Investice do krásy?

17:40

Když jsem si dneska dělala nedělní welness, napadla mě zajímavá věc.

Každá dívka nebo žena se snaží být co nejkrásnější. Investuje do své krásy peníze, protože krása přináší příležitosti.

Jaké jsou nejčastější investice do krásy? A kolik z nich má skutečně očekávaný přínos?
Není podstata krásy někde jinde, někde mimo naše běžné představy?

Do své krásy se snažím investovat už nejméně deset let, když tak nad tím uvažuju, možná i déle. Vydobyla jsem si první návštěvu kadeřníka, kalhoty do zvonu, vybrečela podprsenku i laky na nehty. Snažila jsem se být krásná, dospělá, ideální. Tak jako kdokoli jiný.

A všechny ty pokusy mě za tu doby stály spoustu peněz.

Jenom proto, abych zjistila, že krása je v podstatě zadarmo.

Tyto krásné a příjemné omyly bývají často spojeny s mladším věkem. Přinášejí nám radost, uspokojení na duši, ale ostatní je nedokáží ocenit.

Jak vypadají?

Do čeho přece vrážíme nejvíce peněz? Do oblečení, do dekorativní kosmetiky, do doplňků, bot, do manikérek, kadeřníků...
Ráno vztaneme, strávíme před zrcadlem půl hodiny, makeup, řasenka, rtěnka, přelakujeme účes, nasoukáme se do outfitu, hodíme do sebe hrnek kávy nebo čaje, aby se nám nenafouklo břicho a vyrazíme do světa. Na oběd si dáme cheeseburger nebo hotdog, pokračujeme do nákupního centra kde utratíme peníze za něco, co nám hrozně sluší. Večer, když už nás nikdo nevidí se najíme, sedneme k počítači nebo televizi a když už se ručička blíží ke dvanácté, jdeme unavené spát. Když zrekapitulujeme den, do své krásy jsme investovaly nemálo času, nemálo peněz...a přesto to musíme zopakovat a onen čas a peníze utratit znova. Necháme si ostříhat vlasy, udělat melír a za měsíc sedíme opět na tomtéž křesle. Nalakujeme si nehty, nebo si je necháme udělat od šikovných Vietnamek. Přesto se však necítíme dobře, máme pocit, že by to chtělo něco navíc, něco trvalejšího.

Spousta holek investuje hříšné peníze do svého vzhledu a zapomíná na to, že krása je uvnitř. Místo toho, aby investovaly do svého těla, investují do krásného, lesklého obalu.
Přitom stačí málo.
Posezení u kávy vyměnit za dlouhou rychlou procházku, hoddog+levné tričko za pořádný zeleninovobílkovinový oběd. Raní šminkování za rozcvičku a snídani. Korektor za pořádný spánek. Melír a umělou barvu za přírodní odstín nebo hennu. Umělé "drápy" za vyživené krátké nehtíky. Tuk za svaly. Únavu za energii. Solárium za slunce.

Kolik vidím každý den holek, vyoblíkaných a namalovaných, načesaných...se zničenými vlasy, vyškubaným obočím, nečistou pletí a počínající obezitou.
Na druhé straně, občas zahlédnu nějakou, která dobíhá tramvaj s nákupem v ruce, za ní vlaje špinavě-blond hříva a když se pak zastaví, na jejím obličeji, nezatěžovaném makeupy, nezahlédnu jedinou chybu ani vrásku.

Moji kamarádi říkají, že krásná je každá holka, která uběhne 5 km bez zastávky, s nataženýma nohama položí dlaně na zem, protančí celou noc a ráno po probuzení se usmívá a její vlasy září.

Podle mé matky se žena mění takto: Miminko a batole je baculaté, holčička je štíhlá, dívka je ohebná a rychlá jako chlapec, slečna je jako proutek, žena je natolik silná, aby uspokojila muže, matka má stehna hojnosti a ruce tak silné, že unesou nákup i dítě v náručí a babička, ta je tak měkká, aby do její hruďi mohly vnoučata zabořit ufňukané nosíky. Stařenka pak je jemná jako pavučina jejich vrásek a štíhlá, jakoby její hmotná část už byla v záhrobí.

Snad tedy jsem dobrou ženou. To však musí posoudit jiní.



Co si myslíte vy? Máte nějaký názor na krásu odpovídající určitému věku? Jak do sebe investujete?
(pojďme se o tom všem pohádat)

You Might Also Like

15 komentářů

  1. Bože! Já jsem už hodně dlouho nečetla tak nádherný, "filosofický" článek, který trefně vypichuje všechna fakta a nabádá k diskuzi. Obzvlášť ta slova tvojí maminky jsou nádherná! Není ona básnířka, spisovatelka, umělkyně ...??? Moudrá žena. A hádat se s tebou, milá Durduin, nemíním - na to s tebou až MOC souhlasím ... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Velice pěkný článek...moc se mi líbí co říká tvoje maminka...ale nemůžu s tebou souhlasit v tom, že krása je uvnitř...teda jako samozřejmě je i uvnitř, ale myslím, že v dnešním světě je důležité vypadat dobře i navenek..protože většinou člověka soudíš podle zevnějšku, protože zevnitř ho nejdřív neznáš..a málokdo upřednostní objevování vnitřní krásy u ošklivky, když má možnost se bavit s ,,krasavicí"...je to kruté ale je to tak...

    A k VŠE, pro koho si myslíš, že jsou mezinárodní vztahy dobré? myslím z tvého pohledu..a jakou práci potom můžu dělat )v případě úspěšného dokončení školy)...

    Děkuji za odpověď..

