Arcolor

19:10

Trochu přerusím tu chlupatou část. Tohle je kritický článek, vy co chcte číst jenom pozitivní věci, nečtěte. ..

Byli jsme v sobotu s mužem na Arcolor - festival mladé módy . Docela jsem se na to těšili.

Ale nějak nám to proteklo mezi prstama a tak jsme dorazili až na "velký módní mejdan v klubu Retro Music Hall".

Fakt jsem se snažila vypadat stylově, oblékla jsem se s invencí sobě vlastní, dokonce jsem se i namalovala. A těšila jsem se na zajímavé lidi, na slibovanou zajímavou hudbu a na super módní přehlídky. A taky na to, že takovou akci si určitě nenechá ujít někdo z těch 120 bloggerů které sleduju.

Dorazili jsme na místo, zaplatili vlezné 90 kč na osobu a dostali razítko na zápěstí. Kousek od vchodu nesměle postával mladíček se skeničkami welcome drinku. Kdybych se nezeptala a nevzala si, nic bychom neměli. Chodí to tak běžně?

Zatím co se redbul s vodkou pomalu prokousával mojí žaludeční stěnou do krve, dole na pódiu hip-hopivali dva kluci. Inteligentní texty a obsotojné torza melodií jenom lehce rušilo volume vyhulené na max a prázdný klub. Pak na pódium vystoupala moderátorská dvojice. Asi měli být sladění a vtipní. Ale pro moje ještě polostřízlivé uši a oči to dokonalost míjelo velkým obloukem.
Ona, ve fushiových štramplích, peep-toe fialových lodičkách na klínku a černých šatech bez ramínek přepásaných bílou mašlí - zřejmě projev kreativity který se nepovedl, atlaska byla příliš tenká a krátká, takže na zádech měla slečna takový mašličko-uzlík. Nic proti lidem s přirozene kyprou postavou, ale střih bez ramínek, převázání pod prsy, dlouhé náušnice a rozpuštěná peroxidová sláma připravily nositelku o krk a přidaly jí aspoň pět kilo. Soudruh u druhého mikrofonu to s pruhovaným tričkem sepraně vínového vzhledu taky nevyhrál.



Ale hurá, přišla přehlídka a já jako správný kritik si vytáhla bloček a začla zaznamenávat jednotlivé modely.

První část patřila streetové módě. Čenobílé tepláky, razící motivy na bílých plochách. tak zní první poznámka.


Další model - "šusťákovka, divoký "body" střih" tím "body střihem jsem myslela ten divný trojůhelník, který se opakoval i v zadu a měla jsem dojem, že se to snad má nějak zapnout mezi nohama.


"Bílá šusťákovka s 3/4 rukávem, kalhoty s aplikací barevné duhy" Bundička byla opravdu epesní, i z příjemného materiálu, leč, 3/4 rukávy jsou u bundy tak nějak, nepraktické. I ty kraťasy se mi líbily - viz slečna úplně vpravo na fotce.


"bílá sukně s modrám tunýlkem a červeným páskem" Bílá bavlněná sukně. Kapsy s modrou lemovkou. Nic zajímavého. Na předešlé fotce je to ta slečna s písmenem P na hrudi.

"zelené tílko s červenými kolečky, červené froté kraťasy, nuda" To kolečko nahoře je knoflík, to kolečko dole je jenom našité kolečko. Hm.


"mikina, zeleno-malinová ornamentální aplikace" Ta zelená část je vlastně kapsa. Příjemně jednoduchá mikina. Jenom ty knoflíki pod krkem mi to nějak ruší - nejsou zbytečné?


"žluté nasrávačko-legíny s vycpanými koleny, tílko za krk, aplikace ve "vodě" - ve výstrihu je použita i jiná látka než na celém tílku. Když se našla dobrá vůle, i Dášenka měla nožičky. Jestli se najde dobrá vůle, to tílko by mohlo být nositelné i jinam než na přehlídky.


"Růžovomodrá tylová sukně s natištěnými siluetami" Není co dodat. Asi k tomu patří i to DYI tričko.


