ODIVI x NobodyListen, ale všichni se dívají

17:24

Fashionweek oficiálně začal. V Popup Galerii Czech Fashion Council si můžete prohlédnout práce "mladších" studentů ze Zlína, v La Gallery Novesta pak rovnou zakoupit práce těch zkušenějších (na Novestu netradičně punkově nainstalované Hanou Frišonsovou)

Z Zatímco na obě "zlínské" události jsem přišla už s křížkem po funuse, v Ex Post, kde byla prezentace kolekce STORY001 ODIVI x NobodyListen, ještě zdaleka nekončili. 


Iva Burkertová patří mezi ty úžasné odhodlané ženy, které ví co chtějí, jdou si za tím a svět jim dobrovolně (a zaslouženě) padá k nohám. Svoji značku zprofesionalizovala, dala jí konfekční parametry (takže to je žhavé zboží pro obchodníky) a po nabušené sportovní FW15 se posunula dále. Heart Issue(s) neboli SS16 byla prezentována nejen v Praze, ale i v Budapěšti, a podle výrazů lidí v hledišti, co si pamatuji, byla úspěchem. Už na podzim Iva mluvila o tom, že kolekci by chtěla posunout do konfekčnější roviny a zdá se, že STORY001 je výsledkem této snahy. Povedeným výsledkem. 

ODIVI není jenom značka, je to filosofie, je to životní styl, je to energie. Je to komunita. 

Kolekce STORY001 je minimalistická, pánská, chlupatá a vychází z Heart Issue(s). Ti kteří ji viděli by o ní určitě rádi řekli i to, že je krásná a že ji chtějí domů.

Mě ale, mezi všemi těmi úžasnými mladými lidmi napadaly jiné myšlenky. STORY001 je kolekce která není jenom hezká a jenom OdIvy, ale má v sobě něco hlubokého a znepokojivého.

Asi si umíte představit streetwear.  Ideálně s přesahem do skate, snb a odpovídajících hudebních stylů. Jsou to tenisky, oversized trika, kšiltovky, mikiny, bundy. Odrthejte cedulky, nápisy, náplety a značky a pokud budete mít štěstí a budete šikovní, vznikne něco jako streatwear minimalismus. Velké tvary které umožňují pohyb, skrývají inspiraci k sexistickým poznámkám a zároveň se nepodbízejí. A nemůžeme zapomenout ani na člověka, který tohle nosí. Je silný, samostatný, miluje zábavu s přáteli, kromě sportu i hudbu, je vyrovnaný a s věcmi v životě se zbytečně moc neštve, ale je to prostě chlap a růžovou nenosí. 

Asi si umíte představit chlupatou mikinku. Takové ty ňuchňavé ponožky, huňatý župánek, sametové pyžamko. Vestu z umělého beránka. A stužky a mašličky. Prostě to všechno, co si i mnohá žena nechá na doma. 

STORY001 spojuje oboje dohromady a je tak sama o sobě diskusí o pojetí moderní mužnosti. Minimalismus, vyloženě chlapské streetové tvary, jako je třeba bomber. A chlupaté materiály, vlastně asi všechny chlupaté materiály, které se v dané barevné paletě daly sehnat. Od "umělého beránka" přes různé ňuchňavosti až po samet a semiš. 

Zvykli jsme si na to, že pánové nosí skinny jeans, hluboké výstřihy, fiží, krátké bundičky, že se nebojí barev. Zvykli jsme si na to a už to moc neřešíme.  Tak jako ženy vykradly pánské šatníky, dá se očekávat, že pánové nezůstanou pozadu. Když se nějaký náš blízký z necentrální oblasti vzpouzí růžové barvě a nebo je ochoten riskovat zdraví jen proto, aby ho někdo neviděl s šátkem se stříbrnými nitkami, přijde nám to trochu moc. Jasně, jsou muži kteří mužnosti moc nepobrali. Ale kdo má silnou mužnost, tak ten se přece nějakým kusem látky nemůže cítit ohrožen. 

Jasně, v kolekci nechybí ani klasické teplákovky a trika a nechybí ani roztrhané hadrovité svršky (být to před pár lety, nakupuju jako divá). Ale hlavní těžiště leží v testování hranic hebounkou chlupatinou. 

Je to hec a výzva, jako když poprvé stojíš na hraně černé sjezdovky, jako když v hospodě přijmeš sázku na běh na 10 km, jako když skáčeš z útesu do moře. 

Je to hec, ukaž, jak silnou máš mužnost, vládni nebo buď ovládán. Rozhodni a nebo se podřiď.  

Jsem zvědavá, kolik mužů přijme výzvu. A nemusí poslouchat ani mluvit. I kdyby mlčeli, každý je uslyší. A bude se dívat. 

Ps:
Nejlepší fotografie kolekce jsou na blogu My raspberry life by Veronika D.

You Might Also Like

0 komentářů