Čistému vše čisté

19:12

Všimli jste si toho, že někteří lidé vypadají vždycky hezky a jiní, i v nejkrásnějším modelu, udělají ostudu?

Motala jsem se dneska po rodném městě a pozorovala ženy a dívky. Tak, jako je pozoruju pořád. A všimla jsem si zvláštní věci. Některé vypadají dobře i v nepadnoucím nemoderním a šíleném oblečení. A některé mají outfit jako ze žurnálu, ale přesto z nich mám poměrně rozpačitý dojem.

Čím to je?

Jak je možné, že někdo si na sebe navleče pár hadrů na podlahu a rozbité boty a má na LB extrémní hype a jiný se snaží, má krásné věci ale neštěkne po něm ani pes?


Troufám si tvrdit že oblečení není podstatné. Moje tchýně tvrdí,, že nejkrásnější je žena nahá a já s ní souhlasím.

Oblečení je jenom něco navíc. To co je pod ním je podstatnější. To, co je trvalejší. Nemluvím teď o tvaru těla, o přednostech a nedostatcích postavy. Mluvím o obličeji, jeho výrazu a vráskách a o účesu.

Postavu zakryjete vhodným oblečením, nohy prodloužíte nebo zkrátíte botama.

Ale vlasy určí jak vás vnímají ostatní, určí váš styl, stejně jako vás určí tvar obočí, kvalita pleti v obličeji a hlavně, jeho výraz. Do obličeje totiž prosvítá vaše duše.

Půjčím si s dovolením příklad jedné známé bloggerky, a to zrovna Sandry. Nepotkala jsem ji nikdy naživo a tak to mám pravděpodobně zkreslené, ale tahle holka si na nic nehraje a to je to, co ji dělá tak přitažlivou. Je velmi štíhlá a tak jsou její rysy v obličeji tvrdé až samčí. Každá jiná by z toho že má bradu jako chlap byla nešťastná a maskovala se přetrhaným obočím a "hornickýma" očima. Ale tahle slečna to o sobě ví, nestydí se za to a je to základ její image, stejně jako její vlasy.

Ví jaká je, ví, že se nezmění a nakonec je se sebou spokojená a ta spokojenost z ní září, ostatní lidé chválí její krásu a to je další důvod spokojenosti.
...
Proto, i kdyby si oblékla pytel od brambor a k němu tržnicové boty do extrémní špice, bude jí to slušet. Čistému vše čisté.

...

Proč mi nic nesluší? Protože si nevěřím. Nevěřím svému divnému obličeji s proměnlivým tvarem, tomu jak jsem vysoká (nebo malá?), tomu jak jsem hubená (nebo tlustá?). Pořád hledám účes, v kterém bych se cítila sama sebou. Pořád hledám líčení, tvar obočí....pořád hledám svůj styl oblečení.

Postavte se nahé a nenalíčené před zracadlo. Pochvalte se. Řekněte si čím chcete být a věřte tomu, že tím jste. Pokud nevěříte své intuici v oblékání, líčení a česání, zeptajte se na radu.
Nenechte se odbýt, ptejte se všech a neplaťte za to.

Jedině když budete takové, jaké opravdu jste, bude vám to opravdu slušet.

Důležitá jste Vy.
Šaty jsou jenom celofán sloužící ke zvýraznění Vaší krásy.

(A kdyby něco, vždycky můžete napsat mě. Sejdem se na kafe, udělám pár nemravných návrhů a budu mít velkou radost, když se sejdu s pozitivní odezvou. Sama se tomu divím, ale ještě se mi nestalo, že bych někomu poradila nějaký účes a on mu nakonec neslušel. )



You Might Also Like

27 komentářů

  1. Vidis na mne treba Sandra pusobi v obliceji uplne jinak-nezne...pripomina mi bambiho nebo proste nejakou lan, velke oci+drobny nos

    S vlasy jsem si jista, ale jinak si prijdu divne posk ne toladana, a proto je mi tezko vybirat obleceni a co se mi libi mi vetsinou slusi. Sama si rikam jaka jsem divna kombinace, mam velice sportovni az svalnatou postavu, k tomu ty dlouhe vlasy ktere nechci dat, obcas ve svych oblibenych satech nevypadam jako víla ale jako barbora spotakova :-D
    mozna by mi vice sluselo sportovni obleceni nebo dziny, ale ja to proste nerada nosim, a ted babo rad

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak vzdycky jak Te vidim na fotce vidim antickou sochu

