Lavina padá a můžeš se jen dívat - ODIVI a ether - MBPFW16 day 2

14:54

Foto: Martin Řezáč

ODIVI a ether.

Veganské oblečení versus oblečení a doplňky z kozinky a hověziny.

Iva Burkertová, plná energie, drajvu a rebelství versus zkušená Eva Vontorová, dospělá žena vyučující na VOŠON.
A přece bylo jejich spárování v jeden blok naprosto logické a harmonické. Obě předvedly super práci.

Iva Burkertová, jak už jsem psala tady, šlape do byznysu a už loni svoji kolekci vyvezla i do zahraničí. SS16 byla plná mramoru a nevinnosti a svým způsobem se zdála být vrcholem určité éry. Po včerejšku je jasné, že i tak by to mohlo být.

Když na molo MBPFW16 vstoupila první modelka, byla to ještě ODIVI, jak ji známe. Stačilo ale pár modelů navíc a bylo jasné, že tohle je nová éra, takhle vypadá kolekce značky, připravené dobýt svět.
Bylo to jako lavina vysoko v alpách. Nenápadně se utrhne, a pak, není možné nic, jenom se s povolenou čelistí fascinovaně dívat, až se z oblaku sněhu vynoří nová, bílá pláň, a svět je navždy změněn. Představte si ledovec, ostré slunce, skály, modré nebe, nekonečné sjezdovky i pustinu pro freeride a hlavně, pohodlnou chatu, kde si po náročném dopoledni ve vysoké rychlosti dáte odpolední drink, saunu a voraz.

Kolekce byla výborně nastylovaná, vyprávěla příběh líně strávených hodin vysoko v horách a nechyběly ani vlastní boty (pravděpodobně upcyclované z fake Vans sneakers). Dalo by se říct, že to je kolekce jako stvořená pro Adélku Chloe Mazánkovou z The Aesthet. Ale nejde jenom o příběh, konzistenci a promyšlený detail. ODIVI se pustila do krejčoviny, osahává a na světlo vytahuje technologie šití a kromě konfekčního streetu nabízí i porci náčrtků a umění. Prostě jenom s otevřenou pusou koukáte, co bude dál, a dál, a dál, jako když se jedna za sebou odtrhávají laviny pod hřebenem.
Kromě návaznosti ve formě chlupatých mikin, pro značku typických obdélníkových střihů a elastických šatů, jsou tady i úplné novinky. Je to hlavně práce s materiálem - barbarské nezačišťování, paprskovité plisé (znáte z LaFormela), autorský prošev i partie mezi materiálem a střihem. Iva testuje možnosti, struktury, vlastnosti, protože si to může dovolit, kolekce postavená na nositelných kultovních záležitostech značky se prodá i tak. Nakonec, co je fascinující ze všeho nejvíc, jsou kabáty a prošívané bundokabáty. Zatímco v Temporary Kings to vypadalo, že za bundou stojí především lidé v dílně, teď jsou modely dokonale krejčovsky propracované a je patrný proces vzniku. Bílá bunda z prošívaného bavlněného plátna vypadá jako kaliko ostatních modelů a... nečekala jsem to. Rozhodně ne. A ty kabáty? ÁCH! Konečně žádné omezení pro tvar fazony, proč se nerozšoupnout když žijeme len raz?

Ps: Zlí jazyková tvrdí, že ODIVI na kolekce nepoužívá zrovna drahé materiály. Ale ono to vůbec nevadí. Tahle "yetti" FW16 je důkaz, že o materiálu to není. Že kdo umí, ten si poradí i s potíraným keprem z flexu a velké divadlo udělá i s konfekčním šusťákovým proševem.










ether měla po takovém ultimátním zážitku docela těžkou startovací pozici a mimo to tak úplně nevím, jak moc dokážu být objektivní v recenzi, protože některých linek jsem se dotkla i já sama.

Abych jen nechválila, je vidět, že kolekce vznikala postupně, dokončovala se v rychlosti a autorka nemá s textilem zase tak velké zkušenosti, jako s kůží. Modely, na kterých je to nejvíce patrné si asi, bohužel, moc lidí nekoupí, cože je trochu škoda, protože práce za nimi nebyla zrovna malá. Ale věřím, že do příště to po tomhle napínavé procesu bude zase o level výše. :-)

Eva Vontorová se svou nejnovější kolekcí jakoby "navazuje" na starší tvorbu ODIVI. Mikiny, prošívané bundokabáty, unisex, kolekce je na značku "kabelek pro ty co si je mohou dovolit" překvapivě streetová a mladá. A je to osvěžující a pro ether revoluční. Ne úplně praktická psaníčka a tašky nahradily pohodlné a hlavně objemné batohy. Už to není jen pro dámičky, ale i pro ty, kteří chtějí i pohodlí bez podpatků.

ether pracuje se dvěma hlavními prvky, jedním jsou třásně, druhým pak dynamická linka s až secesním charakterem. Oba hlavní prvky jsou v různých kombinacích a umístěních a nebýt kolekce minimalisticky barevná (což mě překvapilo), byl by to opravdový energetický masakr. Takhle je to nenápadná dynamika vhodná i pro nesmělé. (Tolik k tomu, co jsem znala z kalika.)
V kolekci se ale objevily i kousky, které jsem (naštěstí) nikdy předtím neviděla a které jsou prostě boží. Kabáty s protizáhyby v bocích a nebo sukně s podobným řešení v přední části, kde je prostor vyplněn třásněmi, to je reálně nositelná statement věc, která by klidně mohla proniknout i do širšího povědomí a šatníků. V kontrastu s vlnovkami a streetem jsou klasické detaily, jako vypracování výpustek u kapes, se špičatými konci. Z toho mám radost.






Nejvíce ňuňu batůžek!

PPS: Sedět na lavici "hostů návrháře" byl zajímavý vhled do komunity, resp. mimo ni.. Po přehlídce ODIVI se lidé co seděli po mé pravici zvedli, a odešli. Po přehlídce ether se mě paní po mojí levici zeptala, co že to bylo za značku, ta první.

You Might Also Like

0 komentářů