Tak dlouho se chodí...

8:37

...se džbánem pro vodu, až na to někdo přijde.

Prostě to prasklo. Ano, napsala jsem to já. Ale od jiných ošklivých praktik se distancuju.

Jednoho dne mě jeden fotograf seznámil se svou známou, novinářkou, přidaly jsme se na FB a domluvily na tom, že bych mohla zkusit něco napsat.

Na začátku července mi pak přišlo emailem pět fotek outfitů, jedna slečna poslala jenom jeden, další dvě - zjevně kamarádky - poslaly každá dva - z kterých jsem vybrala vždy ten lepší.

A tak jsem si otevřela každou fotku, dívala se na ni tak dlouho, až můj mozek přestal vnímat (ne)kvality fotografie, případné retuše, líčení a celkové charisma které nesouvisí se stylingem. Z celé fotky pak vystoupilo už jenom oblečení a doplňky a já jsem byla mile překvapena.

Ne že by na fotkách nebyly stylistické chyby, ale v konečné fázi, kdy člověk nehledá "módnost" ale "přijemno od pohledu", se všechny outfity zařadily do kategorie vydařených.

Pak přišel čas na můj písemný projev. Když máte psát komentář, nějaký krátký text ve kterém by mělo být co nejvíce informací a velké množství přídavných jmen, brzy zjistíte, že to není jenom tak. Oblečení, oděv, celkový styling, outfit - jsou to synonyma? Najednou vám všechny mozkové závity pracují, protože ve větách za sebou se nesmí opakovat totéž slovo. Z vnitřního prostoru kdesi za uchem soukáte slovíčka, honíte je po dutině lebeční a snažíte se vzpomenout si, co jste kde četli a odpíchnout se od toho.

Navíc, je velmi jednoduché dát na první dojem a jenom kritizovat. Pokud ale chcete, aby své fotky poslala další várka čtenářek, musíte zapomenout na pocity a reagovat na realitu.

A tak jsem to dopsala, odeslala a čekala, kdy to vyjde. Včera ráno jsem porvé viděla někde viset moji práci a měla jsem z toho radost. Na druhou stranu, nechci se tím chlubit, protože tuším, kdo tu rubriku psal přede mnou a "ne tak docela přátel" už mám za ten rok docela dost.

A vlastně, nejvíce mi dalo to nalezení "čistého pohledu na outfit". Na ulici třeba vidíte ženu, řeknete si něco ve smyslu "Bába divná, ty květované šaty má jak ubrus, jak může chodit v takových sandálech a co ten šátek v trvalé!" Ale když přivřete oči a odprostíte se od toho co chcete vidět (tzn. žena ve středních letech, už má vrásky a nechodí do solárka takže spíše stařena?) zjistíte, že všechno jí hezky ladí, sandálky by jste zařadily do Topshopu, podobné šaty jste si koupili minulý týden a šátek ve vlasech měla vaše oblíbená lookbookerka. Že dokonce i zlaté řetízky na krku k tomu tak nějak pasují.

Najednou vnímáte jinak i důchodkyně na kolech, protože přastáváte vidět důchodkyni. Vidíte kolo a na něm outfit zahrnující boty na podpatku. Pokud si dokážete odmyslet postavu tak typickou pro ženy po přechodu a "květák" (oblíbený účes stejné věkové skupiny), zjistíte, že halenka, kalhoty, boty, klobouk i károvaná igelitka spolu velmi dobře fungují.

Zjistíte že lidé mají vkus!

Jenom my mladí jsme asi už tak degenerovaní fotkama z časopisů a jiných médií, že vkus, který není přinesen na bezchybném těle, s makeupem akademických malířů a účesem od architekta, odmítáme vidět.

Nebo ne? Obléká se vaše máma, babička, tetička, učitelka, sousedka ... vkusně?
V mém okolí je nevkusných málo...a většina spadá do kategorie "do 30 let". Zvláštní.

You Might Also Like

13 komentářů

  1. milý příspěvek! často vídám na ulici dámy ve věku a zírám, jak vkusné jsou přesně jak Ty píšeš. někomu by se to líbit nemuselo, ale jde přesně o to přivřít oči a vnímat.