"jeanový korzet a skinny, s našitým volánem alá šerpa" Bohužel, nikde jsem nesehnala fotku. Prostě jednoduše vezmete korzet a bílý velký volán a ten přišijete šikmo přes ten korzet.

"Šedý top a sukně - koktejlky, vypasované, bílý volán přes prsa" A taky nějaká ta grafika na topu a nesmí chybět knoflíčky! Nicméně, volány jsou in, šedá barva taky. Pro člověka s téměř neznatelným poprsím dobrá volba.


"šedý vestokostým, mega volány přes prsa" Ano, já vím paní návrhářko kde jste se inspirovala. Ale to že Comme des Garçons vycpává modelkám boouli na střed hrudníku neznamená, že to musejí dělat všichni. Nevím kdo si tohle obleče. Ještě s těmi úžasnými cancourky.


"bílý satén, záda + pásek potištěný, kapuce roura, v předu aplikace korzetu" Zní to šíleně. Fotku jsem nenašla.

"šedé korzetovky, bílý límec-náhrdelník" Tohle byl jeden z modelů, před kterýma jsem si dosedla na barovou stoličku. Jednoduché šedí šaty a na krku měla modelka něco jako brinrák z pevného plastu, pošitý mašličkama, za krkem zavázaný širokou stuhou. Prostě náhrdelník. Vypadalo to tak jednoduše a přitom elegantně a extravagantně zároveň! Věčná škoda že není fotka.

"šedé šaty, dole asymetrické, americké průramky, růžová aplikace se šňůrkama"
Jediné co bych vytknula je ta asymetrie na spodním okraji. Přijde mi zbytečná a na krátké straně je fakt krátká až moc.


"zelené asymetrické šaty s aplikací z prádelní gumy" Další super kousek. Tomu koho napadlo našít tam ten pružící filigrán mám chuť vlepit pořádnou pusu. Záda byly holé, ozdobené zase tou elastickou motanicí. Jednoduché, snad i sexy.


"modré korzetové šaty s aplikací z "lehátkoviny" Ne tak dobré jako předešlý model, ale pořád chic.


"černozlatý model, gagaistické kalhotky, zlatý živůtek "kozy ven" Asi bych to nenosila takhle naostro, ale proč ne? Bylo vidět že návrhářka se drží zlatého trendu pro letošní zimu.


"černozlatá šatosplácanina" Asi to jsou šaty, asi jsou i hezké. Ale nejak divně sešpendlené kousky látky, s obrovskými vlnami na zadku (jak se v tom sedí?) nepovažuju za šaty.


"bílé šaty, s holými zády, v předu fiží - origami" Bez fotky.

"bílé šaty z duplenového hedvábí, v předu origami, symetrické, ke krku" Moc se mi líbí to skládání vpředu. Vidno že si s tím holky pohrály, stejně jako s tím, co vypadá jako rukávky.


"bílé šaty, nesedící střih, fiží na zadku" Neforemný pokus o formu.


A pak začalo to, co bych nazvala průserem večera.

Plavky.

Plavky a všechny krátké věci byly hezké a u mužského publika budily patřičnou hlukovou reakci. Ale pro mě, estéta v první řadě to bylo moc. Na začátku se moderátoři holedbali, že z téhle akce třeba jednou bude fashionweek. Chacha. Chápu, že běžnou módu nepředvádí modelky ale běžní lidé. Ale i tak by měli autoři myslet na ubohé publikum. Holky na mole rozhodně nebyly vychrtlé. Spíše tak normálně štíhlé. Ale to, co dvě z těch, které předváděly plavky, měly na zadku, to bralo dech a chuť k jídlu. Stehýnka a hýždičky dělaly do rytmu hudby blem-blem nahoru a dolů a diskokoule nasvěcovala každý důlek celulitidy. Díky pěkně. Další pivo už jsem si nedala. Alkohol taky dělá na zadku krátery.

a přehlídka pokračovala. Klasické modely české školské módy se střídaly s vyzrálými a krásnými kousky i s něčím naprosto mimo mísu.

