Den s leopardem

7:53

Den plný kočičích křivek, třpytu a luxusu, den s Cartierem.

Vyrazily jsme si s maminkou na výstavu Cartier na Pražském hradě - Síla stylu.
Bála jsem se dlouhé fronty, toho že nás přesně po 75 minutách vyvede ochranka a exponáty budou obsypané krásychtivými návštěvníky. Nakonec to ale vypadalo úplně jinak.

Ve foyae měli sice rozestavěné zábrany na usměrňování fronty, ale naprosto nebyly třeba. Kromě nás se pro návštěvu rozhodlo jenom pár lidí. U pokladny jsme si koupily lístky, odložily tašky v šatně a skrz bezpečnostní rámy vklouzly do kouzelného světa.
Hned naproti vstupu byl první, nejstarší exponát, diadém, vyrobený ještě ze stříbra. Ve vysokých hranolech za skla, na podložkách potažených šedým úpletem, se skvěly nejkrásnější klenoty světa.





Výstava je seřazená v podstatě chonologicky, podle jednotlivých stylů a období Cartierovy tvorby. Od nejstarších stříbrných šperků, přes první platinové skvosty a orientální nádheru až po přírodní motivy, kočky a plazy.
Člověk, který se vyzná v módě má zážitek o to větší, že vývoj šperků přímo souvisí s vývojem střihu oděvů a s aktuálním trendem v účesech.

Ve zvláštním oddělení jsou k vidění hodiny a "drobné doplňky", včetně zlaté zmenšeniny lunárního modulu, ve kterém člověk poprvé přistál na měsíci.
Výstava v patře sálu je věnována výrobním a dokumentačním postupům a slavným zákazníkům Cartiera. Ve videokoutku běží projekce. A pokud toho ani tak nemáte dost, v obchůdku u východu si můžete koupit knížku se všemi exponáty.

My jsme toho dost rozhodně neměly. Knížka byla sice krásná, ale za 499/999 nám přišla poměrně drahá a tak jsme nalezly jiné řešení. Nohy nás neomylně táhly dolů z kopce ... asi tušíte kam.

Chvíly jsme okukovaly výlohu a pak na sebe s klasickým "Dem? Dem!" mrkly a postavily se před skleněné dveře klenotnictví. Pán z ochranky zmáčkl bezpečnostní tlačítko a dveře se otevřely.


Dámy a pánové, vítejte u Cartiera! Je libo kabelku? Hodinky? Plnící pero? A chcete zlato nebo platinu? Výstava pokračovala. Ze schodů sestoupila paní prodavačka s dotazem, co si přejeme. Zacukalo mi v nohách, ale maminka jí elegantně vysvětlila, že my se pouze díváme, protože jsme právě byly na výstavě a krásného není nikdy dost. Paní se usmála, pravděpodobně jim tam moc zákazníků nechodí, tak byla ráda že má co dělat, a začala povídat o výstavě, o tom jak z toho mají všichni radost a podobně ... a pak prohodila že nám to všechno ukáže i v obchodě, a že si můžeme klidně vyzkoušet, co budeme chtít!

Vítej, leopardí hlavo, kouzelný prstene co koušeš prsty zlým lidem!
Maminka si kus zlata, v malé prstýnkové velikosti navlékla místo svého skromného snubního prstýnku. Zelené oči a zlatočerná srst pasovaly k jejím štíhlým prstům. "Je nádherný!" "Tak prodáme dům a koupíme prsten!""Zase tak drahý není.""Kolik stojí?""600 000." "Tak to prodáme auto" "Spíše obě :-D" Smála se i paní prodavačka.


Pak police s hodinkami. Máma hodinky miluje. Ciferník z bílého zlata zdobený diamanty, náramek z krokodýlí kůže...slušely jí.

Z koutka, ze zvláštní vitríny zářilo Něco. Haute jewerllery. Platina s diamanty, šperky vyráběné v limitovaných edicích. Na cenu jsme se neptaly.


"Tady tento náhrdelník je inspirován kapkami deště. Je asymetrický, i když tak nevypadá." Na tenounkých platinových pavučinkách se třpytily diamatové slzy. "Kdyby jste si ho chtěly koupit, bohužel, už je prodaný. Včera ho koupil jeden pán, vybrali jsme k němu tento náramek."
Ukázala hned vedle, na náramek ze stejných tvarů, avšak podstatně masivnější. "To bude mít paní radost." "To asi ano." usmála se naše průvodkyně.

Až do večera jsme si pak přestavovaly onu paní, s miliony něžně stékajícími po její šíji, v jednoduché večerní róbě. Hudba hraje, broušené lustry závistivě vrhají světlo na broušené kapky a ostatní dámy si v duchu říkají své "Ách". A ano, uvažovaly jsme, jestli ten náramek byl nejlepší volbou. Jestli by nebylo lepší pořídit spíše náušnice...

Spalo se krásně a ještě teď se usmívám.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Pokud se před koncem výstavy stihnu zajet podívat do Prahy, určitě ji nevynechám... nádhera přenádherná!

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký článek! Na tu výstavu se těším čím dál víc.. :)

    Andrea
    http://andrejkyblog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat