Velikonoce

21:54

 (Ty, které nemají na nožkách pyl, nesou do úlu hlavně vodu.)
V sobotu odpoledne holky pichlavé spěchaly domů. Z nebe spadlo prvních pár kapek, trochu se ochladilo a zatáhlo. A zatímco jsem hledala nadílku, kterou mi zajíček nechal někde schovanou, děda pletl se sestrou a jejím mužem pomlázky.
  (V pozadí zpívá špaček a děda mámě a sestře vykládá, jak loni kočička Aluška-Pitipačka lovila mladé špačky a nosila je na hraní psovi Borisovi - Smetákovi.)

Balíček byl schovaný pod smrčkem u plotu. Chudák zajíc, už mu po tolika letech zřejmě chybí invence. (Minulé balíčky jsem našla pod dřevem, na stromě, zahrabané v krtinci, pod točkama, ve starém úlu...)
Ale že bylo zvláštně a jarně, vydala jsem se s kamerou na "vycházku" k potoku.
Devětsily, mladé kopřivy, stébla starých kopřiv, mlaka...a moje tenisky, to nešlo dohromady.



Pro umění se musí "trpět". Vyzula jsem zablácenou obuv, svlékla ponožky, vykasala kalhoty a letos poprvé vlezla do studené vody v potoce, mezi prsty nechala protékat písek, až nad kotníky se nořila do bahna v mlakách...občas se mě dotkla kopřiva, dokud jsem byla neslyšná, tak se krávy na břehu ani nehly. Až pak mi pod chodidly začaly praskat větvičky, zvíře které bylo nejblíž znervóznělo a vykročilo ke mě a já se dala na nenápadný ústup. Krajinou nikoho, na Slovensku, ale jen pár metrů od hranice. Přes posekané stonky ostružin. (Občas jsem vykvíkla.)

 (A že byla studená!)

V sobotu jsem se zase, po dlouhé zimě, uvítala se svou rodnou hroudou a umyla si nohy vodou z potoka. Jen je mi líto, že jsem si na to nevzala novou bílou sukni z HM Conscious, vyprošenou v showroomu. Na druhou stranu, té bavlněné nádhery, byť je tak moc vílí, by v močále bylo asi škoda.

(Nevím jak vy, ale já, při běžném životě v Praze, přesně tohole jednou za čas potřebuju.)

You Might Also Like

6 komentářů

  1. U předposledního odstavce jsem přesně cítila, jak mi potok taky protéká mezi prsty, krásně napsané... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja už si první koupel v potoce užil na samém začátku Března na chatě. Prostě mi to nádherné počasí nedalo a jen tak, sem se v něm "vykoupal"(dobrovolně). Bylo to taky paradni.

    OdpovědětVymazat
  3. Zase krásný psaní.
    Díky :)!

    OdpovědětVymazat
  4. Mě spíš přijde smutné, že se hrabeš v bahně, kolem sebe máš květiny a kdoví co a přitom stále teskníš po Praze a úlovku ze showroomu...

    OdpovědětVymazat
  5. To Anonymní: Velmi dlouho jsem říkala, že nikdy nechci studovat v Praze...byla jsem nešťastná, že jsem v Praze...člověk míní, pán bůh mění...dneska ráno jsem se už těšila do Prahy.

    OdpovědětVymazat