Exagerada reacción?

17:33

zroj: idnes.cz, metro, blesk.cz ... elle.fr

Rozpoutejme na to diskusi...jakkoli je to extrémně obsáhlé téma.

I stalo se jednou, v redakci francouzké Elle se rozhodli, že vydají speciál. A protože chtěli být se světem zadobře, zvolili speciál velikosti L - XL. A že obrázky musejí být krásné, vybrali si Taru Lynn.

...

Jo, je to fajn když se jednou za čas můžete podívat na člověka který je hezký na pohled, nemá hranatý, kostnatý zadek a naopak, je celý tak nějak přátelsky měkký.

Jenomže v obsazování XL modelek do časopisů, podle mě, v poslední době nejde vidět nic než populismus.
Snaha zavděčit se lidem, kteří o problému nic neví.

Jako každá fotka owersized člověka, i tato vyvolala bouřlivou diskusi na téma "boj proti anorexii", "návrat přirozenosti", "konec vychrtlých modelek"...jenom aby se, jako mnohokrát předtím, po vydání nového čísla dotyčného periodika, nebo po nastoupení nové sezóny, zapomnělo na vše, co bylo řečeno.

Ne, není to návrat k přirozenosti ani revoluce. Jsou to populistické výkřiky. To, kde se odehrává skutečná práce vidět není.

Uvedu příklad, podobně obligátní jako akce Beth Ditto nebo právě aktuální Tara Lynn. Mám na mysli přehlídky Mark Fast. Přijde přehlídka, všechny dámské časopissy se můžou zbláznit, otiskují se fotky...ale podle mě je to jenom nechutná parodie.

Copak plnoštíhlá (chcete-li normální) žena může nosit takové oblečení? S nevhodným spodním prádlem? Přijde mi to jako urážka všech. Jakoby každý model místo výpovědi o oblé kráse vypovídal o nechutném nakynutém těle.






Pardon...ale tohle je nefér. Stejně nefér jako Tara Lynn s dokonale vyretušovanou kůží na stehnech. Jenom póza, apel na veřejné mínění, jako když Paroubek chce rozdat oblečení svého miminka na charitu.

Nejsem fanoušek tlustých lidí.

Vím, že je možné zhubnout, že je možné sportovat a cvičit. Ale na druhou stranu, hodně lidí je nádherných ve své měkkosti, miluju na ženách oblá bílá a měkká ramena a prsa dokonale tvarovaná tukem. Kompromis v rámci zdravého BMI.

A pokud chceme revoluci, už začala. Jenom není vidět.
http://www.vogue.it/en/vogue-curvy



You Might Also Like

14 komentářů

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak mě teda ty fotky nijak neuráží, mě ty modelky totiž nepřijdou vyloženě tlusté, dokonce mají moc hezký nohy :-) Prostě a jasně se mi na tohle kouká mnohem líp než na modelky, co mají nohy široký jak moje zápěstí. Ano, fandim jídlu a ne hladu...

    OdpovědětVymazat
  3. Nemám problém s XL modelkami, ale co mi vadí je, že jsou tiskem a všemi kdo o nich píší pokládány za "normální", "zdravé", "bojující proti anorexii a nezdravě vypadajícím postavám". Vždyť ty holky mají nadváhu, ne-li obezitu, o čemž je známo, že je to nezdravé z mnoha důvodů, jelikož těžší lidé si svou vahou často zkracují život. Konkrétně u Beth Dito soudím, že se dostala na druhý stupeň obezity. Dobře, když vidím vyhublou modelku tak si řeknu, co mi to proboha podsouvají za ideál, takhle mám jako vypadat? Ale tohle je opačný extrém: někdo se mi snaží vnutit, že postava s nadváhou je normální. Chápu, že jsou lidé, kteří nemohou za svou příliš vysokou nebo příliš nízkou váhu (zdravotní problémy, metabolizmus), ale pořád mi tu chybí někdo, kdo by reprezentoval tu skutečnost, protože ta zůstává podle mého názoru přesně uprostřed, tedy tam, kam se zatím nikdo neodvážil strčit ruku. Ani jedno, ani druhé podle mého názoru není normální ženská postava.