    OdpovědětVymazat
  3. Krasny clanek, souhlasim se vsim co jsi napsala, ja mam asi stesti ze jsem rozumna patrim do te druhe kategorie(snidane,cviceni,nebarvene vlasy,nenalakovane nehty, avic nez do makeupu investuji do spanku+morskych ras atp.)
    Ale posledni odstavec ma tedy silu, ac uz jsem ta co taha nakupy a dite, presto mlada a spokojena=krasna.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že pokud "krasavice" nemá hezky upravené tělo, pleť a vlasy, "ošklivka" která je štíhlá a dbá na sebe, může být úspěšnější. Samozdřejmě, oblečení co se týče skladby šatníku a outfitu děla svoje ale na rozkydlé ženě vypadá i kostýmek od Chanel zle.

    OdpovědětVymazat
  5. no já myslela přímo tu krasavici která je z venku hezká po všech směrech...a ošklivku, která není...a samozřejmě, že není vůbec nutné aby ve finále byla ta krasavice úspěšnější, ale uznej, že většina lidí se se radši bude bavit s krasavicí;-)(tím nechci říct, že s tím souhlasím)
    Lenka (chronique-de-mode.blogspot.com)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jako ošklivka vím o čem mluvím :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Umele nehty je to nejprisernejsi co snad kdo kdy vymyslel...brrrrrr !

    Jinak souhlasim co se stravovani tyce, hodne holek kasle na vyzivu a pote prestoze jsou stihle jejich telo vypada...blbe...kdyz se svleknou.-..jak rika muj kamarad ktery miluje vylozene "Vychrtle divky"...neni divu kdyz jeho idealem dokonale zeny je Tanya Dziahileva. "nektery holky maj telo ok v jeanech, ale jakmile se maj svliknout radeji pryc" :D :D

    Jinak dekuji za upozorneni, ja se preklikla zkratka :-) dekuji je to trapas ;)

    OdpovědětVymazat
  8. ty seš fakt dobrá ženo! snad vše co napíšeš se mi moc líbí! souhlasím s tím že krása je zadarmo...ovšem jak moc jde ovlinit vrozené? jdou jisté vnější nedostatky a ošlivosti (křivej nos a malý oči) přebít vnitřní krásou? nebo je máme spíš naskovat makeupem? ošklivá holka to má prostě těžký...mluvím z vlastní zkušenosti...jen tak někoho sbalit v baru vpodstatě nejde - nestačí poznat tu vnitřní krásu (no a o to vlastně ani nejde) a vidí jen ten křivej nos...ale člověk vždycky nehledá soul mate že?

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezky clanek, Durduin. Stale to jeste vstrebavam, tak ani moc nevim, jak reagovat...mozna jen, ze ta krasna je preci jen odrazem nasi spokojenosti a pokud nam ma pomoc citit se lepe se hezky nalicit nebo ucesat, tak proc to zatracovat. Ale vseho s mirou, takze spanek, strava, cviceni je bepochyby zaklad, ale proc tomu nepomoc i jinak, kdyz to jde...

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný článek. Vážně moc, musela jsem si ho přečíst podruhé. Nevím, co napsat, pořád jsem se tak nějak neprobrala, prostě jsem musela zanechat stopu :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já souhlasím částečně. Skutečná krása vyzařuje sice zevnitř, ale není přímým odrazem životního stylu. Já osobně jsem toho názoru, že krásná žena je žena sebevědomá, která se ve svém těle cítí dobře. A pokud ji k tomu pomůže líčení, nebo padnoucí oblečení, pak je to jedině dobře, no a když k tomu přidá zdravou stravu a pohyb, pak je to ještě lépe. O spánku a dostatku tekutin nemluvím, to by měla být samozřejmost!

    Ovšem nic se nemá přehánět. Co si budem nalhávat, gelové nehty nesluší nikomu a umělé opálení vypadá divně.

    OdpovědětVymazat
  12. O oblečení jindy, po zkouškách :-D
    Naprosto souhlasím s Yarisse, že jde hlavně o sebevědomí a Nadia mi teď vytřela zrak svým článkem o makeupu nicméně, když na sebe napatlá makeup holka, která o sebe nepečuje, je to jako kdybyjste česali boží účes z mastných, zničených a odrostlých vlasů.

    OdpovědětVymazat
  13. Draha D.

    Kritika je velmi dulezita a ja ji mam rada, moc rada si ctu kritiku na me jak dobrou ci spatnou, vazim si jiz nejaky ten patek uprimnych lidi nebot ja sama jsem k ostatnim uprimna a proto i me hodne lidi "nema rado ci jim prijdu arogantni" :-) uprimnost je dle me velmi dulezita !!!

    O suchou plet se starat musis peclive 1-2x tejdne hydratacni masku, na noc hydratacni nocni krem a na den ted do mrazu hutny, nesmi byt do mraziveho pocasi na bazi vody v zadnem pripade (neco jako kalsicka nivea hodne tuku hodne mastny) , tonikum bez alkoholu urceno rpo suchou plet :-) make-up vtukavej prsty, neroztirej, /predpokladam, ze mas problem se supinatenim pleti totiz), pred maskou si udelej peeling z jemnych zrnicek, ale ne cistici ci nejaky na problematickou plet, nejaky ovocny treba, anebo dej do pletoveho mleka sacek obycejneho cukru, to je nejlepsi peeling ;)

    OdpovědětVymazat
  14. v poradku ! nestyd se :D budiz Ti odpusteno, jiz jsem se bala, ze se to bude vsem libit :D

    OdpovědětVymazat
  15. Ta definicia tvojej maminky je naozaj krasna... Aj cely clanok je vystizny. Idem si zacvicit...

    OdpovědětVymazat