    OdpovědětVymazat
  3. no ano! :) naprostej souhlas a krásně jsi to napsala...
    já třeba vůbec nevim co mi skutečně sluší za střihy nebo barvy ale je pro mě důležitý hlavně to jakej mám z určitýho kusu pocit...
    hele jakto že jsi mi nikdy neudělala nemravnej návrh? :)
    a na tý usměvavý fotce ti to strašně moc sluší :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sandra ze ma bradu jako chlap? :D

    OdpovědětVymazat
  5. Durduin, vzdy jsem si myslela, ze mas dobry pozorovaci talent, ale leopardice ze ma chlapske rysy? Ja tu holku nemam rada, ale ze ma samci rysy a ze to sobe vi?? To musis myslet z legrace.
    K.

    OdpovědětVymazat
  6. Hezky si to vystihla.
    Každý/každá:o)/ má tisíce pochybností a otázek, se kterými se pere- ty se z toho vypíšeš a v rámci terapie si ještě udělíš rady, jak se mít ráda :o). To mě fakt baví...přiznaná nedokonalost je rozhodně zábavnější než hraná dokonalost.Fandím :o)
    P.S. Nebuď z těch otázek kolem "vizuálního sebehledání"nervózní. Z vlastní zkušenosti musím říct, že to přichází s věkem, s tím jak se poznáváš a také měníš. A když se o sebe rozumně staráš a přehnaně se nehuntuješ, můžou ty změny být i k lepšímu :o)).

    OdpovědětVymazat
  7. nad týmto som aj ja minule rozmýšľala, lebo tiež rada "očumujem" ľudí.
    Aj keď úplne nesúhlasím, lebo oblečením sa dá občas veľmi dopomôcť k celkovému efektu.

    S vlasmi tiež súhlasím. Je to, aspoň pre mňa, veľmi charakteristická črta:)

    OdpovědětVymazat
  8. Já si taky myslí, že má Sandra dost tvrdý rysy v obličeji a širokou bradu. Ale zase má hezkej malej nos a tak celkově působí jemně.

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím s článkem. A s dovolením bych na opačnou stranu barikády (Sandra=krása-ano)postavila Adélu z Hells. Tak přesně si myslim, že je všechno špatně a ani hadérky to nepřekryjou. A vše je korunováno nepochopitelným sebevědomím, čímž Adéla zabije zbytky sympatií, které by snad mohla (no bane, nemohla) vyvolat. Čím víc je ze sebe auf, tím víc ne a nechápu, JAK JE TO PROBOHA MOŽNÝ.

    OdpovědětVymazat
  10. Pola mna nezalezi ani tak na jednotlivych crtach, ako skor na tom, ci spolu ladia. Preto mi niektori ludia pridu krasni, aj ked zdanlivo nemaju 'dokonale' crty tvare.

    Sandra je krasna a vyzorom aj spravanim posobi noblesne. Jej blog mam rada, rovnako ako aj blog Adely, ktora sice nemusi niekomu pripadat ako typicka kraska, ale podla mna ma sarm a jej zdrave sebavedomie je len plus.

    OdpovědětVymazat
  11. Dress lover dokonale vystihla že je Sandra srneček Bambi:) taky mi to tak vždy přišlo, ale nikdy jsem si nedovedla pojmenovat čemu je tak podobná...ba ne, je rozkošná a vůbec né chlapská, jinak si ale myslím, že je příšerným způsobem nesympatická, blé:P:D Článek se mi hrozně líbí, protože mi mluvíš z duše...Máš vždy takový talent vyjádřit přesně to, čím žije spousta lidí.

    OdpovědětVymazat
  12. Pokud si člověk šarm představí jako nevkus, nesladěnost, nevhodnou barvu vlasů, který působěj mastně, otýpkový (i otýpka někomu sluší - zde šílený) obočí, divný, ale fakt divný oči (sorry, ale působěj na mě jako po plastice), korunováno egem sahajícím na Mars, pak JE šasrmantní, ó jé. A jestli to, co prezentuje na webu, je ZDRAVÉ sebevědomí, pak je zbytek světa s jistou sociální inteligencí, schopností náhledu a potulky v reálných reáliích asi banda nul, co si nevěří.
    Šarm. Jéé.
    Šarm má Sandra, ódry, Amélie, Stella McC, šarm má Gretka; šarm má Anouka, Nika Chic.
    Šarm NEMÁ ten, kdo se světu snaží VYSVĚTLIT, že ho MÁ. To, jaksi, obvykle vyplývá bez urputné snahy. SAMO. Ale holt vzdychačky vždycky budou vzdychat, i kdyby se jim "prodával" medvěd s kozí hlavou a kedlubem v nose. A vůbec, Adéla mi je tak protivná, že se sama divím, že tu nad ní trávím čas.
    Šarm. Cha.

    OdpovědětVymazat
  13. Hezky jsi to napsala. Utvrdila jsem se v tom, když jsem tyhle prázdniny jela v tramvaji a nastoupila mladá slečna (tipuju 14-15 let). Vypadala jako annika, měla podobné rysy, husté vlasy sepnuté v nedbalém drdolu. Byť je měla špatně nabarvené, měla oblečenou mikinu s kapucí, staré džíny, obyčejné tričko a všechno v nekorespondujích barvách, byla krásná. Oči měla orámované černou tužkou, jak to ti mladí (ano taky jsem mladá,a le už ne tak) rádi nosí a stejně to jejím modrým očím slušelo. Civěla jsem na ni celou půlhodinovou cestu tramvají, na ten přirozený úsměv, husté vlasy, jemné rysy, přišlo mi to jako nějaká ta severská krása. I když pak už jsem se to snažila skrývat, když mě podruhé načapala...

    OdpovědětVymazat
  14. Zato tvoj komentar, mila Veronika, je skutocne prejavom osoby skromnej, na urovni a s dobrym vkusom, ktora vie, co je takt...O tom, co je sarm, nastastie nerozhodujes ty. Adela sa ludom paci a ak s tym mas taky problem, su miesta, kde ti pomozu. Howgh.

    Ospravedlnujem sa Durduin za prispevok od veci, ale na hrube vrece patri hruba zaplata.

    OdpovědětVymazat
  15. Chacha, Sáro, díky za reakci; jak čekané, jak překvapivé.

    (A pokud na hrubé pytle patří hrubá záplata, pak nevím, proč tě rozčílil můj koment. Logika je zjevná.)
    Ovšem, i já se, Durduin omlouvám za vyrušení z nabídnuté diskuze. Snad se nezlobíš.

    OdpovědětVymazat
  16. Veronika ja s tebou nesúhlasím ohľadom Adely. Ja ju mám ešte radšej ako Sadnru. Jej vkus sa mi viac páči, do tváre je tiež pekná a to jej sebavedomie? a čo?! Má sa deptať každým negatívnym komentárom na jej vzhľad?

    OdpovědětVymazat
  17. Pro Foly: Však mě by překvapilo, kdyby tu najednou začali všichni psát, že souhlasej; má přeci tisíce pochvalných a pochlebných komentářů, tak kde by všechny ty autorky byly, že :).
    Ale k věci: každé zboží si najde svého kupce, tak i ona; co víc k tomu napsat.
    Každej máme právo na nadšení i odmítání; já i ty, a tak to beru : ). A za tvůj koment dík; je to pro mě zajímavý sledovat! Měj se fajn!

    OdpovědětVymazat
  18. Ha, konečně taky někdo, komu přijde Adéla děsná. Oblečení mívá nic moc, pokud už má něco dobrého, tak jí to většinou nesluší a strašně se mi nelíbí v obličeji (a ty vlasy! pořád jakoby umaštěné) - nečistá pleť, vulgární rysy. Takhle si teda nějakou "stylovou ikonu" fakt nepředstavuju.
    Samozřejmě nikomu neberu, že naopak jemu se může líbit.
    A největší průser je stejně tohle :D
    http://nat-fashionaffair.blogspot.com/
    -bambiraptor-

    OdpovědětVymazat
  19. To dresslover: Se "sportovní postavou" typu "krikeťákem přehodím hřiště a uplavu 20km levou zadní" sice nikdy nebudeš křehká víla, ale můžeš být femme fatale v úzkých šatech s lodičkovým výstřihem a blilianty v uších :-)

    Pro kritiky Adély:
    To je jako by jste za vzhled kritizovali mě. adéla si založila blog určený pro kritiku oblečení ve městě, pořádně kousavý. Byly doby kdy dávala docela málo vlastních fotek - ona o sobe taky myslím ví že je úplně obyčejná. Její blog by byl takovým mladým módním peklem, kdyby ji Anit z Fashionbooku svou akcí pro Onaidnes.cz nevytáhla nahoru a ženské z showroomu HM jí nedaly důvot produkovat klasický módní blogísek - komentované fotky sebe sama. Taky nemusí být všichni na světě nádherní, aspoň si pak my oškliví připadáme líp ;-)

    to bambiraptor:
    To je místo kam se chodím zasmát :-) ... jinak se chodím takhle potutelně koukat i na jiné bloggerky...docela "slavné".

    to Alice: tak kde budeš studovat Bomparko? Ty nepotřebuješ návrhy, tebe bych rovnou zneužila na nějaké to focení....

