Jaká je to pohoda, když nesněží...

12:35

Krásná modelka dostala chřipku, horečky a bolení.
Šikovná vizážistka potřebovala odpočinek po dlouhé noci.
A venku bylo krásně, tak jsme šli na výlet.

Člověk by neřekl, jaká horská turistika se dá provozovat v okolí Prahy. Pokud máte rádi les s pralesními prvky, historii a výhledy a nejste jenom "městští", po včerejšku můžu doporučit výšlap na Závist.
Kopeček se tyčí mezi nad Vltavou a Břežanským údolím a na jeho vrcholu stávalo významné keltské opiddum. Ještě po tisíciletích jsou v lese poznat valy a terasy, a když se vydrápete nahoru, výhled vás přesvědčí o tom, že tohle je setsakra dobré místo pro osadu-město-pevnost.

Jak se tam dostat? Autobusem nebo vlakem na Zbraslav. Nádraží je přímo pod kopcem, stejně jako autobusová zastávka "Most závodu míru" nebo "Nádraží Zbraslav". Od nádraží pak vedou dvě stezky nahoru, žlutá - s lepšími výhledy a zelená - pozvolnější.

Pokud máte kola, respektive biky (bájky), nezapomeňte helmu a chrániče, pokud svůj stoj vytáhnete nahoru, dolů jsou krásné sjezdy a vybudované skokánky. (Nemám kolo, ani chrániče, ale bikerů - freeriderů jsme potkali dost.)

Co na sebe? Když už jsme svačili pod kopcem, nahoru se vydala skupinka v hezkých kožených botkách, riflích a bundičkách. No, nic proti. Nicméně pokud tuhle procházku vezmete jako fashion událost, ověřte si předem, že vám funguje pračka a že vaše oblečení můžete prát. Taky boty bych si asi promyslela. Aktuálně je zem pokrytá vrstvou listí, pod kterým je kluzké bahýnko a na takový terén jsou, jak jsme se přesvědčili, místy krátké i pohorky.

Sluníčko svítilo pořádně, stromy bez listí umožňovaly výhled a chůzi mimo chodník, jenom ten vítr foukal opravdu silně. Nahoře, na nejvyšším místě kopce, Akropoli opidda, je informační stánek a několik ohnišť, kde je možné posedět a asi si i upéct buřty. Pod kopcem je dětské hřiště s posezením, kde je možné posvačit vlastní "řízek s chlebem" a ještě o kousek níž je hospůdka- penzion kde čepují Plzeň.

Pokud se nebojíte bláta, a pohybu, můžu tento výlet jenom doporučit.





Bonus nakonec:
V pátek jsme se byli podívat na Vincenta, mužového zbrusunového synovce.
...miminko je tak akorát na týdenní miminko .... a jednou z něho bude boxer nebo bojovník kung-fu

myspace graphic is done on Gickr.com
Vincentek

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Hned bych někam vyrazila :)) (kdyby mi to škola dovolila)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky už se nemůžu dočkat výletů...ale i když vdím to sluníčko jen z okna, mám hned lepší náladu :o)

    OdpovědětVymazat
  3. my chodime na hory celkem casto, taky moc nerozumim tem lidem v polobotkach.. ale chapu, ze do pohor investovat kvuli dvoum trem vychazkam rocne investovat nechteji :/ kazdopadne jsou to moje nejdrazsi boty, a toje teda co rict :)) a vincentek vypada uzasne, karate kid hadra :))

    OdpovědětVymazat
  4. juu, dekuji za tip, zkouskove uz je za mnou, ted jenom vylezet tu chripku a vyrazime :))

    OdpovědětVymazat