Nová vlna?

22:20

Včerejší večer nebyl jenom o LANVINovi.

Byl o lidech.

O těch, řekla bych, zejména. Kolekce má pouze omezený počet modelů a pokud jste detailisti, pouze omezený počet stehů. I když nespěcháte, během půl hodiny máte všechno pečlivě prohlédnuté ... a co pak?
Jak podotkly už několikerá moudrá ústa předemnou, stačí jenom stát, usrkávat koktejl a sledovat lidi kolem. Rozhodně to není nuda, ba dokonce, místy je to estetický zážitek.
(Bohužel, místy není, ale o tom později.)

Včerejší večer se nesl v fashionblogískovém duchu. Pár lidí z magazínů, pár "mimo blogy". Točila jsem se jako korouhvička, poznávala tváře z obrázků, snažila se nebýt moc nápadná (no, nějak mi to nejde) a na některé moc nezírat. Postupně jsem se s různými lidmi seznámila, prohodila pár vět (a měla z toho radost jak z první barbíny, pravé od Matella). Relativně stabilní uskupení, bloggeři kteří se znají už z předešlých akcí a setkání, lidé kteří spolu chodí na kafe, všichni se sesedli do zadního pokoje s videem a povídali si a fotili se a smáli se. Přijela dokonce delegace ze Slovenska, v čele se "sametovou" Tonbogirl - Marikou. Usměvavá a energická Folly, přenádherná le Plee, něžná Alenka, přísná ABNY, příjemná a usměvavá Nika, štíhlounká Teruna, za všech okolností skvělá Eva a samozřejmě sluníčko Alice. Taky elegantní Suzie, úchvatná Lucie a vysokánská Zuzka....

Večer ubíhal a pak se pro mě zastavil čas, vztoupila Eva Liliana a její garde...
A pak se natřikráté zastavil čas všem ostatním, dorazila Sandra (Leopardová), Aňa (Geislerová) a Klára (Vytisková). Jakub Polanka na mě nějak extrémně nepůsobil, snažil se plížit kolem stěn a nebýt vidět. (Že by cítil Michala?) Tváří v tvář "panu stylistovi a modelovi" Dušanovi Chrástkovi mi povážlivě cukaly koutky ;-)

Bylo veselo.

A že bych to nebyla já, bez kritiky, musím se pozastavit nad jistou věcí. Jedna slečna, bloggerka, mě svým vzhledem vyloženě urážela... Nemůžu to říct jinak. Když je člověk při těle, když už má fashionblog, když už má přes 300 následovníků... měl by se podívat do zrcadla...prostě nevím.
Některým lidem taky hrozně chybělo charisma, jakási magická přitažlivost která z člověka činí osobnost.

Nic z toho ale není tak podstatné...jako dojem který si z posledních dní odnáším. Tak jako se kdysi tvořily umělecké skupiny, malířské hudební nebo literární, geniální osobnosti své doby kteří popíjeli, tančili, recitovali a dávali světu velká díla, kolem HM showroomu se díky jeho manažerkám začíná zvedat "Nová vlna". Návrháři, stylisté, novináři, fotografové, kritici, umělci a samozřejmě můzy.

Je možné tuto pestrou skupinu nějak charakterizovat? Nějak blíže, než že společným jmenovatelem je právě tajuplné charisma? Troufám si tvrdit, že jde (zejména) o lidi, kteří se narodili ještě za československa, ale do nového tisíciletí vstupovali jako teenageři. Nejsou poznamenáni tím, čemu se dnes (módně) říká socialistická šeď, vyrůstali v divokých devadesátích letech a když se začali zajímat o svět, svět se právě doširoka rozevřel.
Jsou vzdělaní. A hlavně, dokáží se ptát PROČ?
Mají srdce otevřené pro inspiraci, vlastní systém hodnot které se nebojí ujasňovat v diskusích. Nestydí se za svoje názory. Nejsou však agresivní jako jejich starší kolegové.

Moc bych si přála abych mohla říct, že na těchto lidech visí budoucí podoba stylu v našich luzích a hájích. Na lidech kteří se nestydí, protože ví, že nemají za co.

