...upozorňujeme zájemce, že práce není finančně ohodnocená...

16:48

V pátek jsem si vyšla s jedním, docela známým, českým fotografem. Ten pán se módou živil ještě dříve, než já jsem se o ni začala zajímat. A tak jsme se, nad kaprem a pstruhem, bavili o tom, co děláme, jak to děláme, jak nám to jde nebo spíše nejde.
Když jsem se zmínila o tom, co dělám, dočkala jsem se překvapivé odpovědi. "Musím s tebou razantně nesouhlasit, protože pro mě jsi zákeřný podvratný živel. Nic osobního ale kvůli lidem jako jsi ty "nemáme co jíst"." Poměrně  bouřlivá odpověď na to, že "to dělám neplaceně". "Kvůli vám se je v česku bezpředmětné fotit módu. To co před čtyřmi lety dostal fotograf za nafocení editorialu, dneska dostávají jen ti nejlepší za práci v reklamě." Jasně byla tam krize a tak. "To co je za dneska za editoril do Haper's Bazar je směšné a pro DolceVita se rovnou fotí zadarmo." Ne že by to byla novinka, ale opravdu je to až tak špatné?

"Vy všichni děláte neplacené věci proto, že si myslíte, že když se "obětujete" teď, pomůže vám to dostat se nahoru. Ale to je úplně, úplně špatně a škodí to i ostatním. Žádné nahoře není!" 

Ale jak to, že není žádné nahoře? Vždyť přece jsou časopisy na křídovém papíře...! Chtělo se mi křičet, ale pak jsem si uvědomila, jak brutální má pravdu.

Známá studuje na maskérku, aby si studium mohla zaplatit, chodí do práce a aby měla portfolio, líčí. Má volno jeden, dva dny v měsíci. A kde je její nahoře? Ona alespoň mluví čtyřmi cizími jazyky, ale kdyby ne? Vrchní maskérka kdesi na Barandově? Možná za dvacet let a ani to není to pravé nahoře. Práce jako každá jiná.
Stylisti se zoufale snaží vybudovat si portfolio...aby pak skládali outfity pro magazíny podle předlohy, extrémní zodpovědnost za pár šlupek, bez kreativity... jak už někteří z vás mohli slyšet sami a na živo.

A lidé se to naučili využívat.
"Neexistuje, že bych ti dal peníze na vizážistku. Když pro nás mohly zadarmo dělat dříve, nechápu, proč by měly dostat zaplaceno teď." WTF!!!! Ne. Ani na materiál. Kde to žijeme? Máme brát celou módní branži jako nepochopený, finančně a časově náročný koníček?

Pokud máte blog, určitě jste už dostali email s nabídkou na neplacenou spolupráci s nějakým webem. A bloggeři jásají, píšou články, snaží se a web má vyšší návštěvnost o jejich čtenáře a články za které nemusí platit. Možná že se dostanou na nějakou akci, možná, když budou dělat recenzi na knihu, tak dostanou daný výtisk (nebudou muset vrážet vlastní peníze do celého podniku). A budou si moct napsat do životopisu, že dělali novinařinu!
Už to zašlo tak daleko, že na jobs.cz jsou brigády buď na neplacenou práci pro internetové magazíny, nebo placený prodej blbinek na charitu. Opravdová práce žádná.

Ale jak řekl jeden punkáč, osvětlovač, zvukař a tak různě. "Za nic nechci peníze. Díky tomu mi spousta lidí dluží protislužby a ani já za nic nemusím platit." Ale toto může fungovat jen tehdy, když máte aspoň nějaký základní příjem který pokryje to, co službami nezaplatíte. Bydlení, energie, telefon a benzin, například.

Co na to říct? Já jsem nejlepší případ naivky. Jestli jsem si za ty dva roky vydělala na zaplacení kurzu stylingu si nejsem úplně jistá. Tento týden jsem každý den měla nějakou pracovní povinnost... a jediné co jsem si odnesla byla sklenička sektu, kousek pařížského dortu, pár sklenic vody a sluneční brýle (díky, díky!!!) O nákladech na telefon a benzin raději mluvit nebudu.

Takže, když už jsme u toho, hledám lidi, kteří jsou opravdu zapálení do módy, modelek, líčení, česání, péče o tělo, značek, obchodu, focení. Zároveň musí mít pokryté základní životní náklady, takže buď pracovat, nebo studovat a být živeni rodiči, partnerem, státem. Jako já. Slibuju dřinu, pot a slzy, spoustu nových kontaktů, extrémní kvanta zkušeností, zodpovědnost i právo rozhodovat. Koho to zaujalo a umíte aspoň trochu psát, ozvěte se. Nejsou důležité zkušenosti ale odhodlání.

;-)


You Might Also Like

18 komentářů

  1. Moc mě to zaujalo! Moc pěkný článek :)Mám zájem :)

    OdpovědětVymazat
  2. o co jde krasko? mam zajem.. :) kdyztak se ozvi na mail, ja tvuj tady nemuzu nikde najit..katie

    OdpovědětVymazat
  3. No fakt je, že pokud se najde v oboru hromada studentů, kteří dělají věci zadarmo a sejde se k klienty, kteří to ocení víc než kvalitu, ničí to trh, to je prostě pravda.

    OdpovědětVymazat
  4. ....doufam ze ten zaver je vtip,ne ze jedes na te vlne. DIY a vypomoc je pekna,ale ne kdyz to zavani vyuzivanim.trh uz je tak dost zmrsenej,nehlede na rodily mezi zamestantnci a volnonozkarkami.je hezke,kdyz ti nekdo za vecerni liceni a cesani slibi pohlidat dite,vyvencit psa,nebo husu od babicky.

    jenze co ty s tim,kdyz deti a psy nemas,a jsi vegetarian?

    asi tak,drz se toho fotografa :D

    Katka

    OdpovědětVymazat
  5. To Anonymní Katka: Co myslíš ;-) všechno dělám zadarmo. Kdysi jsem řešila, jestli je lepší nasadit od začátku ceny a nebo rozjíždět všechno postupně. Nikdo mi nebyl schopen poradit, tak...jsem to nechala tak.
    A co se husy týče - já sice děti nemám, ale švadlena, od které potřebuju ušít šaty, je má...

    OdpovědětVymazat
  6. myslim, ze som dokonaly priklad vsetkeho toho co si pisala.. Robim stajling. zadarmo. Pisem na svoju stranku- zadarmo, pisem na ine stranky. samozrejme zadarmo.. organizujem fotenia, zahanam vizazistov, fotografov, vlasovych expertov, modelky a od vsetkych to chcem zadarmo..ved ani ja za nic nemam zaplatene... Ak ti nevadi, ze som z BA tak sa mi kludne ozvi.. myslim, ze by sme si celkom dobre rozumeli.. :)

    katarinabaskova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  7. je to smůla, ale je to tak. Teď nemluvím jen o módním průmyslu. Všichni studenti žijeme ve světě, kde potřebujeme praxi. A praxi nám často nikdo nezaplatí, protože moc dobře ví, že ji potřebujeme pro budoucí (placené) povolání. A nám nic jiného nezbývá, že jo. A když je plno těhle praktikantů, nikdo už nechce platit za práci, kterou odvedou praktikanti zadarmo. Je to smutný, začarovaný kruh.
    Vážně hezky napsaný článek.

    OdpovědětVymazat
  8. Dělám servírku abych si vydělala na kurz sylingu. Ale stejně, i když ho budu mít, budu muset dělat servírku abych mohla být stylistkou...
    Opravdu dobrý článek. Ať je too co je to, jsem pro :-)

    OdpovědětVymazat
  9. A co jiného máme dělat? Nevím, začínám mít dojem že bych se radši měla všeho vzdt oželet peníze které jsem do pidlátek vrazila a radši to přenechat jiným, aby mohli oni dostat peníze a být spokojení. Jak se máme nějak "procpat" do branže, když nám ze začátku nikdo nic nedá a pak zas nikdo nic nedá protože jsme přece nic nechtěli a jiný to udělá stejně dobře a zadarmo?

    OdpovědětVymazat
  10. Trochu vás chápu a trochu ne. "Extrémní zodpovědnost za pár šlupek"... to myslíte vážně? Extrémní odpovědnost má strojvůdce nebo chirurg nebo soudce... ale módní redaktorka, stylistka, vizážistka? Dobře, nechme stranou odpovědnost a podívejme se na módní rubriku, která vyšla v sobotní příloze Lidových novin. Předpokládám, že Lidovky pořád ještě patří mezi relativně solidní noviny a že tam autoři dostávají zaplaceno - jenže za co? Dva články: jeden sestávající ze tří fotek, stažených z hel-looks.com, ve druhém povrchně-nenávistně-rádobyvtipná kritika letošních barevných trendů varující čtenáře před nebezpečím červeno-růžové kombinace. Bezva ukázka profesionální práce...

    OdpovědětVymazat
  11. To Anonymní: Není to sice zodpovědnost ze životy jiných, ale za svůj ano. Hadry na focením mají někdy hodnotu ve stovkách tisíc.
    Co se lidových novin týče - ano, to je ten vrchol co není. Slečna se k psaní o módě dostala až v dubnu, předtím se věnovala jiným věcem ( http://hn.ihned.cz/index.php?p=50a000_autor&article[from]=431&article[aut_id]=10913890|11048450|11022260 )Píše proto že dostává zaplaceno, ne proto, že by to byl její zájem. Buď ji to nadchne a začne dělat šéfredaktorku nějakého magazínu, nebo jí nabídnou něco jiného - třeba psaní o autech - a bude to dělat se stejnou precizností.

    OdpovědětVymazat
  12. Já se dostávám do naprosté letargie a bezmocnosti...dříve mě bavilo fotit (a baví pořád), ale dělat to jen ze záliby a doufat, že moje úsilí k něčemu jednou bude, to mě přestává bavit. pochopila jsem, že ten vrchol jak píšeš opravdu není. dělat to pořád jen zadarmo se nedá a člověk se ztrácí motivaci a hlavně chuť!
    taky by mě zajímalo co plánuješ :)
    email: yassamine@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Musí dělat za žebrotu, protože jinak nemají nic. Je nás v oborech strašně hodně. Stejně jako dřív bylo dělníků je teď rádoby umělců, grafiků a návrhářů. Jsem možná jednou z nich, ale teď ještě nevím..

    A po nás přijdou další nadšenci, nové soukromé umělecké školy, nové další obory se stylingem a grafikou. Zemřu jako stařena na otravu balakrylem!

    OdpovědětVymazat
  14. Dost zajímavé, ale bude to pravda no..

    OdpovědětVymazat
  15. to durduin: anonymni katka treba podporuje system LETS, ktery je zalozen na necem podobnem, cim argumentujes. ja jen, ze nevim, jak si to s tou svadlenou dohodnete, kdyz neni zadna dohoda, kolik hodin hlidani ditete vyvazi takovy kabat. hele, nechci se nejak vnucovat, ale sama, pracuji v pribuzne tvurci branzi a vim co resim, slozenky, uctenky, elektriku. jestli resis jen ze potrebujes neco usit od svadlenky, zivi te pritel nebo rodice, delej si to takhle i nadale. pravda je ale, takova, jak pise i Nica Chic, ze timhle se ten trh ku*vi jeste vic. jsem zvedava, jestli te bude bavit delat zadaco ve ctyriceti, az budes mit o poznani min sil a na ziveni dve deti :-)

    OdpovědětVymazat
  16. O tom mi něco povídej, já už nějaký ten pátek píšu do jedněch novin a ještě jsem neviděla ani korunu. Ono je to sice fajn, sem tam veřejně publikovat a ještě to brát jako fajn koníčka, ale to mi jaksi nestačí. Vlastně už mě to přestává bavit...
    Taky mě zajímá, co chystáš kdyžtak se ozvi na mail: spionka13@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  17. To Anonymní: musím vyřešit jak z toho ven. jak do systému nasypat peníze. Moc ráda bych lidem platila za to, co dělají. Ale nemám jim co dát :-/

    OdpovědětVymazat
  18. Vážně zajímavý článek! Připadá mi to ale tak, jak to píšeš, jako začarovaný kruh..

    OdpovědětVymazat