Dů jů lajk engliš?

17:29

Máte rádi angličtinu? A jiné jazyky? Daří se vám?

Já osobně jsem "nikdy nebyla dobrá na jazyky", řekl by klasik. Protože matematikou jsem se prokousávala bez problémů, angličtina (nebudu teď řešit výukové metody) byla brána jako ta slabá stránka. Patřila jsem k té klučičí polovině třídy, která se ráda spokojila s dvojkou, a i když se spokojit nechtěla, nakonec jí nic jiného nezbylo.
Nestěžuju si na to. Jako teenager jsem sice neměla jeden z těch radikálních názorů typu "jestli se mnou chce někdo mluvit, ať se laskavě naučí česky", ale vody mezinárodního internetu a vesmír cizojazyčné hudby mi byly dostatečně vzdáleny.

Časem sice ce přišlo uvědomění, že nějaký ten studijní pobyt v Londýně nebo FCE by se šikl, ale to už byla hotová základová deska a znáte to, když se staví dům...

Obor na Vš jsem si vybrala podle absence přijímacích testů z jazyků a žila si víceméně pohodlně, díky rodilým mluvčím a zkušeným pedagogům jsem si spojovala titulky a chápala smysl složitějších textů.

Jenomže kde ty loňské sněhy jsou!!!

Sedím nad domácím úkolem z Economy of vice. J.S.Mill - On Liberty - náplň mého dnešního večera a obávám se, že i noční můra. Moje doposud dostatečné znalosti, o jejichž čerstvost se staraly povinné hodiny cizího jazyka se ukazují být nicotnými.

Exkjůs mí? Áj dont andrsténd!

Chtělo by to na sobě máknout, když dneska píše jako rodilý psavec 90% českých bloggerek, každá náctiletá modelka telefonuje plynulým jazykem a známí cestují a pracují po celém světě. Jenomže jak? Začít číst blogy v angličtině? Začít číst knihy v angličtině? Nějaké tipy?

WHUMPF.

Jdu na další stránku textu.

You Might Also Like

11 komentářů

  1. Jsem na tom stejně..Já bych klidně i dobrovolně četla, mám spíš blok z mluvení..prostě mám strach, že něco vyslovím špatně a proto se ani nesnažím mluvit anglicky.

    OdpovědětVymazat
  2. Olgo, naprosto nejlepší je odjet do ciziny, to je asi jasné.Vím, že máš školu atd. ale třeba za půl roku (některým stačí i tři měsíce, tzn, letní prázdniny) stráveného v USA nebo GB jako au-apir budeš rozumět dokonale a mluvit hodně dobře.

    nebo mně třeba pomáhá to, že seriály sleduji zásadně v angličtině s českými titulkami a taky to, že minulý rok jsem měla na gymnáziu 3x týdně hodinu s rodilou mluvčí.

    OdpovědětVymazat
  3. Seriály, filmy, knížky. časopisy, blogy v AJ...A nebo pobyt v zahraničí. Jeden kamarád neuměl anglicky ani "bů". Odjel do Londýna, kde zprvu pracoval v restauraci jako "hadr", teď dělá za barem. A jak mu to jde!!:)

    Mimochodem, není nic horšího, když Čech umí skvěle anglicky, ale mizerně ovládá svůj MATEŘSKÝ jazyk!!! Na to já jsem strašný pedant a nic mě opravdu nedokáže víc rozčílit (tak dokáže, ale chápeš..:D). Čeština je dokonalá, krásná, zvučná a syčivá, máme "ř", "š", "ž"...je zpěvná, tvrdá i něžná.

    A navíc, máme zdrobněliny, ha!!!!:)V anličtině nejde říct Olga, Olinka, Olinečka, Ola, Oluša,...

    Měj se. B

    OdpovědětVymazat
  4. zbavila jsem se ostychu mluvit anglicky až když jsem odjela do zahraničí. jsi hozena do vody a musíš plavat, naučíš se rozumnět a rozmluvíš se. co se týče české "prektisingu", tak doporučuju hlavně seriály v anglickém znění a pokud Tvůj level angličtiny není jen mírně pokročilý, upustila bych od českých titulek a dala si rovnou anglické.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem se asi nejvíc naučila z koukání na seriály a filmy v angličtině ( nejdřív s českýma titulkama, pak s anglickýma a pak zjistíš, že nepotřebuješ žádný ) a taky hodně čtením knížek..
    A co mi také pomohlo se rozmluvit byl 14 denní pobyt v Anglii na jazykovém kurzu..

    OdpovědětVymazat
  6. Jazyky jsou můj jediný talent... taky mě to živí, že jo. Můj tip? Hudba, hudba, hudba... ono to pak přijde samo ;)

    OdpovědětVymazat
  7. já se naučila anglicky od lidí co jsou v Praze a česky prostě neumí. je jich tu dost. a často neni ani angličtina jejich rodilý jazyk, takže tím nejsou problémy, lépe jim rozumíš (alespoň někomu teda). a taky hodně čti no :)
    řekla slečna mluvící anglicky jak hotentot :P

    OdpovědětVymazat
  8. romanek s londynanem :) :D

    (legrace, ale take moznost) jinak souhlasim s poslednim komentarem absolutne :) jen zde je problem, ze oni nemusi mluvit perfektne spravne a Ty se naucis ty same chyby, takze doplnovat sledovanim filmu v anglictine urcite a cteni casopisu atd :)

    OdpovědětVymazat
  9. souhlasím s posledním komentem :)) ja se anglicky naucila diky svym ex-boyfriendum... american, kanadan, holandan :) sice mi vsichni rikaji, ze mluvim "americky" ale aspon nejak :)) a potom hudba! a filmy samozrejme...

    OdpovědětVymazat
  10. My jsme měli na střední strašně milou učitelku angličtiny, ale občas jsem měl chuť ji zmrskat jezdeckým bičíkem, protože byla hrozně líná a neschopná nás něco naučit, a třeba vyhlásila, že budeme celou hodinu svačit, jíst čokoládu anebo nám celou hodinu ukazovala fotky z dovolené se svým španělským přítelem José či necenzurované fotky učitelů... Každopádně nás nic nenaučila, ale měl jsem ji moc rád a doteď si píšeme :)
    Pokud se chceš naučit nějaký jazyk, najdi si něco, co se ti na tom jazyce nebo na kultuře té země líbí... například já si moc rád čtu knihy o etiketě zkostnatělých Britů, či Harryho Pottera v originále. A číst si Malého Prince či Apollinaira v originále je s překladem prostě nesrovnatelné, stejně jako fakt, že rozumím, o čem vlastně Eith Piaf zpívá, a když jsem si začal kupovat Vogue Paris, chtěl jsem rozumět i textu... A hlavně: vyjeď do té země, doma se mluvit nenaučíš. Anebo si najdi britského přítele. A navíc: Britky jsou frigidní, a oproti sexy Češkám určitě mají jen malou šanci ;)

    OdpovědětVymazat
  11. ja mam uplne jasnou radu: anglicky mluvici pritel :D zni to jako klise, ale ja mam talent na jazyky a vzdycky mi to slo dobre, nicmene opravdu "jako rodily mluvci" jsem se anglicky naucila az s prvnim a druhym pritelem...a uplne nejvic mi ze zacatku dal SEX IN THE CITY :D na trapne konverzace z knih zapomen, pac clovek akorat zjistuje, ze kniha tvrdi "to a to se nerika" a prvni American to na tebe vybafne a ty si rikas, aha, dalsi ucebnice ucebnicove anglictiny...

    OdpovědětVymazat