Milá Káťo a Káťo, máte ve svých rukách obrovskou moc. Díky vám se můžou setkávat lidé, kteří, pokud se vzájemně znají, tak jen z fotek. Třeba se o vás a lidech kolem vás jednou bude psát v učebnicích. Vybírejte pečlivě nové světlonoše, ale zapřísahám vás, Alice musí být ta, co má u sebe zápalky :-)


You Might Also Like

34 komentářů

  1. zajimala by me ta zkritizovana bloggerka....asi tusim....tobe se taky zastavil cas pri vstupu tech tri zminovanych slecen? Nepusobis na me jako clovek, ktery seda na zadek z verejne znamych osob:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo na tu bloggerku jsem na fotkach take hledela...
    jesteze jsem na jeji blog nenarazila-nebo nechci

    OdpovědětVymazat
  3. týjo mě teda nejvíc zaujalo, že tě nějaká bloggerka svým vzhledem urážela..nejdřív mě jedna napadla, ale ta rozhodně nemá 300 followers, takže fakt netuším, pak je tady ještě jedna, ale ta zase podle mě nemá až tak výraznou nadváhu a hlavně na jejím vzhledu nevidím nic až tak hrozného.

    OdpovědětVymazat
  4. Těší mě má moc zastavovat čas... tohle bylo strašně zajímavé čtení, vážně. Moc se mi líbí, jak dokážeš dokonale rozebrat situaci a popsat věci, které ostatním třeba zůstaly skryté a utajené.

    Jenom jedna chybička se vloudila - slečna Vytisková se jmenuje Klára ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty musisbt fakt krava.nejdriv haemko hanis, ted neco meles o svetlonosich?

    OdpovědětVymazat
  6. waw, ďakujem veľmi pekne :) príjemné čítanie.
    celý deň bol skvelý, škoda len, že sme sa my dve osobne nezoznámili, snáď nabudúce :)

    OdpovědětVymazat
  7. jaka byla slecna Leopardova, jak na tebe pusobila?

    OdpovědětVymazat
  8. No, takže buďto myslíš prasatko Sophii nebo Luci in Disguise.Ha.Popř. obě.

    OdpovědětVymazat
  9. Ach, Chrástek...2x jsem ho líčila...a udělal na mne dojem vskutku příšerný. Bylo to v době kdy se v pánské kolekci Prady objevily dvojité límce u kabátů, byla jsem tím nadšená, působilo to tak vtipně a hravě. A pak Chrástek vůbec nevěděl o čem mluvím...zjevně ani neví kdy probíhá pánský fashion week a jak vypadají aktuální kolekce. Je mi VELMI smutno, že někdo takový se v česku živí módou.

    Článek jsi napsala velmi pěkně, ovšem já bych to tolik nepřeceňovala jedná-li se o H&M, jehož materiály jsou bohužel katastrofální a cenovou politiku s GIGA rozdíly oproti Německu a Itálii taktéž nechápu. Vlastně do českého ani nechodím a když už tam zabloudím mám velké podezření, že sem posílají 2. či dokonce 3. jakosti, jinak si to neumím vysvětlit.


    S přáním krásného dne,

    Nadia

    OdpovědětVymazat
  10. Tak zajímavé počtení, to jo! Přikláním se k Nadie - HM, hmm.... Taky bych zas tak nevnímala vliv jejich marketingu na vznik nové české vlny, haha, to mi příde i jako poměrně nabubřelý a dětinský... Budou to tak možná vnímat i další kolegyně, co se podobných akcí účastní, ale veřejnost jen těžko bude hledat tolik charismatických pátečníků, aby to stálo za řeč... Tak jen tak...

    Veronika

    No, a pokud jde o materiály z šourůmu, ehm, to ale nejsou ty samý, co visej na štendrech, ne?

    OdpovědětVymazat
  11. No taaak, prozrad nam, ktera to bloggerka na tebe pusobila tak urazlive. ;)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  12. Celebrity na mě opravdu moc nepůsobí.
    Sandra je droboulinká (Měla jsem pocit že skoro o hlavu menší než já.)
    Slečnu si najděte sami.

