"Nechutné" zamyšlení o nohách

18:35

Člověk, jak říkají příznivci evoluční teorie, pochází z opice...nebo něčeho hodně podobného.
A i když se nám chce věřit, že Bůh nebo civilizace učinili naši kůži hladkou, realita je pravděpodobně jiná.

Byli jsme chlupatí, jsme chlupatí a nějakou dobu pravděpodobně chlupatí ještě budeme. Dítě v děloze prochází fází, kdy je pokryto hustou srstí a i po narození nám jistý "kožíšek" zůstává.
Vlasy a řasy jsou symbolem zdraví a krásy, pubické ochlupení pohlavní dospělosti...

A i když se vědci zatím neshodli na tom, proč na některých místech chlupatí jsme a na jiných ne, nám nezbývá než ke své srsti zaujmout jasné stanovisko.

Holit? Neholit? Škubat? Stříhat? Nechat volně bujet?


"Zajímavostí určitě je, že se lidé snažili zbavovat ochlupení už v době kamenné. "Z té doby se zachovaly přiostřené kameny a lastury a přibližně z roku 1900 př. n. l. měděné škrabky a pinzety, které sloužily coby nástroje primitivní depilace," uvedla Katarína Třísková.

Staří Egypťané zase odstraňovali nejen chloupky na těle, holili si i hlavy. Začali také používat vosk. Používali pruhy gázy s horkým voskem a po zatuhnutí pásky strhli i s chloupky.

V arabských zemích se pro změnu používala metoda „bandandoz“, kdy se bavlněnou nití omotanou kolem prstu rychlým pohybem chloupky zachytily a vytrhly. Používané byly také cukrové pasty s různými recepturami, které nacházejí v jistých obměnách svoje využití i dnes.

V Česku se depiluje přes 60 % žen

V roce 1762 francouzský holič Jean Jacques Peret vynalezl první bezpečnou žiletku. Další i dnes používaná metoda elektrolýzy byla poprvé popsaná již v roce 1875. O dvacet let později přišel King Gillete s jednorázovými žiletkami a v roce 1915 už jich jeho společnost prodala ročně 70 miliónů.

S rokem 1931 je zase spojováno první použití elektrického holicího strojku. V posledních letech dosahuje největšího rozmachu nejmladší a nejúčinnější z metod - laserová epilace.

Podle dermatoložky Třískové se v Česku pravidelně depiluje něco přes 60 % žen. Prvenství drží Japonsko s 95 %, Latinská Amerika s 90 % a Austrálie s 85 %. Depilování si naopak nejméně oblíbila Čína (necelých 20 %)."

(www.novinky.cz)

Je třeba říct, že v současnosti jednoznačně platí, že žena by měla mít z ochlupení pouze vlasy, řasy a obočí, popřípadě jemný náznak v klíně.
Chlapaté nohy, podpaží, ruce, břicho, klín, knírek...? Fuj, to si snad děláte srandu!?! Je to první co dnes mnoho lidí napadne.

Výhody holení všichni známe. Kůže je jemná, hebká, méně se potíme, případný zápach je radikálně redukován, vyniknou rysy tváře a vyrýsování svalů. Případní paraziti nemají šanci. Cyklisti se holí proto, aby bylo snažší ošetřování ran, plavci kvůli rychlosti. Hygiena je hlavní důvod, proč mezi povinnost každého muslima patří oholené tělo. (jedinné co je akceptováno jsou vousy) Chlupatost je odpradávna znakem něčeho zvířecího, divokého. Divý muž, symbol ďábla a divočiny ve středověku, byl celý chlupatý, dámy té doby si vyholovaly i obočí a linii vlasů posouvaly co nejvýše.
A kolik toho bylo napsáno o holení mužských tváří!

Jaké jsou ale výhody neholení?
Srstí nás příroda obdařila ze stejného důvodu, jako ostatní savce. Má nás především chránit. Vlasy chrání hlavu před sluncem, řasy a obočí ohlídají oko. Pubické ochlupení - v podpaží a rozkroku- teoreticky poskytuje oporu pachům protože je umístěno v místech, kde je nejvíce pachových žláz. (Děti "nesmrdí", pach získáváme až s pubertou, s dospělostí, s ochlupením...)
Na co je nám srst na nohách, pažích, chlupaté zadky našich milých a jejich "škrábavé" obličeje?
Poskytuje ochranu. Neoholené nohy v zimě "zahřejí", v létě ochrání před poškrábáním o větve a trny. Chlap s plnovousem pociťuje mrazivý vítr jinak než ten hladce oholený.

Co na to já? Jako "světlý typ" si můžu dovolit hodně a proto můžu srovnávat. Rozhodně v tomto směru nejsem takový extrémista jako jinde.
Podpaží si holím se samozřejmostí, ruce a stehna nechávám přírodě. Nohy...holím jenom před focením. V zimě se díky jemné bílé srsti neklepu zimou a v létě se nebojím do lesa. (Zrovna včera jsem vyrazila ven s oholenýma nohama po středě. Ušla jsem celkem snad 100m, v dlouhé sukni, ale ty šrámy na lýtkách se mi vůbec nelíbí a příjemné to taky nebylo.) Co se týče symbolu mého ženství, pečlivě upravuju a hýčkám si, že ho mám.

To, jak se stavíme k chlupatosti souvisí nemálo i s rodinným základem. Rodiče nás ovlivňují dost a protože otec je nositelem plnovousu, můj přítel, stejně jako "muži" mých sester, si svůj vous pěstuje. (Neznám větší rozkoš, než zajet prsty do mužských vousů. Je pravděpodobné, že chlap s plnovousem jako mají Sikhové - to jsou ti indové co chodí jenom v turbanu - by mě do postele dostal mrknutím oka). Chlupaté nohy u muže považuju za symbol zdraví a sexuální síly. (Všimli jste si jak mají staří a zanedbaní chlapi vypelichané nohy?) Zcela vyholený pánský rozkrok se mi až hnusí. (Jů, to je super, když mají chlapi na vypracovaném břiše chlupatý proužek až k pupíku)
Na druhou stranu, vadí mi chlupatý krk, ramena, záda...

Prostě, srst je to, co rozděluje společnost na klasiky a nadšence. Zajímalo by mě, jak to máte vy. On totiž ani takový "naolejovaný atlet" není k zahození a Frida Kahlo byla stejně osobitá jako Adina Mandlová (která si obočí pravděpodobně holila).

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Výborný článek, a vůbec není nechutný! Na Moravě se říká, že kde je chlup, tam je chuť - což nemůžem brát uplně vážně, ale něco na tom bude. Mám k "srsti" podobný postoj jako ty- u mužů se mi líbí strniště(tož plnovous je na mě trochu silná káva) a ten proužek na pupíku....fíha, to je něco!!!!ovšem chlupaté záda, příliš srostlé obočí, chlupy v nose a uších - to ne!U žen je hezké přirozené obočí, žádný knír (na Fridě vypadal dobře, ale ta měla charisma na rozdávání!), hladké podpaží a jemná lýtka. A zrovna dnes jsem četla článek o kráse v průběhu věků - psali o gotice a renesanci, kdy si ženy trhaly obočí, holily si linii vlasů a -pozor-trhaly si i řasy!!!Prý aby působily naprosto čistě, jemně a dokonale...

    Měj se.B

    OdpovědětVymazat