Obsession

17:58

Můžete číst anglicky i francouzsky, jak je libo. To slovo teče jako luxusní horká čokoláda, je elegantní a zároveň sebevědomé, stejně jako místo, které označuje.

Dvoupodlažní concept store, na samém okraji Židovského města.

Když před téměř půl rokem bylo toto místo slavnostně otevřeno, z několika zdrojů jsem zaslechla spokojené zamručení nad dalšími značkami, které budou v Praze k sehnání. Mým známým bylo nejvřeleji přijato zastoupení značky Karl Lagerfeld a jeho nadšení mě už dlouhou dobu lákalo, butik Obsession navštívit. Poštěstilo se mi však až toto úterý, a o to silnější zážitek to byl.

Když jsem v pondělí dostala pozvání od šéfredaktorky InStyle Rachel, nadšení se ve mně snoubilo s jistými obavami. Budu s to se vhodně obléknout? A jací tam asi budou lidé? Jaká bude přehlídka a jaké budou modely Stelly v reálu? A co interiér? Pořád mi v hlavě zněla věta kamaráda: „Šel jsem se tam podívat, venku zrovna pršelo, na měkkém bílém koberci jsem nechával tmavé stopy, ale personál byl tak milý, že rozpaky mě nakonec opustily…“

I já jsem se, díky podpoře Vítěslava, přestala bát a zvítězilo těšení. Z pár minut šest jsem už stála před vchodem, ozdobeným květinovými vazbami a nakonec vešla dovnitř. U slečny hostesky jsem se ohlásila jako „blogger od Rachel Kanarowski“ a nesměle se zeptala, zdali je možné si někde odložit, zdali je k dispozici šatna. (Docela jsem se bála, že nebude, šla jsem totiž přímo z focení a měla tašku s harampádím a obuví.) A ačkoli jsem zjevně přišla jen chvíli po účinkujících, personál ode mě s maximální profesionalitou převzal kabát a tašku a já jsem se mohla začít rozhlížet.

Pod botami se mi líně vlnil krátký chlup bílého koberce, zrcadla a chrom odrážely mou tvář a odlesky světel a polstrování stěn tlumilo nežádoucí zvuky.
Prostor je rozčleněný do čtyř úrovní. Ta nejvyšší, nadzemní, je spíše tušená, naznačená tajuplným schodištěm a představuje zázemí butiku. Přízemní úroveň zahrnuje prostor kolem vchodu. Tady se vítalo, loučilo, tady stála fontána s čokoládou, a když se zde zastavíte za běžného provozu, seběhnou se vám sliny. Tady má v přihrádkách své místo luxusní čokoláda a šampaňské.
Stačí sejít pár schodů a ocitnete se v srdci celého obchodu. Slunce z ulice osvětluje skrz výlohy lesklé prvky interiéru. Tady jsou vystaveny kabelky, boty a parfémy. Levá strana je věnována spíše pánské, pravá dámské módě. Právě zde najdete novou kolekci Stelly McCartney. Uprostřed je nejen schodiště do spodního patra, ale také pohodlné sedátko, na které můžete odložit svůj doprovod.
Nebojte se prozkoumat i „suterén“. Hned naproti schodiště najdete například oblečení Oscar de la Renta či Jil Sander. A když pak uvidíte vitríny s doplňky, vězte, že už jste blízko komnatě pokladů.
Za nenápadnými dveřmi je místnost se šperky, vybavená pohodlnými designováni křesílky. Za sklem se tady lesknou brilianty i náhrdelníky z perel o velikosti ptáčnic… ale dost už suchého popisu. Vlastní akce byla mnohem zajímavější :-)

Hlavně zpočátku byl celý prostor téměř prázdný, až na nesmírně ochotný personál, modelky a pár návštěvníků. V hlavním patře hrála živá hudba - zpěvačka Charlie One a její doprovod (Té ženě skláním obrovskou poklonu. Zpívala několik hodin téměř bez přestávky!)  a atmosféra byla uvolněně napjatá, vzdušná jako světlý prostor a nervózní, jak už to před vypuknutím každé velké akce bývá. Chvilku jsem postávala, okukovala zboží, ale nakonec jsem se odhodlala a oslovila mladou, příjemně oblečenou dámu. Zaujala mě sotva jsem vešla dovnitř. Saténová zasněně tyrkysová halenka se spadlým ramenem, zlaté náušnice Oscar de la Renta, stejně jako náramek, jednoduché kalhoty a hlavně, boty. Růžové lodičky, s květovaný potiskem. Na rozdíl od zbytku auditoria oblečeného decentně a elegantně, zářila a mi nedalo než si k ní přisednout. Strávila jsem s ní příjemné chvíle před začátkem přehlídky (A doufám, že pokud se ještě někdy uvidíme, budeme si zase mít co říct).