    Mimochodem, slyšela jsem zajímavý názor lidí, kteří se na akci dostali jako doprovod.
    "Bylo to docela fajn, jenom tam bylo hrozně moc ochajících a ječících dětí, škoda, čekala jsem zajímavější lidi nebo program..."

    Přirozeně, materiály nejsou světový top:-D, ale na "místní poměry" výborné. Věřím, že nebýt nepratelných detilů, vydrží i více než rok pravidelného používání, což se jen tak nevidí ;-)

    BTW jsou někde nějaká jiná místa která cíleně shromažďují zajímavé lidi? Nějaké umělecké komunity které nejsou odvozeny od vysokých škol nebo časopisů? Zajímá mě to...asi sice nemám na to stát se členem, ale určitě bych nějaké zajímavé osobnosti chtěla poznat. Protože jsem si jistá, že je mnoho zajímavých lidí, kteří ale nemají blog a tím jsou určitým způsobem "neviditelní".

    OdpovědětVymazat
  13. to jsem se tesila na vetsi popis sandry:-(

    OdpovědětVymazat
  14. ...ale umělecké skupiny neodvozené od VŠ vznikají obvykle organicky, nekontrolovatelně, a přičuchnutí si člověk musí tak nějak zasloužit, napojit se na tu správnou mentální trasu, která ho dovede do lůna matky uměny. Nejlepší vstupenkou je nezkroptný talent, nadání, odvaha, a týmotvorný přátelé; nejlépe pak všechno naráz.

    Chceš-li "někam" echt patřit, založ si "to".

    Nebo se popiď na základě svého směřování. Které je jaké?
    Jestli móda, tak jdi ještě na pár akcí elle a budeš holka ellka:).

    Fau fír viktory :).

    V.

    OdpovědětVymazat
  15. Asi ted napisu neco hroznyho a asi za to budu hodne nepopularni, ale....Je mi skoro 24 a umim se sama uzivit a osatit a kdyz budu muset necham kariery v mode a pujdu kopat chodnik :D. Dusan Chrastek je pro me nabubrela celebrita, bohuzel ne zrovna inteligenci oplyvajici, a dle meho vkusu na spatnem miste. Nikdy nepochopim, proc se v CR lidi na blogerku Sandru divaji jako na polobohyni. Timto ji nijak neubiram na vkusu, celkove image, atd. ale nerozumim tomu, proc si z ni nekdo sedne na zadek a budu rada, kdyz mi to nekdo objasni. Na predstaveni Lanvin kolekce jsem evidentne nebyla, ale ze vsech tech fotek a blogovych prisprevku soudim, ze bych asi musela Tebou zminovanemu "doprovodu" dat za pravdu (cimz podrazim sama sebe, protoze taky nejsem editorkou casopisu, stylovou celebritou nebo zaslouzilou osobnosti).
    PS: Pises opravdu skvele.

    OdpovědětVymazat
  16. No....konečně článek a nejen fotky!! Ty už mě docela dost sr..rozčilovaly.

    Jinak jednu "uměleckou skupinu" znám..Tu naší:D Příští týden se scházíme na hody. Budeme tančit v rytmu cimbálu a dechovky a debatovat o politice a smrti..:D A s Julií, Růnkou, Gazelou a Janou taky zmíníme módu. Ano..a jsme zlé (Kočkopes S. a Eruna jsou nejvěší terče našich nečestných a škodolibých vtípků)

    Mám moc ráda tvoje psaní, Olgo. A taky tvůj vzhled...:)

    OdpovědětVymazat
  17. Umělecká skupina je asi dost silné označení pro lidi, co mají rádi módu, ne? Zajímavé osoby se tam jistě najdou, třeba Suzie, kterou obdivuju třeba za to, že se zbalila a šla studovat do zahraničí, ale taky mezi nimi je Vítěslav, který se nad vydáváním tureckého Vogue rozčiloval stylem, že Turecko je zaostalá země, kde sekají malým holčičkám ruce za to, že se baví s malýma chlapečkama(není to doslovná citace, chlapec to po vlně kritiky ze svého blogu smazal, i když tam nechal, že Turci usilují o vstup do EU, což se o obyčejných Turcích fakt říct nedá) nebo Sandra, která psala ze začátku články stylu "všechny(ostatní) české blogy nestojí za nic" nebo "přestaňte mě všichni kopírovat". Mně omezenec nebo nabubřelá pubescentka jako zajímavé osoby fakt nepřipadají. A můžou vypadat sebelíp.