    OdpovědětVymazat
  4. Je jasný, že extrém není dobrej ani na jednu stranu. 40 kilo versus 90 kilo. Jsem pro aby na sobě lidi pracovali, jedli zdravě a sportovali. Když to zvládám já, proč by nemohli ostatní? Na druhou stranu nikdy nebudu vyloženě "hubená", vím to, makám na sobě víc než kdokoli v mém okolí všemi dostupnými prostředky a už pěkně dlouho.
    Ale tvoje věta, že nejsi příznivcem tlustých lidí mi přijde trochu drsná...víš co zase nechápu já? Proč slečny vedoucí si fashion blogy mají 45 kilo a fotí se s dortíky.
    A co se týče modelek, myslím,že se nic nemění a dlouho ještě nezmění, návrháři budou stále povětšinou gayové a modelky povětšinou anorektické, je prostě potřeba brát věci tak jak jsou. Teď je možná ( i když mini ) trend ukazovat plus size modelky, před pár lety to byli modelky s protézami nebo až ošklivé v obličeji, nevím jestli si na to někdo pamatujete.

    OdpovědětVymazat
  5. Hmmm,
    tak ja nejak nesouhlasim hlavne s Cocci.

    Holky nejsou az tak tluste ( je to ten typ vysokych holek 180/80), ale to obleceni jim vylozene nesedne-viz.posledni model zarezavajici se do te mekkosti. Myslim ze ti navrhari ani uz nevi jak obleknout baculku. Mne osobne se libi dvojstranky nebo ted posledni vydani burdy special pro plnostihle, tam byly krasne modely, ktere lichotili postave.
    Predevsim si myslim ze modeling a vse co za tim stoji je normalni mafianska medialni organizace, modelky jsou vychrtle to ano, ale ne vsechny maji anorexii, my smrtelnici mame byt soudni a natolik inteligentni a nezrat to tolik.
    Na druhou stranu sama miluju sport, a diky nemu si muzu doprat jidlo jake chci, nesnasim postoj zen ktere o diete porad mluvi ale vsude si vozi zadky autem nebo drepi doma o jednom jabku. Spousta nam ostatnim kazi reputaci, protoze kdyz seclovek zepta chlapa na nejcastejsi zenske tema, tak je to pry dieta!!! To je jako napsat u chlapu ze sex...

    OdpovědětVymazat
  6. *modely lichotily, oprava.

    OdpovědětVymazat
  7. Nejsem zastáncem extrémů, takže mi vadí jak vychrtlost, tak i tloušťka, příjde mi to, že jde módní průmysl z extrému do extrému, jestli chtějí opravdu skoncovat s anorexií na přehlídkových molech, tak ať tam nasadí normální holky s normální váhou. Jenže tohle tu naposled bylo na přelomu 80. a 90. let, kdy předváděly holky jako Cindy Crawford, Christy Turlington apod.

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím s komentářema nademnou, ty holky nejsou rozhodně obézní, třeba jedna z nejznámnějších "plus size" modelek Crystal Renn má BMI dokonce v normě. A soudě podle těch fotek ty holky budou mít BMI někde kolem 25, což je hranice. Pár kilo nadváhy je mnohem zdravější než pár kilo podváhy.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, souhlasím s tím, že se v řadě časopisů jedná pouze o populismus, protože co si budeme povídat, prodej měli rekordní. Jinak proti XL modelkám nic nemám, na druhou stranu mi "ikony" jako Beth Dito přijdou už trochu odporné. Protože jsou prostě obézní. A nevím, jestli je zrovna správná cesta, jak bojovat proti anorexii, obezita. Takže jek psala Adél výše- chtělo by to něco MEZI.

    OdpovědětVymazat
  10. Slečny na obrazcích podle mého názoru, vypadají mnohem lépe a zdravěji než kterákoli ,,klasická´´ modelka. Pohled na ně je totiž pohledem na obyčejnou ženu, která si koupila drahé módní značkové oblečení. Takto podle mého názoru vypadá skutečná realita. A to realita bez růžových brýlí,ne ta kterou se nám v mnoha případech úspěšně snaží (samozřejmě ve svém zájmu) vnutit módní průmysl. Je smutné kolik lidí, hlavně žen, těmto trendům podléhá bez toho, aniž by si uvědomily sebe sama jako originál. Pro mě je záměna modelek velmi příjemná a schvaluji ji. S tvým názorem nesouhlasím také z toho důvodu, protože si myslím, že když má nebo měl člověk problém se svou vlastní postavou nebo jídlem (resp. trpěl anorexii, bulimií, apod.), nedokáže se podívat na postavu druhého člověka objektivně. Proto bych se ve tvém případě vyvarovala komentářů k této problematice.
    Linda

