Start-up + Victoria Vittori

22:01

Start-up je název soutěže pro mladé návrháře, pořádaná při Prague Fashion Weekendu.
(Ano, je to přesně to, co ještě loni ohlašoval pán na bruslích a bylo to docela dost zlé.)
Dlouhodobě si lámu hlavu nad tím, co že to přesně znamená mladý návrhář a v tomto případě to pořadatelé rozsekli tak, že by se mělo jednat o studenty a čerstvé absolventy škol v Čr a na Slovensku, jinak řečeno někde mezi 15 a 27 lety. Poměrně široké rozpětí, nicméně, jak se ukázalo, věk je možná mírou zkušeností, mírou talentu a kreativity však ne.
Soutěž má zároveň dvě kategorie, oděv a obuv/doplněk, zajímavé je, že za výhra v kategorii oblečení je oproti druhé kategorii dvojnásobná... Ale i 50 tisíc se hodí, rozhodně více, než kdyby byl cenou hmotný dar od sponzora, doživotní zásoba Perwollu ;-)

Letošním tématem byla VÁLKA BAREV.
Tak, schválně, jak byste si s tím poradili vy?

Přehlídku soutěžních kolekcí, poslední kus Fashion Weekendu, s hodinovým zpožděním, zahájily dámy Awkward. Už jste o nich slyšeli? Pokud ne, tak si tohle jméno rychle zapište za uši. Awkward mají na kontě různé věci, tentokrát ale zabodovaly vzpomínkou na dobu, kdy byl Jurský park na vrcholu popularity. Barevné boty jsou doplněné o figurky dinosaurů, přesněji raptorů a tyranošů. Já jsem se jako malá raptorů bála a milovala jsem brachiosaury a pak hadrosaury, teď ale toužím po pořádném masožravci, nejlépe v razící růžové.

Žlutý Tyranosaurus Rex (to je ten co má hubu jako auto a maličké přední pařátky)


  Prehistorickou exkurzí doplňky zdaleka nekončily a následovaly zlínské Evil Twin. Latex, kůže, brutalita, pásečky...jo, tohle spodní prádlo bych si asi nechala líbit. Nebo raději náhubek? Není to sice až takový originál pecka, ale v česku zatím věc nevídaná...


Kolekce Lenky Kristiánové, která následovala, žádnou něžnost ani nenaznačila. Gueriloví bojovníci, partizáni a podobná cháska se podobnými věcmi nezatěžují. Když si první model přetáhl na konci mola kuklu přes obličej, bylo jasné, že tady jde do tuhého.



 Až Lenka Trlicová se úžeji držela zadání. Zelená, růžová, světlá i tmavá, ve formě, která ovládne letošní zimu. (Ehm, takový ten beztvarý tvar, co modelce přidá 10 kg a normálnímu člověku aspoň 50kg navíc...) Vypadalo to prostorně a pohodlně, i když nevím, jak se v tom dá hýbat, mimo molo, když ani na něm si modelka moc nepřipažila ani neupažila.


Máte doma pana parádníka, nebo jste parádník vy sám? Zapamatujte si jméno Miroslavy Horké. Zlínská absolventka se předvedla promakanou pánskou kolekcí v nostalgických barvách raného kapitalismu v českých zemích. Tohle fialové sako je někde úplně, úplně jinde. Je dokonalé!




Petra Ptáčková svou kolekcí inspirovanou knihou Zahrada od Jiřího Trnky možná zavzpomínala na dětství, ale spíše se v tu chvíli stanem začala linout vůně letní krajiny, slunce, suché trávy, rozžhavených listů a toulek. Základ kolekce byl položen někdy během Shooting Fashion Stars, kdy náhodně vznikl kousek jednoho z modelů. Tak jako se pomalu rozvíjí plátky růže se, přes přehlídku v Chemistry Gallery, kterou jsem česala, zahrada dozrála až na Start Up. Bundičky, šatičky, pohodlné boty a slaměné čepice, to všechno mě přeneslo zpátky do doby, kdy jsem se procházela mezi pokošenými loukami. Bohužel, s válkou to moc do činění nemělo, právě naopak.



Miroslava Vokounová a zase ty vzpomínky. Hopkající modelky v pestrobarevných šatičkách, neobvykle rozjuchané a vysmáté, v balerínkách... Milá přestávka, leč, proč jsou skoro všechny modely stejného střihu, jenom jiné barvy?

S dalším návrhářem nemohl přijít větší kontrast, než s Majou Božović. Temnota pohltila rozjichané holčičky a dokonale propracované kabáty, vesty, saka a šaty zalily molo černou. Dokonalé, krásné, omračující jako jasná zimní noc. V mém šatnáku by se našlo dost místa pro kterýkoli z prezentovaných kusů a podle reakcí publika to i ostatní měli podobně...


Kolekce Petry Pluháčkové, stejně jako Lenky Trlicové, držela aktuální módní linii, ponechávající tělu tak dvojnásobek prostoru, než by obvykle potřebovalo. Přiznám se, tyhle vysochané kousky moc nemusím, Petra si ale na nic nehrála a kožichem zašitým do pláštěnky z průhledného silonu mi skoro vyrazila dech.






V poznámkách mám napsáno: Rebecca Zachar + Vítěžslav = VSL. Mladičká holčina uvedla pánskou kolekci plnou červené, inspirovanou východem. Kožešinová čepice s pelerínkou, které otevíraly přehlídku, se pravděpodobně nestanou součástí šatníku běžného muže, ale rozhodně neříkám, že bych se za takovým neotočila.


 Na počátku snad bylo vejce a vejcem se přehlídky soutěžních kolekcí Start-up zakončily. Kolekce kožených kabelek Zuzany Beránkové z dálky připomínala svou barevností spíše velikonoční kraslice, než divoké barevné pařáty, toužící obejmout bílou skořápku. Z malé barevné války se tak stala připomínka svátků jara, na druhou stranu, nejsou i ony symbolem boje života a smrti?





Přehlídky skončily a nám nezbylo než počkat si na vyhlášení vítězů. Než vám ale řeknu, kdo si odnesl poukázky, zkuste si zahrát na porotce, a vybrat své vlastní vítěze. Který z návrhářů si zaslouží vaši pozornost?

Zdroj fotek: praguefashionweekend.cz







You Might Also Like

3 komentářů

  1. Boty Awkward byly strašně originální a pro mě to jsou vítězové.
    Jinak se mi moc líbí, že mladí návrháři mají možnost představit se na PFW. :)
    Tereza♥

    OdpovědětVymazat
  2. Válka barev?? A kde jsou ty barvy?? :-) Ale jinak pěkné :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat