My dress opinion

21:33

Jak se vám líbí letní šaty?

Ke každým bych asi mohla něco říct.
Ale ať nepůsobím moc nafoukaně, nesmíte mě brát zase tak vážně. Všechno je jenom můj osobní pohled.

Korzetové šaty "se sukničkou" budou slušet člověku, nezávisle na velikosti jeho zadku.
Na druhou stranu, jako všechny šaty bez ramínek, vyžadují ne příliš vyvinutý hrudník. Podprsenka pod korzetové šaty není to nejlepší a pokud máte prsa C a větší, korzet musí mít tvarované kostice a/nebo být velmi dobře utažený. Jak jsem už zjistila, šaty "převázaný pytlík" jsou pro tyto kategorie naprosto nepoužitelné. Sice schovají bříško nebo boky, ale prsa jsou pod látkou velmi dobře znát a při pohybu to bez podprsenky občas i bolí.
Pokud ale máte to štěstí, a máte krásně kulatá, měkká ramena i stehna a zároveň pevná prsa, korzetové šaty, ať už klasické, se sukýnkou nebo "pytlovité", jsou pro vás to pravé.

Šaty ve stylu origani jsou hodně komplikované, přidávají na objemu. Proto jsou spíše vhodné pro štíhlé až velmi štíhlé slečny a dámy. Člověk s BMI nad 21 v nich bude vypadat baculatě, nezávisle na skutečném fyzickém stavu.

Asymetrické šaty už jsou náročnější. Vzhledem k tomu, že přitahují pozornost na ramena a krk a k obličeji, vyžadují pro dokonalý výsledek jisté fyzické vlastnosti v této oblasti. Pokud se podíváte na Eniko Mihalik v asymetrických šatech (na style.com fotky najdete), první co vás upoutá je její krátký a hrubý krk a masivní hrudník. Asymetrické šaty vyžadují krk delší a štíhlý, zejména v případě, že asymetrický prvek je masivní. Stylistickým prohřeškem je, nosit k asymetrickému topu náhrdelník.

Pokud se jedná a "kreativní" asymetrii, tyto "dogmata" platí o to více. Dost možná, že podobné šaty jsou nositelné pouze pro modelky. Já sama bych se jich bála.

"Americké" průramky a šaty a topy jimi vybavené většina z nás zná, přibližně z roku 2000. Tehdy byly v Burdě, sama jsem měla (a milovala) několik tílek tohoto střihu. Střih, kde jsou průramky vykrojené a výstřih, a pokud by byla ramínka "špagátková", má tvar lichoběžníku, bohužel nelichotí všem, jakkoli je velmi pohodlný. Zvýrazňuje totiž ramena. Pokud máte pocit, že vaše ramena jsou širší, svalnatá a nebo vaše silueta připomíná spíše Y než X (nebo O), vyhněte se tomuto střihu. Vaše ramena budou působit jako ramena olympijských plavců. Moje máma, majitelka sportovní, postavy, bývalá basketbalitka, by mohla vyprávět.

Šaty ke krku, jsou náročné podobným způsobem. Rozhodně je v jejich případě lepší, pokud se vaše ramena zvedají směrem ke krku, skryjí i případnou "býčí šíji".

Šaty s kulatým výstřihem jsou v tomto směru nenáročné. Pokud si však pořídíte verzi ze splývavého materiálu, nebo tričkoviny, musíte si uvědomit, že vaše tělo bude "odhalováno" a "obepínáno" při každém kroku. Pohyb dopředu přitlačí šaty na vaše bříško a každá měkkost prostě bude vidět. Když pohyb vaše křivky rozvlní, bude to taky znát, stejně jako nerovnosti způsobené spodním prádlem. Pod tyto šaty proto doporučuju zpevněnou postavu. Šaty vám ji totiž nijak nezpevní.

Pouzdorvé šaty jsou nejkasičtější z klasiky, vhodné pro všechny typy postav. Jediný jejich nedostatek tkví v tom, že pevnější materiál, z kterého bývají vyrobeny, není příliš pohodlný v horkých dnech.

Pouzdrové šaty se zvýrazněnými rameny jsou hit posledních let a pokud se nebojíte trochy extravagance, směle do toho.

Krátké rukávy budiž záchranou pro všechny, kteří se necítí dobře s holými rameny, mají pocit, že jejich paže nejsou vyhublé, nebo se trápí pupínky na jejich zadní straně. Jejich kratší verze je sexy a výborně použitelná do divadla, širší a delší tvar miluju v okamžiku, když mám paže a ramena spálené od sluníčka a každý paprsek se do nich zapichuje jako ostrý šíp.

Elastické šaty s dlouhým rukávem miluju. Stejně jako miluju šaty se 3/4 rukávem, 7/8 rukáven...přijde mi to prostě jednoznačně sexy, pohodlné, variabilní...pokud nemáte postavu do O, tj. v pase více než přes boky, můžete je nosit a budou vám slušet, elastan všechno zpevní. Jenom pozor na gumy u kalhotek, podprsenek, punčocháčů...aby jste v konečném důsledku nevypadaly jako housenky, rozdělené na články.

Bohémsky rozevláté letní šatičky jsou "nebe na zemi". Můžete je nosit přes plavky, i přes jiné šaty, schovají nedostatky, páskem můžete zvýraznit pas, lehký materiál vám poskytne ochranu před sluncem, ale větru dovolí vás ochlazovat. Prostě sen.

Poslední, "zavinovací" šaty, jsou další hvězdou na letním nebi. Nejenže vám vykouzlí krásnou siluetu a ukryjí nedostatky, ale všem dívkám, které se trochu obávají o svůj bujný dekolt, případně kratší krk, pomůže korigovat přednosti, respektive nedostatky. Pokud šaty stáhnete a použijete push-up podprsenku, vykouzlíte úžasný žlábek, pokud patříte mezi "plochodrážnice", jak se nazývala moje prababička a maminka, dáte světu na obdiv svýj nádherný hrudník, ozdobený např. šperkem.

Letos si prostě šaty vybere každý. Hubený i baculatý, kulatý i hranatý. Sportovní i elegantní.

Sláva šatům.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. super pohled na věc, myslím, že jsi to skvěle vystihla. A obrazová podpora článku je rozhodně více než vyčerpávající:) Už se těším na jaro a léto, šaty miluju (a to tak moc, že je nosím i v zimě :))

    OdpovědětVymazat
  2. Výborně píšeš ! Celý tvůj pohled na věc - v tomto případě na šaty - je mi moc sympatický ! Myslím, že dle tvých rad se opravdu můžeme řídit ! Super ! Díky ! Pa

    OdpovědětVymazat
  3. skvělý článek...tak mě napadlo jestli by si mi mohla napsat tvůj kritický názor jakožto stylistky...jde o šaty na maturák..mám ještě rok čas, ale už začínám přemýšlet v čem půjdu a rezolutně jsem zavrhla všechny velké až obrovské nadýchané róby s obrovskou sukní a korzetem co vypadají jak dorty..všechny ty přezdobené atd....přemýšlela jsem, že bych šla v krátkých šatech, ale nechci mít odhalená ramena..myslíš, že se hodí na maturák krátké šaty s rukávy?? jestli tím neporuším ,,nepsané" pravdilo okázalé róby atd...nebo budu působit až příliš nepatřičně??

    OdpovědětVymazat