To jsem zas někoho urazila...aneb moje vnímání krásy a odlišnosti

6:49

Nikdy jsem o nikom neřekla že je ošklivý nebo škaredý.
Jedině snad o některých psech a vypelichaných zvířetech, ale tam jsem vždycky použila láskyplný tón. (Slimáci jsou vyjímkou, k těm nemám co říct).

Nehezký
Pokud o někom řeknu že je nehezký, znamená to skutečnost, že se na něm příroda trochu vyřádila. Zatím znám osobně jednom jednu slečnu, o které bych mohla říct že je nehezká. Ale ona se se svými "hendykepy" statečně poprala, vyzdvihla přednosti, potlačila nedostatky a dneska už patří do kategorie "zajímavá".

Zajímavý
Zajímaví jsou všichni lidi, kteří se snaží zapadnout, ale prostě jim to nejde. Mají nějaký výrazný prvek (velké, vypoulené oči, ostrý nos, pihy, dlouhý, kulatý, hranatý obličej, růžové vlasy...) Tito lidé se sebou většinou nejsou spokojení, protože takovéhle vyjímky z průměru nejsou na základních školách oblíbené. Zprvu se svojí estetickou odlišností bojují, nicméně, pokud si ji uvědomí a naučí se ji používat, jsou snadno zapamatovatelní. Navíc, pokud na to mají postavu, jsou ideální vývozní zboží pro zahraniční modelingové trhy. Tito lidé budí pozornost i když jsou oblečeni úplně všedně.

Obyčejný
Obyčejný je pravý opak zajímavého. Tito lidé jsou...prostě obyčejní. Mají podobné postavy, nosy, tváře, vlasy, nic co by upoutalo pozornost. Tito lidé nikdy neměli problém s tím, že by se jim někdo smál. Nebudí zbytečnou pozornost ani když si vyjdou v něčem extravagantním a popravdě, některým od obyčejnosti nepomůže ani několik pírsingů v obličeji. Je to klidná existence většiny lidí. Obyčejné lidi si zapamatujete ne podle vzhledu, ale podle koníčků a povahy.

Krásný
Krása je relativní pojem, nicméně, lidský mozek vnímá jako krásu souměrnost a průměr, obohacené o prvky zdraví. Krásné ženy bývají prostě... krásné. Mluvíte s krásnou ženou a to co si z ní zapamatujete je, že měla skvělý parfém a byla opravdu nádherná. Krásné ženy jsou si podobné. Mají bohatou hřívu zdravých vlasů, něžný nos, oválný obličej, dlouhé řasy, štíhlé tělo...A protože jsou krásné, je pro ostatní lidi těžké zapamatovat si něco jiného, než jen to. Pamatujete si jak vypadaly finalistky Miss? Umíte je přiřadit? Já tedy ne. Popravdě, u krásných žen mám problém zapamatovat si i jenom to pitomé jméno.

Takže se prosím milí zlatí nezlobte, ale pokud nevypadáte divně, na Fashionweekendu si budete muset najít vy mě. (Výška 176, oranžové vlasy, vypoulené modrošedé oči, divný špičatý nos skoro nahoru a masivní čelist, hubené ruce)

(Celý můj život se skládá z dlouhých období, kdy jsem chtěla působit krásně nebo aspoň obyčejně, z okamžiků zoufalého boje o to, vypadat jako ostatní holky ve třídě, nebýt ta divná.)

Mimochodem, dlouho jsem si myslela, že když vypadám divně tak jsem divná i uvnitř. Říkala jsem si, že jsem prostě zvláštní, stavěla jsem sama sebe do role osamělého bojovníka kterému nikdo nerozumí a bylo to zdrojem mého sebevědomí. Pak jsem mluvila s různými lidmi a moje hájenství bylo prolomeno. Úplně obyčejná a normální. Není na mě nic zajímavého. A tohle uvědomění je možná prvek, který určuje lidskou dospělost, jsou to poslední štěněčí chlupy které vypadnou a zůstane jenom hladký lesklý a víceméně dospělý jedinec.

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Hm. Mně třeba finalistky Miss a podobné dívky nepřijdou krásné, nýbrž zoufale obyčejné. Zaměnitelné obličeje, pravda, bez jakýkoliv defektů, ale také bez výrazu, zkrátka nuda, někdo, koho bych na ulici přehlédla.
    Krásu, skutečnou krásu, ne jen víceméně dokonalou souměrnost, vidím naopak v té zajímavosti, nebo třeba v roztomilosti...což jsou velmi vágní pojmy, pod kterými si každý představí něco jiného, je mi to jasné.
    Btw. kdesi jsem kdysi četla "Když dívky dosáhnou určitého stupně krásy, začnou si být svojí sličností všechny podobné." Jen si už nevzpomínám, kdo to pronesl, ale přijde mi to poměrně trefné.
    -bambiraptor-

    OdpovědětVymazat
  2. Výborně napsáno, každopádně já bych měla ještě pár "dodatků". Tak třeba ke kráse. Krása je, jak ty píšeš, symetrie. Vědci se nechali slyšet, že nekteré osoby si o krásných lidech myslí, že jsou krásní, právě kvůli této symetrii a kvůli "obyčejnosti" - že právě ta obyčejnost se jim líbí..

    Pro mě se krása slučuje s výjimečností a zajímavostí. Znám mnoho krásných a "krásných". Všeobecně nepovažuju za "krásnou" peroxidovou blondýnu s oranžovou pletí a našpulenou pusou, ale co já vím, někomu to krásné připadat může a třeba i ...sexy? :D

    Je to holt složité a hodně subjektivní, tahle krása.

    Měj se krásně:D B.

    PS: A velké oči a pihy jsou naprosto dokonalé!!!!:)

    OdpovědětVymazat
  3. krasne napsano..:) a souhlasim s dodatkem Belle

    OdpovědětVymazat
  4. jejda...hlavne mi nerikej kam patrim ja..nebo z toho pul roku nebudu spat...

    OdpovědětVymazat
  5. No, tak ti nevím, kam bych se tak chtěla zařadit. Ale asi nechci být obyčejná (to bude ego!):)

    OdpovědětVymazat
  6. Ne-e. Krása je bližší zajímavosti a obsahuje i charisma. Finalistky Miss jsou dekorativní a splňují nějaké parametry, ale většina z nich má charismatu, osobního kouzla, oduševnělosti a toho, co dělá krásku krásnou, ne víc než sloupek u vrat. Taková Diamanda Galás je krásná, i když by ji v Miss Cokoli nepustili za vrátnici.

    OdpovědětVymazat