    OdpovědětVymazat
  20. Já si myslím, že jakési to kladné vnímání sebe sama ti dodá člověk, kterého máš ráda a na kterém ti záleží.

    Já jsem si nikdy nepřipadala hezká. Všichni obdivovali mé peroxidové kamarádky, které se smály všem přiblblým vtípkům. Pak jsem potkala Ondru a díky němu jsem si hezká začala připadat. Sice to zní hloupě, ale je to tak. Prostě jsem nějakým způsobem mně neznámým "zkrásněla" - asi je to tím, že jsem se začala víc smát, začala jsem být spokojenější.

    Krása je to, co z člověka "vychází". A potom také symetrie obličeje. Taková Linda Vojtová má nos jak kos a jak je krásná!!!!:) A taky přirozenost...

    No..a ke kauze Adéle a Sandra? Sandra na mě působí dojmem zakřiknutého dítka, které je moudré a roztomilé. O Adéle jsem si moc pozitivní názor nevytvořila, protože i na mě je její sebevědomí přece jen převysoké a její slova mnohdy "velkohubá" (na to, jaký "materiál" to je) - zkrátka holka bohatých rodičů, která si nic nemusela vypracovat a zasloužit. Ale možná se pletu, nechci nikoho očerňovat..:)Třeba je úplně jiná...

    A Durduin, ty jsi dívka, kterou by Vermeer maloval od rána do večera..:)

    Hezký den. B

    OdpovědětVymazat
  21. Durduin: Tebe není za co kritizovat, mně se líbí lidé s výraznými a zajímavými rysy, takže u mě máš bod :)
    A většina tzv. hezkých holek mi přijde strašně nudných.
    Mimochodem, co je to HM showroom? V poslední době o tom pořád někde něco vidím, ale aby někdo taky napsal, co to je... :)
    -bambiraptor-

    OdpovědětVymazat
  22. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  23. :)
    nakonec zůstávám v Ústí jsem prostě srábek a nechci všechno měnit... a s tim zneužitim bych teda souhlasila :) do Prahy ráda přijedu kdykoliv :)

    OdpovědětVymazat
  24. To bambiraptor:
    Showroom je prostě show - room, ukázkový pokoj. Místo, které mívají obchody a návrháři pro svou prezentaci. Většinou jsou v něm nové kolekce a kousky, určené pro prezentaci. když potřebuje stylista nebo módní redaktor něco na focení, oblečení si tam půjčí. Zahraniční stylisti říkají, že takový showroom napře Prady je na konci sezony vždycky v katastrofálním stavu protože všichni si půjčují oblečení ale nikdo ho nezašívá a nepere. V česku jsou showroomy zatím poměrně neobvyklé, nejznámější je ten nad HM v prostřed Václaváku. Jeho obsluha dostala na svou dobu geniální nápad zvát na návštěvy slavné bloggerky, představovat jim nové kolekce a "obdarovávat" je vzorky oblečení - je to v podstatě stejný marketingový tah, jaký ve své době podnikla v Biarritzu Coco Chanel. Bloggerky dělají chodící reklamu a všichni jsou spokojení :-)
    (já jsem tam nikdy nebyla, když jsem měla možnost tam jít půjčit oblečení na focení, měli zrovna zavřeno)

    OdpovědětVymazat
  25. Durduin: Když tě napadlo srovnání s Adélou (což by mě teda nikdy), pak tedy: Adéla je loňská brambora, ty jsi svěží brambořík s ladnou světlou šíjí a motýlím květem obličeje.

    (Kdo mě chce bít, že Adéla je brambora brambor královna, nechť připustí, že je to moje vidění situace, nikoli postulát pravdy obecné).

    Jinak je mi celkem putna, s jakým záměrem Adéla začala psát - jestli jako kritik igelitek a dlažebních kostek, pak je s prvním už poněkud stokrát ohraná a s druhým - zkrátka radní a historici neseznali, že by Adéliny končetiny stály za zasfaltování města. Ale jistěže je její požadavek jen nadsázka, protože přece není dočista pitomá.

    (Btw. jestli má Sandra mužskou sanici, pak Adéla je pterodaktylus.)

    OdpovědětVymazat
  26. Durduin: Děkuji za vysvětlení.
    -bambiraptor-

    OdpovědětVymazat