    OdpovědětVymazat
  18. Jana - takhle uplne to tedy Sandra nepsala:) Moc ji nemusim, ale rozciluje me, ze dostava kapky treba i za to, ze ji lidi zerou. Treba ji to taky stve, ze je idolem patnactiletych holcicek.

    OdpovědětVymazat
  19. Vidíš a mě se zrovna ta slečna, která se ti nelíbila, líbí a moc. Vlastně nemůžu napsat, že by se mi někdo vyloženě nelíbil, protože oceňuji každého, kdo nesedí na zadku a něco dělá. A tím něčím nemyslím psaní anonymních komentářů .)
    A taky mě baví lidská rozmanitost, i ta fyzická.

    OdpovědětVymazat
  20. Jana: Na akci nebyli pozvaní jenom bloggeři a i kdyby, tak nejenom módní. Dyť já sama se zajímám o mnohem více věcí než módu. Byli tam fotografky, návrháři, architekti...

    Nika: Miluju lidskou rozmanitost. Ale pokud je podávána s důvtipem, mám ji ráda ještě víc. Když si člověk vezme něco, co k jeho postavě nesedí, raději se koukám jinam. (a naopak, pokud je někdo v dárkovém balení, o to více čumím zvláště když nemá obligátní 36 velikost)

    OdpovědětVymazat
  21. Taky nevim, kde Jana vzala, že tohla napsala Sandra. Sandra je jiná, je krásná (což většina blogerek opravdu není - pardon - a lidská rozmanitost mě baví taky, ovšem v určitý situaci dávám přednost rozmanitosti alespoň okořeněné špetkou charismatu). Sandra nemá hluboko do kapsy a má cit po výběr věcí, což, opět pardon, většina postrádá (o ty prachy až tak nejde, ale o ten cit už jo). Umí navíc být svá, neleze do zadku a nekupčí s komplimentama; dokáže si udržet soukromí i za cenu pověsti ty nafoukaný holky, co nechce říct, kde bydlí, co jí a kolik váží.

    Je prostě jiná, ne tuctová, ne snaživá, ne vlezdoprdelská. Že má davy fanynek ze skupiny první, to je věc, se kterou, asi, nic neudělá.

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  22. Ale tohle Sandra opravdu napsala, ten její článek, kde psala něco v tom smyslu, že ostatní jí kopírují (mluvila především o designu a o koncepci blogu, pokud se nepletu) jí vyšvihl, protože předtím jí lidé psali relativně málo komentářů a po tomto slavném článku to naskákalo. nicméně přečíst si ho už nemůžete, protože ho smazala (což podle mě svědčí o tom, že to přece jen trochu přehnala a sama si uvědomila, že ta óda na její originalitu byla trapná).a o českých blozích se taky nevyjadřovala v superlativech, ale to celkem chápu.

    Já mám zase opačný názor než Veronika.Tedy souhlasím, že Sandra je pěkná a jiná, ale předtím taky dost psala achací komentáře, to až později, když přilákala čtenáře s komentováním přestala. Nicméně to, že na sebe neprozradí každou kravinu, včetně barvy spodního prádla a čísla tramvaje se kterou jezdí do školy je fajn.

    OdpovědětVymazat
  23. Viem presne, tkorú blogerku myslíš...aj mňa to dosť zarazilo, ale no čo už..to je asi jej "štýl":)
    A tebe to veľmi pristalo a máš krásnu postavu!

