat
  17. K vyčůranosti přidej ještě bezedné skleničky nebo kelímky (IKEA, KFC atp.) - čtyřčlenná rodina si koupí jeden aby ušetřila :-)

    Zažila jsem i velmi agresivní (naštěstí jen verbálně) výběrčí na "děti s leukemií". když jsem jí odmítla přispět, šla za mnou přes celou Florenc a říkala mi, co si o mě myslí. Falešný prodejce Nového prostoru v Metru mi obohatil slovník o pár sprostých slov. Odmítla jsem si totiž "koupit" poslední časopis a pak si ho nevzít. "Paní já mám už poslední". A tak...

    OdpovědětVymazat