Lovecká sezóna pokračuje - kožešinka pro začátečníky i pokročilé

9:58

Chlupatina je pro tuto zimu tak důležitá, že by se měla objevit na každém, kdo se o módu byť jenom trochu zajímá. Nemusí to být nutně ve formě norkového kožichu nebo kabátu ala Leoš Mareš v začátcích. Pro všechny více i méně tvůrčí osoby vymysleli návrháři celou řadu vtipných doplňků a detailů, jejichž výrobu jsou schopny zvládnout i děti v mateřské škole, popřípadě jsou běžně k dostání.



Začněme od toho nejjednoduššího.

Lepení.
Co budete potřebovat?
Lepidlo, kousky králičí kůže nebo zbytky chlupatiny, podklad (boty, prstýnek, čelenku, knoflíky)

Na rub srsti si nakreslíme tvar podle tvaru podkladu, opatrně, zase po rubu ho vystřihneme (pozor aby jste neustříhli chlupy!) a nalepíme na podklad.





Našívání lemů
Co budeme potřebovat?
Jehlu, niť v barvě chlupů, metráž - chlupatou lemovku - k dostání v lepších galanteriích, v různé barvě, huňatosti a délce chlupu, oblečení na které našíváme, měřící nástroj

Ještě než se vydáte do galanterie, pomocí krejčovského metru nebo provázku si změřte, kolik budete potřebovat chlupaté lemovky. Kupte si jí o něco víc, při našívání se přitáhne k látce, o něco "zkrátí" a je třeba počítat i se založením.
Pokud obšíváte celý obvod třeba sukně, začátek a konec lemovky by se měly alespoň o půl centimetru překrývat. Pokud obšíváte spodní část kabátu, přišívat začněte už na rubové straně, pokračujte přes hranu na líc a na konci totéž. Lemovku je dobré si před šitím našpendlit, ale ani to nezaručí, že se přesně trefíte s délkou a proto je lepší nechat volný konec a stříhat až po konečném přišití. Doporučuju vzít si ostrou jehlu a náprstek a lemovku, i když je kulatá a dá se jenom "přinitkovat", poctivě propichovat.





Šití - šály, límce, návleky, štucle...
Protože šicímu stroji je jedno jestli stehem chlupy přimáčkne do placata, doporučuju zase v ruce...
Co budete potřebovat?
Obdélník chlupatiny velký podle uměleckého záměru, obdélník podšívkoviny s délkou hrany min. o 1cm menší než chlupatina, niť, jehlu, šlendlíky, popř. tenkou stužku, knoflíky patentky nebo háčky.

Clupatinu a podšívkovinu položíme na sebe, lícovými stranami k sobě (chlupy uvnitř). Podle toho co šijeme sešpendlíme buď dvě delší strany a jednu kratší (límec, šála) nebo opačně (návleky na nohy a ruce). Sešpendlený tvar je díky menší podšívce 3D, trochu jako kolíbka. Nejprve zadním stehem sešijeme našpendlené strany, potom začístíme okraje obnitkovacím stehem (aby se podšívkovina nepárala). Do vzniklého patvaru strčíme ruku a převrátíme ho naruby, chlupatou stranou nahoru. Zahneme okraj podšívkoviny na poslední nesešité straně stejně jako okraj chlupatiny, sešpendlíme a opatrně, ESTETICKY!, sešijeme. Vzniklý obdélník by mohl být šálou. Pokud chceme "rolák" nebo návleky, na okraj našijeme stužky (v souladu s módními trendy sametové nebo saténové), háčky nebo knoflíčky aby bylo možné neelastický návlek upevnit na zvolenou končetinu. Pokud použijete knoflíčky, asi nemusím připomínat že na protější straně musíte vytvořit ještě poutka, buď je uháčkovat, nebo našít ze stužky. Nakonec pomocí jehly něžně vytáhneme chloupy které jsme přimáčkli šitím.






Šití - vsadky, límečky, kabelky
Pokud už jste zvládli lepení, našívání a šití, můžete se pustit do složitějších věcí. Můžete si ušít chlupatý obal na kabelku nebo celou chlupatou tašku, na ramena přišít huňaté výložky nebo pomocí lemovky vytvořit límeček. Kreativitě se meze nekladou.








Bonus pro majitele dvou levých rukou:
Ocásky.
V galanteriích jsou k dostání "ocásky" z králičí kůže, na internetu seženete už upravené ocasy z mývala, v kožešnictvích mají levně liščí ohony, často i s karabinkou. Ocásky můžete přišít na zicherky, karabinky, řetízky... a to pak někam pověsit. Na kabelku, za opasek, na krk, na klíče, na lem kabátu, na náušnice...



Ps: Takhle to dělám já. Klidně to dělejte jinak :-)

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Ahoj Durduin...:)
    1)obočí mi odbarvili v Istanbulu, ale myslím, že by to měli dělat v každém lepším salónu i tady:) a to s tím bobrem mě pobavilo.:DDD
    2)skvělý článek!!!Já teda nejsem pro obrovské kožichy, protože je mi líto těch zabitých zvířátek, ale na druhou stranu boty kupuju zásadně kožené a tyhlety kožené "věci" mě baví...!!!ovšem jsem levá jak šavla, takže vsázím na tvou radu - ocásek!

    měj se hezky. B

    OdpovědětVymazat
  2. Drahá moc si mě potěšila...do prahy se chystám někdy na začátku září na víkend...už se těším určitě se ozvu kdy přesně...:)

    OdpovědětVymazat
  3. bonus pro leve ruce me osobne velice potesil :D asi si nejaky ocasek poridim, nejlepe vice a v hoodne barvach :))

    OdpovědětVymazat
  4. Ocásek neee, to pak vypadá jako zdechlá myšička.:-)

    OdpovědětVymazat