    OdpovědětVymazat
  2. Článek na indes jsem četla, moc se mi líbil. Bylo to fakt napsané tak, že by člověk neměl strach poslat svou fotku (ale nepošlu :-)). A chápu, že bylo hodně těžké oprostit se od "celkového charismatu, které nesouvisí se stylingem". Příjemně se to četlo, což mě donutilo podívat se, kdo to napsal a těším se na další Tvé články.
    Možná bys mohla dát odkaz na tenhle post do komentářů na idnes? Hlavně se jimi nenech odradit, držím palce. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ve svých třiceti letech s permanentně přisátou dvouměsíční dcerou na prsu, mám rozhodně jiné starosti, než někam posílat svoje fotografie a nechat si je hodnotit.
    Čili je to od tebe protiprávní, zveřejnit fotku se jménem bez souhlasu dotyčné osoby.

    Už se mi stalo, že mi někdo vykradl fotky a založil si falešný profil, ale že někdo stáhne fotku a uveřejní ji bez svolení i s mým jménem a ještě napíše, že sem ji sama zaslala...
    ..no nevycházím z údivu..

    Pokud to zaslal někdo jiný a nestáhla sis to sama na netu-pak si stejně měla chtít písemné prohlášení. Čili zase si jednala chybně.

    Nepopírám, že článek byl napsán hezky-o to je to větší škoda.

    Mimochodem-fotka vznikla při předsvatebním focení. Svatba byla laděna do fialova, proto bylo potřeba nahodit "fialový outfit". Čili nudný model, hlavně aby tam byla fialová. Proto mi přijde zábavné, že tuto fotku vůbec někdo hodnotí.

    Jinak má reakce na diskusi: na mém "outfitu" opravdu není nic zajímavého. Prostě všední nuda, která je občas potřeba.


    Závěrem bych chtěla říct, že každé chování nese sebou následky. Pokud někdo jedná protizákonně, musí počítat s adekvátní reakcí. Manžel na ní již od včerejška bedlivě pracuje.
    Čili přeji hezký den.

    Markéta

    OdpovědětVymazat
  4. Ted jsem ten clanek docetla, povedl se.

    Co se tyce pani Markety (taky jsem jeste nedavno kojila, nevim co je na tom)...Nechapu koho by jste chtela zalovat, mozna nekoho ze sveho okoli, redakce jiste ma email cloveka co to tam poslal, dale se to da dohledat.

    Nechapu proc tu dstite zlost, ac jste nechtela, mam pocit ze pripominky Olgy jsou trefne, tak budte rada a kupte si novou podprdu ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. pokud poslal fotky někdo z mého okolí, o čemž vážně pochybuju, stejně je chyba na straně autorky článku...nemá písemné svolení s mým podpisem...
    M

    OdpovědětVymazat
  6. Paní Markéto, velmi mě mrzí co se stalo. Ve své jednadvacetileté naivitě jsem si myslela, že pokud mi někdo z redakce ona.idnes zašle fotografie o kterých říká, že je poslaly čtenářky, toto tvrzení je pravdivé. Přiznám se, že mě zarazilo, že jedinná Vaše fotka byla doplněna o celé jméno, ale jinak by mě nenapadlo, že by se někdo mohl a hlavně měl důvod dopustit něčeho takového. Prosím, přiměte ještě jednou moji omluvu, popřípadě mě o vašem dalším právním postupu informujte na o.karpecka@volny.cz
    Olga Karpecká

    OdpovědětVymazat
  7. Kdo vi co mate za zname,
    ma "kamaradka" mi schvalne domu objednavala pod vykonstruovanym emailem blbosti pres internet, taky to trvalo a povracela jsem dost veci nez jsem na to prisla.

    Vetsina techto veci neni nijak zabezpecena.

    Sama jsem posilala take fotky do jednoho clanku a redakce z jineho netmagazinu mi nic jineho nebo odezvu neposilala, takze je to jednoduse zmanipulovatelne.

