Muž chytrý stavěl dům svůj na skále...(Jak vždy vypadat a působit dobře III. )

18:30

Nikdo není tak krásný, nikdo nemá tak dokonalou postavu, aby mohl nosit špatné spodní prádlo.
Ano, někdo má tak dokonalou postavu že se může courat po světě úplně naostro a je jedno jaký si obleče tvar plavek, všechny mu sluší. Ale pokud si ale vezme prádlo, měl by si ho vybrat pečlivě.

Spodní prádlo je to, co vám podpoří sebevědomí. Věc, o jejíchž detailech víte jenom vy a ti, kterým to dovolíte. To co vás podrží... ale pokud je špatně vybráno, skopne do pekel.

Svlečte se do naha, postavte se před zrcadlo, obdivujte krásu svého těla a zamilujte se do něj. Nejdůležitější je mít se rádi takoví, jací jsme a pak už jenom, pomocí vhodné velikosti a střihu vytáhnout to hezké a neubližovat si.

Podprsenky

Jak vybrat správnou velikost?
Podprsenky jsou díky Módnímu peklu žhavým tématem. Ale ne každý to má blízko do odborné poradny a ne každý má tolik peněz, aby si odborníka a spešl prádýlko zaplatil. Podělím se s vámi o jednodušší recept na správnou velikost.
Co budete potřebovat: krejčovský metr (nebo provázek a pravítko), hypermarket nebo OD Tesco, čas, papírek, tužka
Postup: Vysvlečte se a krejčovským metrem změřte obvod kolem hrudníku těsně pod prsy. Z odměřeného čísla v centimetrech odečtěte 5 cm a výsledek si zapište na papírek. Papírek strčte do kapsy a vyražte směr nejbližší Tesco do oddělení spodního prádla. Odchyťte prodavačku a nechte si ukázat všechny modely, které se vyrábějí v obvodu, který máte na papírku. Do kabinky si vezměte různé modely s daným obvodem s různou velikostí košíčku - ten co nosíte, o číslo o dvě, o tři větší - a vyzkoušejte. To co vám bude sedět nejlépe, je vaše velikost.
Příklad: Obvod pod prsy mám 75 cm. Po odečtení mi vyjde obvod podprsenky 70 cm. To je nejmenší obvod, co se dá běžně sehnat. Zatímco podle obchodů bych měla nosit 75C, správně nosím 70D, občas 70C nebo i 70E.

Ale jak sami víte, velikost není vše. Každé tělo má své specifické nároky a to co sedí jednomu, nemusí sedět druhému. Někdo má prsa daleko od sebe, jiný blízko, každý má jiný tvar. A co si budeme povídat, výrobci občas vyrábí pěkné zmršeniny. Když už jste zjistili, jakou máte velikost, je na čase zvolit ideální střih.

a) Kostice nebo bez?
 Podprsenek bez kostic je dnes relativně málo, a pokud se nejedná o typy vyvinuté speciálně na sport, jsou vhodné spíše pro ženy, které mají drobná prsa a z praktického hlediska by podprsenky vůbec nosit nemusely. V podprsenkách bez kostic je pohodlně a patří sem všechny krajkové nic, trojůhelníčkové střihy a "bandáže". Zkrátka všechno to, co se pod oblečení nosí ne proto, aby to zpevňovalo, ale aby to zahalovalo. Podprsenky bez kostic nikdy nebudou pushup.
Kostice pomáhají k tomu, aby podprsenka dobře padla na tělo a aby látka držela tvar a neshrnovala se. Pokud máte prsa větší než B, kostice vám je udrží tam, kde je chcete mít. Pozor ale! Kostice nesmí nikde tlačit ani odstávat! Prsa jsou krásná, citlivá věc a je možnost, že pokud vás bude kostice dlouho tlačit do jednoho místa, zaděláte si na nepříjemnosti které prý mohou vést až k nejhoršímu...