Prostor se pomalu zaplňoval, návštěvníky z řad zákazníků, novinářů a bloggerů až nakonec přišla blond slečna moderátorka, v šatech od Lagerfelda, chopila se mikrofonu a slavnostní večer se rozběhl naplno. Komu jinému patří největší dík, než paní majitelce? A komu větší potlesk než ženě, která vybuduje v "nemódním" městě takový podnik a navíc má narozeniny? Zaměstnanci předali dárek - fotografii a dort, marcipánové dílko, s zelenými lístky a velkým růžovým květem nahoře. Po tom, co bylo pogratulováno i jiné oslavenkyni, nastal okamžik, na který všichni čekali. Přehlídka nové kolekce Stelly McCartney (a nejen jí).

Rozezněla se hudba a modelky a modelové (pravděpodobně z agentury Czechoslovak models) elegantní chůzí vystupovali po schodišti a procházeli mezi auditoriem. (A před bloggery s aparáty vždycky zastavily a udělaly pózu. Proto ty dokonalé fotky - seděli jsem ve "front row".) Dokonale se podařilo naplnit vizi, kterou jsem zaslechla z rozhovoru na samém počátku večera. Jako bychom se přenesli do prvorepublikového salónu. Nikoli módní přehlídka, sterilní, oddělená od publika a nedotknutelné modely. Naopak. Přehlídka módy a modelů, blízká lidem. Každý model byl prezentován konkrétním zákaznicím a zákazníkům, pečlivě vybrán v souvislosti s nevyřčenou filosofií butiku. A ačkoli se nejednalo pouze o modely Stelly McCartney a rozhodně ne o celou kolekci, nebylo to na škodu, spíše naopak. Každý měl možnost najít si "to své" a později si všechno osahat a vyzkoušet na vlastní kůži. Show vyvrcholilo stříbrnou róbou, štíhlé "manekýny" (záměrně používám starší výraz) se naposled zavlnily kolem a já jsem rozeznávala, že tak jako jsme byli různorodí my v publiku, byly i ony každá jiná, jedna nádherná "profesionálka s prvními vráskami" (se kterou jsem téměř jistě fotila), jiná téměř děvčátko. Byly tady platinové blondýnky i snědé přirozené brunetky.

Volná zábava mohla začít. Šla jsem se přivítat s nově příchozími známými, číšníci dolévali šampaňské, roznášeli luxusní jednohubky, lidé se bavili. Byla to velmi příjemná párty. A neochuzená o celebrity. Nikoli však ty, které obvykle zaplavují večerní dýchánky nevkusem. Naopak. Ve spodní části posedávala (a zkoušela šperky) "matka českého modelingu" paní Milada Karasová. U vchodu jsem zahlédla dámu, s vizáží Meryl Streep z filmu Devil wears Prada, dokonalou Elišku Hašek Coolidge.(I kdybych se oblékla jakkoli, vedle ní budu vždycky vypadat jako hastroš). Nedošlo k žádným dějinným zvratům a zaškobrtnutím a čas plynul jako čokoláda ve fontáně až do pozdního večera.

Chtěla bych všem poděkovat jak za pozvání a za umožnění přijít, tak za příjemnou atmosféru. Protože tu dělají zejména lidé.

Ještě jednou, děkuji. 

"Bloggeři musí být extravagantní, aby si je lidé zapamatovali..."
Ps: fotky si určitě nakoukáte: 
http://rhubarbinwonderland.blogspot.com/
http://abnyonheels.blogspot.com/2011/03/stella-mccartney-at-obsession.html
http://daniaonthestreet.blogspot.com/
http://dannyrosefashionblog.blogspot.com/2011/03/fashion-obsession.html
http://foppishcousin.blogspot.com/
http://stylecookbook.blogspot.com/
http://posh-pash.blogspot.com/
http://tereziamia.blogspot.com/
a taky na czechfashionisto.blogspot.com a http://evaschon.blogspot.com/


You Might Also Like

14 komentářů

  1. Jémine, to je moja fotka? It was good to see you, babes!

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdo jiný by tu akci nepopsal tak dobře, jako Ty! Krásný článek.

    OdpovědětVymazat
  3. ty tak pekne pises!! uplna novela..

    OdpovědětVymazat
  4. super clanek! rada jsem si pocetla, protoze obrazky z akce uz mam nakoukane :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta zpěvačka zpívala fakt dobře a ten zvuk byl skvělý. Jednu chvíli jsem si myslel, že to pouští z cd, jak dobře to znělo :)

    OdpovědětVymazat
  6. krasne napsano, ty se tak dobre ctes :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. to Jakub via Nadia: Na to, být sebejistá až arogantní, je vždy času dost. Pokud z něčeho člověk není lehce nervózní, tak to nebere dost vážně je je to nejlepší cesta k růseru.

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. to se tak pěkně čte... :)
    jinak jsi ten model vychytala !

    OdpovědětVymazat