Asi nemá smysl to tady dále vypisovat a popisovat, když první přehlídka měla ještě 15 modelů a druhá dalších 47 kousků.

Hudba mezi přehlídkami zprvu vypadala nadějně. Co jiného čekáte od skupiny, kde je i příčná flétka a pozoun? Já jsem čekala Ska a byla jsem nemile překvapena, když se z pódia ozvalo něco sice příjemného, leč pomalého, nevhodného pro tanec. Tak jsem aspoň pozorovala ostatní lidi. V klubu rozhodně nebylo narváno. Mimo modelky které procházely "Molo" a hlouček fotografů jenom pár fanoušků modelek, fotografů, hudebníků a prodejců nahoře v patře. A minimum lidí jako já, lidí nezaujatých.

Pročasávala jsem pohledem hloučky, hledajíc nějakou známou nebo alespoň zajímavou tvář. Nakonec mě dostaly tyhle dvě holky. Neznáte je někdo? Chci je fotit!




A tak jsme nakonec, při třetí hudební vložce odešli. Ani na tu se nedalo tancovat.




Byl to ale hezký večer. Dostala jsem od muže čelenku Jane Bond a pak jsem se courali na Smíchov, pomalu se stmívající Prahou. Nad Žofínem rozkvétal obrovský ohňostroj a nám bylo zamilovaně romanticky a fajn.

Móda je jenom iluze která sílí s počtěm lidí, kteří jí věří. Já zatím, po tom co jsem viděla, iluzi o existenci české módy věřím tak napůl, ale o tom jindy.

Jinak, fotky jsou většinou "ukradené" ODTUD


Ano, opravdu jsem měla černobílekostkované ponožky s třešničkama oblečené do balerínek Crocks a kolem boků velkou červenou ledvinku :-)

You Might Also Like

6 komentářů

  1. pekný článok Durduin:)

    tak dobre si opísala atmosféru,že som sa nromálne cítila,ako keby som bola aj ja tam:)

    fakt tam bolo málo ľudí??Ja keď som o tom na nejakom blogu čítala,tak som si hovorila,to bude isto skvelá akcia,niečo typu code mode:)

    tepláky moc nemusím,ale tieto (z úplne prvého obrázku,ktorý si dala z módnej prehliadky) sa mi páčia:)vedela by som si ich na sebe predstaviť-na prechádzky so psom a tak:)

    s tou ledvinkou si ma trošku prekvapila,ale vyzerá to zaujímavo.Si mohla viac svojich fotiek strihnúť..ale v pohode..môžme byť radi,že tu máme aspoň túto jednu nie??:)


    a akú čelenku od Jane Bond?:)

    OdpovědětVymazat
  2. Pripominas mi Ferdu Mravence na te fotce...

    jinak staci mi fotky tech modelu, mozna jsi nemusela ani nic psat :-D, to je teda dost, asi zacnu vic sit na svem stroji jak tu "vysokou modu" vidim (btw inspirace lacoste z hiphop mody uplne cisi)

    no nic zase jsem o nic neprisla

    OdpovědětVymazat
  3. To Foly: Ta ledvina je tak velká, že se mi do ní vejde celé vybavení od klíčů až po diář. Je kožená, červená, vintage a zapíná se jako opasek. Já mám ráda volné ruce, proto třeba na tanečních akcích nosím kalhoty nebo sukně s páskem a na ten si pak postupně zavazuju svršky. Nebo sebou tahám "žebradlo", puntíkovanou torničku kterou nosím do kříže přes tělo. Jenomže z toho, na rozdíl od ledvinky, bolí ramena.
    A jestli na mě vybalíte že je ledvinka nemoderní, tak se laskavě podívejte na přehlídky jaro-léto 2010 od LV :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, čelenka..jednoduchá, černá - drátky a na konci každého z nich korálek.

    OdpovědětVymazat
  5. páči sa mi celkový vzhľad stránky :)

    www.styleinsmalltown.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. viem,že idú "do módy",ale ja som si na ne ešte stále nezvykla:)

    OdpovědětVymazat