b) Pushup/ vycpávky/ pevný košíček nebo měkký košíček?
Měkký košíček mají všechny kousky, které můžete zredukovat v podstatě jenom na kostici obalenou látkou. Ať už se jedná o krajku nebo o úplet, tyto typy jsou pohodlné a pokud nevyberete extravagantní střih, nedeformují prsa, naopak, dávají jim přirozený kulatý tvar. Navíc, někdo to může brát jako výhodu, někdo jako nevýhodu, přes měkký košíček se rýsují bradavky. Osobně to miluju a 90% mých podprsenek je měkkých.
Pokud ale chcete výrazněji vytvarovat dekolt, bez vycpávek to půjde složitě. Pushupky dělají to, že prsa nahrnou doprostřed hrudníku a vycpávka je ještě nadzvedne. Nemám námitek, i když, už mi pár holek říkalo, že pro ně je tohle nepohodlné - pokud máte hodně pevná prsa relativně daleko od sebe. Pushupky mají většinou půlkošíček z pevného materiálu, do kterého se dá vycpávka, a přesto ještě "měkkou" slupku která jemně zakryje část nad bradavkou a obepne kůži tak, že dekolt vypadá přirozeně.
Ale je tady ještě jedna možnost. Pevný košíček. Podle mého osobního názoru největší zlo a risk. Podprsenky, které jsou vytvarované z jednoho kusu molitanu sice dělají krásný tvar a mají vycpávky zabudované, jsou bezešvé...ale nevýhody to dokážou převálcovat.  Jednak, tyhle kousky musíte prát v "plastové klícce" aby se molitan nepolámal a nepomačkal. Za druhé, je problém sehnat tu správnou. Protože je košíček celý pevný a relativně hrubý, má tendence odstávat, zejména ve vrchní části. Pokud se tvar, který dokonale nepasuje k vašemu poprsí, zkombinuje s nekvalitním zpracováním, je to problém.

c) Široká ramínka a obvod nebo úzké?
Jak už jsem zmínila, správná velikost obvodu je vždycky nižší než to, co naměříte. Je to proto, že dneska se obvody dělají z pružných materiálů. Ne všichni jsme ale "kost a kůže" a správný obvod v kombinaci s nesprávnou šířkou udělá faldíky v podpaží a na zádech. A to je peklo. Proto platí, že čím byste se charakterizovali jako méně vychrtlí, tím hrubší obvod používejte. Ideálně takové podprsenky, které mají v obvodu zašité krátké kostice.  Co se týče ramínek, úzká jsou estetická záležitost...avšak každá majitelka E a více potvrdí, že taky nepříjemná a občas bolestivá. Platí, že čím jsou vaše ňadra těžší, tím širší ramínka byste měli nosit.

Další tipy:
Když kupujete novou podprsenku, vždycky si na ni při zkoušení oblékněte to, co na ni budete nosit! Ideální jsou tenká jednobarevná bavlněná trička s elastanem, která prozradí každé místo, kde vám prádýlko nesedí. Dobrá podprsenka by neměla být pod oblečením patrná - pokud si vyloženě nepřejete, aby byla - krajkové a extravagantní modely.

Milujte svá prsa, ať jsou, jaká jsou. Pokud máte velká, dejte jim tu nejlepší podporu. Pokud máte střední, netrapte je v malém prádle. Pokud máte malá, neschovávejte je pod molitanové tenisáky.

Podprsenka by neměla být vidět! Pokud to outfit vyžaduje, odložte ji. Nemám zkušenosti z "gumovým poprsím". Pokud máte drobná prsa, nemusíte nic řešit. Pokud máte větší a rozbíhavé jako já, pomůže vám lepicí páska. Není to na celý den, ale na večer se to snese. Mi se osvědčila hrubá, stříbrná. Pokud by vám měly prosvítat dvorce nebo máte neposlušné bradavky, pomůže textilní páska v tělové barvě.

Každá žena by měla mít v prádelníku černou, bílou a tělovou podprsenku. Aspoň jedna by měla být nositelná bez ramínek, aspoň jedna by měla být nositelná na sport a aspoň jedna na slavnostní události. Pokud nemáte tohle minimum, pořiďte si ho a až pak se soustřeďte na tygrované vzory a razící růžovou krajku.

Podprsenka je choulostivá věc. Aby seděla, musí být dobře ušitá z dobrého materiálu. Vyhněte se tržnicím a New Yorkeru. Obchody, které mají jenom dva střihy a tři velikosti v různém barevném provedení nejsou obchody se spodním prádlem!


Než přejdu ke zbytku - nějaké vaše tipy, připomínky, nápady, co dělat, co určitě nedělat, doporučení kde najít prádlo malých obvodů, kde prádlo rozhodně nekupovat...


You Might Also Like

13 komentářů

  1. Zajímavé je to odečítání 5cm. Já mám pod prsy 80 a většinou se cítím dobře v podprsenkách 85, košíček jak u kterého střihu. :) Vyzkoušela jsem také samodržící nalepovací(podprsenku) proužky pod plesové šaty a taky to nebylo špatné...;)

    Lu

    OdpovědětVymazat
  2. Čili 65, neexistuje? Nebo je to jen jiným číslováním, apod.?

    OdpovědětVymazat
  3. To Linda: Existuje, ale v Tescu to už nemají a popravdě, osobně jsem to nikde neviděla :-(

    OdpovědětVymazat
  4. Pokdu vím 65 se také děá, ale to už spíše ve specializovanějších obchodech se spodním prádlem- ono v řetězcích se moc "extrémní" velikosti neobjevují, tedy příliš velikosti příliš se odlišující od většiny.
    Jinak by mě zajímalo jak to děláš s tou lepící páskou? díky

    OdpovědětVymazat
  5. zrovna teraz zháňam jednu moju vysnenú a nemôžem ju zohnať už cez rok :(

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, já vím, že bych měla nosit obvod 60. Jenže nikde není, po internetu objednávat nebudu. Takže nosím 70 D (přepočtěte si, jakej košíček by byl na obvodu 60 = nesplnitelnej úkol). Takže rady pěkný, ale trh malý... :-/

    OdpovědětVymazat
  7. To Anonymní 1: "chytnu prso na boku, pod paží, a přilepím ho tak, aby bylo více ve středu hrudníku a mířilo tak nějak spíše nahoru než dolů" :-D

    To Anonymní 2: A co zkusit si ji "přešít"? Možná bych zkusila najít něco v sekáči čemu sedí velikost, ustříhnout zapínání a přešít ho nebo to zapošít pod paží? Zkusit to na něčem za pár šlupek a pak třeba časem na nových?
    A nebo v tescu kup bavlněnou nejobyčejnější 70 E a tu si přešij. Já jsem takhle přešívala jednu krajkovou a funguje to.

    OdpovědětVymazat
  8. Já osobně jsem spokojená s výběrem v Lindexu. Disponují velkou škálou výběru - ať už střihů týče, tak také velikostí apod.:)

    OdpovědětVymazat
  9. Paradox je, že nejpohodlnější a nejvíc mi vyhovující podprsenka pochází právě z toho zapovězeného New Yorkeru. Ale to byla nejspíš ta vyjimka, která potvrzuje pravidlo- jinak je to tam vážně hnus. :D Vlastně sem ti chtěla říct, že se mi tenhle tvůj "seriál" moc líbí a doufám, že budou pokračování...páč ty rady se prostě šiknou! Veledíky za ně !(a omlouvám se za tak dlouhý koment o ničem)

    OdpovědětVymazat
  10. Mám poměrně klasickou velikost 75C a stejně mi naprostá většina podprsenek nesedí! Ty svoje si kupuju v HM a to jenom jednu určitou řadu, protože ty ostatní (byť je to jedna a ta samá značka) taky nesedí. A co moje mamka, která má velikost 70E, ta má teprv problémy! Jo a jinak já svoje prsa miluju:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Já můžu doporučit oddělení spodního prádla v Debenhams na Václaváku, mají tam opravdu velký výběr a schopné prodavačky. Já mám teď velikost 70F a jezdím pro podprsenky do Femms do Brna, kde se specializují na velké košíčky pro malé obvody. Jinak značka DIM dělá podprsenku se speciálně tvarovanou "kosticí", která není z drátu ale z pěny, takže nikde nic netlačí - můžu doporučit, mám ji právě na sobě :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Lu, podprsenka s obvodom vacsim, nez je ten namerany, drzi na tele len preto, lebo supluje kosicky. zeny nosia male kosicky a kompenzuju to privelkym obvodom
    tu je dobry kalkulator - http://www.spravnapodprsenka.cz/spravna-podprsenka/kalkulator/
    jediny, do ktoreho som nemusela zadavat obvod pod prsiami po odcitani 5cm!
    ja cakam na Panache objednanu z ebay kazdym dnom (na bravissimo.com sa da platit len kreditkou a nie paypalom, preto ebay). vysla ma 23euro aj s postovnym! Panache robi podprsenky aj s malymi obvodmi (60 v EU cislovani) a s normalnymi kosickami (odmietam nazyvat kosicky F velkymi). kupovala som od predajcu, ktoru akceptuje aj vratenie tovaru, takze ak mi nebude sediet, vymenim za inu velkost.
    akoze ano, nakupovanie cez internet je mozno trochu komplikovaniejsie, ale zas za tu spokojnost s dobrou podprsenkou mi to stoji.
    kazdopadne drzim palce vsetkym, co zhanaju inu velkost nez 70-80/A-C. nie je to vobec lahke! :(
    Jana

    OdpovědětVymazat
  13. Lepicí páska??? wtf?

    OdpovědětVymazat