    OdpovědětVymazat
  11. To ostatní: fakt je že s větou "nejsem fanoušek tlustých lidí" jsem to trochu "přehlanala" ale přišlo mi nefér ji mazat.
    To Linda: Máš pravdu, že bych asi neměla hodnotit, když mám sama na sebe zkreslený pohled. Od malička mám tloušťku spojenou hlavně s dědečkem který váží 130 kg a tloušťka pro mě znamená spíše obezitu druhého stupně než oplácanost.
    To ostatní:
    Myslím, že je zbytečné hádat se o tlusté, hubené a normální lidi. Každý jsme jinačí, každý má jiné dispozice a to jak se k nim postavíme je každého osobní věc. To že mám podobný názor jako Anna Wintour (tedy, že každý kdyby makal může být štíhlý, nebo nemusí být tlustý) mi nezabrání v tom, abych obdivovala svou sestru která má postavu jako Věstonická Venuše a je prostě nádherná.

    Snad by se dalo říct, že mi nevají ani tak oplácanost jako pneumatiky kolem pasu?

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, já docela souhlasím s tebou. Přijde mi divný, když oblečou kyprou modelku do oblečení, který je fakt na hubenou holku. Neříkám, že by nemohla být taky modelka, ale proč jí cpát do něčeho, co jí prostě nesluší? Jsem radši, když svou váhu umí lidi nosit, než když se snaží naházet na sebe něco, co je in a moderní, ale absolutně mimo jejich postavu.

    Možná mám tenhle názor proto, že jsem od jakživa velmi štíhlá, navzdory tomu, že "sežeru na co přijdu". A jsem přesvědčena, že váha je obvykle spíše o vůli, než o tom, že by to fakt nešlo.

    Trend anorektických modelek je sice nechutný, ale podobně se mi jeví i vystavování tlustých žen (i když ty fotky jsou stále v mezích normy, pro mě přijatelný, ačkoliv s oblečenými šaty neslučitelný).

    OdpovědětVymazat
  13. Budu komentovat jenom to, co vidím - a co vidím, není hezké a nelíbí se mi to. A i kdyby to šlo po ulici, nelíbilo by se mi to úplně stejně ...ty dámy jsou prostě jenom oblečené úpně blbě. Potkat je na Václavském náměstí, budu je pokládat za doroty nebo za Rusky /ty si v obdobných modelech také libují/.Oblečení, které mají na sobě, prostě NENÍ oblečení na ženy s velikostí 40 /a více/. V čemkoliv jiném mohly být šik a sexy - v tomhle ne. Skoro bych za tím viděla marketingový záměr - dobře, my vám ty "normální" ženy na těch přehlídkových molech ukážeme a také vám to pěkně osladíme /výběrem modelu/ abyste vy, věční kritici, viděli, že tohle se v módní branži nechytí...no a podařilo se. Nikdo si to zase hezky dlouho nezopakuje.P.S. nezdravou hubenost samozřejmě nepodporuji, anorexie mě děsí /stačí mi strasti kamarádek, které mají dospívající dcery a problémy tohoto druhu/, stejně tak ale nesympatizuji s mindráky a záští tlustých lidí...

    OdpovědětVymazat
  14. Nejsem nijak štíhlá, při své výšce 165 cm vážím 59 kg, ale v životě bych si na sebe nic takového nevzala! Je to vrchol nevkusu, když vím, že na to nemám postavu a obléknout se do něčeho takového. Z některých žen mi je doslova k blití, když je vidím, jak jsou ustrojené - nemají soudnost. Naopak mi snad kolikrát připadá, že si ve své tloušťce libují a dávají ji svým nevhodným oblečením celému světu najevo. Neříkám, někdo může být vážně nemocný, dědičné dispozice, ale většina lidí si to dělá sama - s prominutím žerou samé nezdravé věci a sedí raději u PC, než aby šli sportovat a toto oblečení na těchto dámách je dle mého názoru vrchol nevkusu. Vzít si raději volnější sportovní oblečení a budou hvězdy!!

    OdpovědětVymazat