Malých bláznů, těch je plný svět...

19:49


Natáčení není jenom o věcech. Je i o lidech. O lidech, s kterými trávíte třeba i 20 hodin denně.

A já jsem měla štěstí na skvělý tým. Přestože všichni pracovali bez nároku na honorář a občas to bylo únavné, vysilující a složité, zůstávali plní nadšení a nevzdávali se až do konce.

Režisér
Největší blázen ze všech. Zeno. Občas na zabití. Bez něj bychom se nikdy nesešli. Perfekcionista, profesionální všechno možné, nejvíce kameraman.
Ať už seděl u obrazovky, věšel světla, ovládal světla, seděl za kamerou, "zoufalstvím si rval vlasy", nabízel pálenku z kmínu (ta zelená lahvička na fotce)  nebo znakoval sprosťárny, všichni k němu vzhlíželi se zaslouženou úctou. (či tak nějak)

Produkční

Ten, který je zodpovědný za to, aby všechno fungovalo a bylo. Každé ráno přinesl tašku s chlebem, salámem a sýrem, náš luxusní carerring. Václav. Pak oblékl monterky, čelenku a dělal, co mohl. Nejčastěji držel kabel nebo tlačil vozík, stavěl a boural scénu... a večer odcházel jako jeden z posledních. "Víš, někdo skáče s bungee jumping, někdo se potápí se žraloky a někdo dělá produkci." Kudy chodil, tudy trousil hlášky z filmů, nejen těch, na kterých pracoval.
Statečně a s profesionálním nahledem snášel chvíle, kdy se nedařilo a velký šéf to dával znát.

Scénografové
Dominika
Jančí a Dominka
Martin a Dominika
Stavba scény
Výroba kulis
Dominika a její spolužáci, Martin z Hořic (tam co jsou ty trubičky) a "Jančí". Magoři. Stavěli a bourali scénu, vyráběli kulisy, vymýšleli nálady ... a skoro vůbec nespali. Nebylo kdy. Ona je z té skupiny nádherných holek, kterým odpustíte i kdyby vám sežraly babičku. "Máte niečo proti mojej češtine?"
Taky občas na zabití, scénografka ve Strašnickém divadle.

Maskérka
Irena. Jediný, komu režisér vykal. (Co jsem si všimla.) "Je tady někdo v pořádku?" Nebyla chvíle, kdy by se neusmívala. (Ona se usmívala dokonce i když ostatní šíleli a bylo dávno po večerníčku!) Všechny účesy a masky jsou její práce, kterou prováděla s neskutečnou precizností. A na svém prostoru měla vždycky pořádek.

Kostimérka
Olga. Nejméně zkušená z celého týmu. Ale protože režisér chtěl, aby chlapi na place nezažívali stereotyp a blondýnku i brunetku už měl, rozhodl se doplnit tým o zrzku. :-)

Samožřejmě, na natáčení jsou třeba i další profese. Bohužel, fotky jsou jen z jednoho dne a mimo výše zníněné šílence se tým různě měnil.

Osvětlovači
- vystřídali se tři profesionálové a když ti nebyli, tým se přizpůsobil. Navěsit lampy na lešení, nafiltrovat, správně zapojit a pak naprogramovat a zapínat a vypínat...

Osvětlovač u mixu a režisér u plejbeku, sledují obrazovku
Kontrola
Věšení lamp a instalace filtrů
Zapojení lamp


Druhý kameraman
- ten, co sedí za kamerou. Je pro něj speciální slovo, které si ale nejsem jistá, jestli si pamatuju správně. ("šrenker"?) Každý snímek musí mít skvělou kompozici. Každá "fotka" musí být bezchybná. Když nebyl jiný profesionál (nebo když se to režisérovi nezdálo), usedl na sedátko sám velký šéf.

Ostřič
- člověk který zajišťuje, že obraz je vždycky ostrý. Kamera jede po kolejích kolem scény a je třeba neustále doostřovat. Obraz se kontroluje na malé obrazovce. Aby bylo všechno dokonalé, není možné se úplně spolehnout na lidské oko a proto se ostří přes desetinásobný zoom. Bod ostrosti se přiblíží, zaostří, poznamená, pak se odzoomuje a pokud jsem to pochopila správně, tak kdykoli kamera zabere daný obraz, ostřič zaostří na poznamenanou ostrost.

Obsluha vozíku
Vozík, na kterém sedí kameraman a ostřič, nejede sám. Kupředu je tlačen inteligentní lidskou silou, která ví, kdy jet pomalu, kdy jet rychle a která necuká.
+
Obsluha kabelu
- zvuk do kamery a obraz z kamery na obrazovku jde kabelem...a ten se nesmí přejet. Proto, pokud se vozík pohybuje, musí další člověk hlídat kabel.

Kontrola nastavení - zleva ostřič, kameraman, obsluha vozíku
Jízda
V akci
Produkční Václav drží kabel

a nesmím zapomenout na "herce". Bez překladatelů a tlumočníků do znakového jazyka by to nešlo.

Kateřina
Maruška. Tuhle holku bych už nikdy nechtěla oblékat.
Zuzka

You Might Also Like

6 komentářů

  1. a preco by si tu marusku uz nikdy nechcela obliekat?
    J.

    OdpovědětVymazat
  2. to Anonymní: Protože když si někdo nechce obléknout co mu nachytáš, je to těžké. A je to o to těžší, když ten někdo je neslyšící a všechno musíš vysvětlovat přes tlumočníka. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. oo, to vyzera zaujimavo, fotky zo zakulisia z natacani! :) btw ten "šrenker" bude asi "švenkr"
    Kat.

    OdpovědětVymazat
  4. Opravdu zajímavé, sem zvědavá co z toho bude.

    OdpovědětVymazat
  5. fakt zajímavé, ale kostým -> kostymérka:-) ta maruška mě taky zajímala, muselo to být náročné.

    OdpovědětVymazat