Móda? Styl?

21:23

On je elegán atletické postavy. Má vlastní zájmy, stálý okruh přátel, oblíbený sport, oblíbené spisovatele a druh alkoholu. I kdyby jste mo neviděli do obličeje, poznáte ho podle chůze, pohybu. Má nezaměnitelnou vůni, charismatický hlas. Kvůli ničemu není ochoten se měnit. Je svůj. Osobnost.

Ona je štíhlá jako proutek. Ráda experimentuje, dělá tisíc věcí, pořád zkouší něco nového. Miluje dobrodružství, hru, je jako vítr, jako počasí. Chvíli se směje, chvíli pláče, chvíli miluje, chvíli nenávidí. Čte co jí přijde pod ruku, do kina chodí na dokumenty i na romantické komedie, podle nálady. Můza.

Večer se baví každý sám, odpoledne se procházejí ruku v ruce. Jsou přísnymi arbitry a v přísnosti a zákonu se shodnou. Nemohou však spolu žít na jednom místě, být spolu stále v jednom bytě. Tak jsou rozdílní.

Styl a móda.
Stálost a nestálost.
Divokost a změny mládí, zkušenost a tradice starších.

Jsou to dvě rozdílné věci. Ona a on. Nepleťme je dohromady. Nepleťme si pojmy. Styl se spokojí s jedním střihem sukně na 10 let, móda jich za tu dobu vystřídá 15. Ano, existují vzácné chvilky, kdy se spojí a ruku v ruce jdou světem, až lidi sedají na zadek.
Ale ta rovnováha je vzácná.
Málokdo umí vzít prvek módy a zařadit ho nadlouho do svého stylu. Takoví lidé jsou pak nazýváni ikonami.
A pak je spousta těch o kterých říkáme že jsou nudní a neinovativní, v naprostém područí stylu, s jeho konzervativismem, s jeho dogmaty.
A pak ti, kteří jsou přátelé módy. Hrají s ní její hru, módní oběti, každý rok podléhající jinému trendu.

Nejsem arbitrem. Ale jedině člověk, který v rámci svého stylu interpretuje módu má můj obdiv.
Kruté? Pravdivé?
Copak měníme politické smýšlení s každou módní vlnou? Duše se nemění. Lidé "kam vítr tam plášť" stejně jako "zásadoví konzervativci" nejsou ti, které obdivuju.

Kéž by má snaha stát si za svým a zároveň přijímat nové jednou přinesla své ovoce. A přeju i vám, aby vám ona zralá dospělost vydržela co nejvíce, popřípadě aby jste ji ke své spokojenosti dokázali najít.

Tak jako zralé ženy v kotníčkových kozačkách, tak jako babičky na kolečkových bruslích, tak jako matky odrostlých dětí v boyfriend-jeans.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Ahoj Durduin,

    už dlouho ti to chci napsat - a tak to udělám teď.:)

    Líbí se mi tovje články a pravidelně je čtu. Líbí se mi, že nepíšeš prvoplánovaně. Vždycky se v nich dá hledat a (hlavně) najít něco dalšího, nějaká další skrytá vrstva.
    Tvoje články mají hlavu a patu a dokonce i něco mezi tím.
    Líbí se mi to.

    Možná tady nemáš super fotky od tvého bojfrenda a komentář u věcí, které sis koupila a tisíc přikyvovaček v "diskuzi" (ve které se nediskutuje) pod článkem.
    Takže asi nejsi správnej fashionblog. Ale to ty asi ani nechceš být, ne?
    Prosím, nechtěj.;)
    Protože máš určitě jednu čtenářku, které se líbíš taková, jaká seš.:)

    Měj se pěkně,

    chiq

    OdpovědětVymazat