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj durduin, rubriku pred tebou jsem jednou psala ja, pavla mi to nabidla jako prijemnou reklamu pro fashionbook. bohuzel jsem na ni nemela cas, tak jsem rada, ze se ji nekdo ujal. preju ti v ni hodne zdaru a peknych outfitu. ahoj, anit, fashionbook

    OdpovědětVymazat
  9. Čau Durduin,

    souhlas s názorem na "nevkus národa českého" - ty všeobecné pindy o šílenosti oblékání Češek od "nejlepších" bloggerek mě už lezou krkem. To samé pěné ódy na styl Francouzek atd...

    A paní Markéta? No...bez komentáře. Snad jen ať pozdravuje manžela, trochu se uvolní, nevykřikuje zbytečně a nevyhrožuje..a nová podprsenka by bodla.

    Hezký den. B

    OdpovědětVymazat
  10. Slečny kritičky, chtěla bych vidět, jak by vám bylo po vůli, kdyby: Někdo teď hned stáhnul nějakou vaši fotku, kde vám to sluší-nesluší; poslal ji redakci www stránek jednoho z nejčtenějších deníků, strčil to pod nos stylistce, ta to okomentovala a redaktoři to šupli na web. Ehm... Mimochodem, Markétě to poměrně sluší, když vezmu v potaz, co si vystavujou na web lecjaké blogerky (slavná Adéla a jiné), tak možná spíše zaměřte kritiku jejich směrem.

    Zároveň si myslím, že za lápsus nemůže Durduin; a Markéta jen jede v modelu: Stojí vlak v poli, seřvu průvodčího. Nebo musíte, Durduin, něco podepisovat?

    Markétu opravdu neznám, a opravdu nejsem hnusná jako bubák, kdyby mi někdo chtěl vysvětlovat, CO stojí za mým názorem.

    Veronika.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobra, tak vy jste dostala od nekoho fotky v emailu. Podivna praktika pisalku na ides, ze si neoveri, ze maji vazne svoleni prave osoby k pouziti jejich fotek. A dotaz, proc nemuzete psat normalne cesky? Ty anglicismy jsou udesne, ziju v cizine, presto jsem schopna premyslet v cestine a psat cesky a vida, Cesi zijici v CR nejsou schopni psat cesky. Pani Markete se nedivim, ze ji to vadi a komentar Arthery je ponekud zbytecne shazujici Marketu, Marketa jenom poznamenala, ze ma jine starosti, coby nova matka, navic kojici a Arthera ji hned shazuje, No to je toho, jako by jedina baba na svete kojila....

    Wendolene ( v diskusi na idesu)

    OdpovědětVymazat
  12. Durduin,
    děkuji za omluvu.

    Figurovat v tomto článku nebyl žádný problém. Šlo spíš o zneužitelnost osobních údajů a o strach, pod čím se objevím příště. Snad to Durduin chápete.

    Neozvat se, by byl signál, že s tímto souhlasím.

    Co se týče shazování mé osoby některými zde, záměrně se k ní nebudu vyjadřovat. Mě sou tyto poznámky na mou osobu značně nepříjemné a je mi to líto,a nebudu se dopuštět něčeho podobného. A že by to šlo lehce.
    Toto je právě ten neblahý důsledek uveřějnění mé fotky.
    Chápu, že se asi snažíte tímto způsobem pomocí urážek zastat Durduin, ale v tomto případě, jí to paradoxně škodí.

    Markéta

    OdpovědětVymazat
  13. Markéto, z těch pindů si nic nedělej.

    Když se podíváš, nad čím se slečny dovedou na blozích rozplývat, nad čím juchaj a co chválej, tak si musíš pomyslet, že to je tlupa pipin, co prostě jen obchoduje s pochvalama (ty mi pochválíš šatečky, ve kterých jsem jako tetka z Horní Dolní, já tobě nemožnej účes).

    A podobně obchoduje s "držím s tebou" a "kdo tě kritizuje, to je i můj nepřítel". To, jak to fungovalo ve školce, funguje dodnes.

    Tvoje zdrženlivost v komentářích je obdivuhodná...

    Veronika.

    OdpovědětVymazat