    OdpovědětVymazat
  24. Pravda pravda, Sandra je tam, kde je, jen díky tomu, že nejprve měla čas a psala achací a obdivovací komentáře. I když to bylo jen - "hezká fotka". Po tom, co o sobě napsala, že je nejlepší a že by si zasloužila víc komentářů, začaly se objevovat a Sandra najednou přestala mít tu potřebu vyjadřovat se a čas. Zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  25. Ale děvčata! Projděte si namátkou pááár blogů, a počítejte, kolik srdečních zástav uvidíte. Od univerzálního: "tleskám", "palec nahoru", "krásná/úchvatná, nádherná, ta kabelka/sukně/punčocha!!!", přes "neskutečně krásná" po hot novinku "umírám z...", "omdlívám z...", "nedýchám z...", a pak se zamyslete nad tím, jestli to je fakt Sandřina strategie, jestli to vůbec MŮŽE BEJT DLOUHODOBĚ FUNGUJÍCÍ STRATEGIE, a jestli třeba, když by to teda BYLA strategie, by nebylo bývalo logický, aby Sandře počet čtenářů UBÝVAL, když se teď teda jako že dala na cestu ledový královny. A nebo třeba, jestli se jenom Sandra neposunula od komentující k nekomentujícíz důvodů jiných, než těch bulvárních.

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  26. A z jakých důvodů podle vás přestala komentovat?? To by mě teda fakt zajímalo, já opravdu zastávám názor, že prostě ví, že už nemusí komentovat a stejně dostane spousu komentářů a tak nekomentuje (uznávám, že kolikrát ani není co komentovat)

    OdpovědětVymazat
  27. ...tak se jí zeptejte, třeba vám řekne! Takhle to sou jenom bohapustý dohady, za kterejma je žel často cítit něco jako, ehm... naštvání na Sandru za to, že NEKOMENTUJE? (Můj ty smutku!) Třeba víc komunikuje mailem, třeba nenavázala vztah vzájemného vazalství (óchni mi - áchnu ti), ba ani pravého blogího přátelství, i to se stává, no nevstávají vám z toho vlasy hrůzou na hlavě? Vyprdněte se na to, dyk ať nekomentuje, stojí na tom svět? Víš? Její? Můůj, proboha???? Že má blog pro mnoho lidí nadprůměrný, to si myslím i já, chodím k ní čas od času a ničím mě neuráží, neprovokuje, líbí se mi, jak se prezentuje. Za jejím typickým přístupem k publiku nic nevisím, je mi to fakt fuk. A ten hon na mlčící Snadru, co si "nahrabala, a teď nechce dát" mě skoro mráčí.

    V.

    OdpovědětVymazat
  28. Dievčatá, mali by ste sa zamyslieť nad tým čo tu riešite. To že má niekto trošku nadváhu je asi jeho vec nemyslíte? Ak s tým ten človek sám nemá problém tak prečo by ste ho mali mať vy, ak sa vám nepáči tak sa naňho nepozerajte. Nemám šajnu o koho ide, ani som nebola na akcii ale príde mi ako keby ste nemali vlatné životy že riešite takéto blbosti. Navážate sa do Sandri za čo..? Že píše blog a je ''akože''ľadová kráľovná. Nech je a čo, blog je tu na to aby hocikto vyjadril to čo chce, aby to mohol zdielať zo svetom, každý može písa ako chce a čo chce, komentovaťa nekomentovať..stále nechápem že či vás akože trápi ze vam sandra nenapise koment pod fotku ze JEZI TO JE KRAAAsne .. ? to fakt potrebujete? zabudli ste na to ze blog sa nepise preto aby vas vsetci obdivovali a achkali nad ty maku viete urobt super fotku a že sa viete obliecť, pardón teda to je môj názor.
    :D Je to až vtipné, blogovanie začalo tým že ludia zdielal svoj názor z ostatnými, či uz o mode, umeni, jedle, hocicom. A vy sa tu terza vsetky pretekáte ze kto ma viac sledovatelov, a komentarov v ktorych je väcsinou aj tka len napisane ake je to super a krasne.... pozrite si par blogov a kazdy je o tom istom.... je mi z toho nagrcanie. blogovanie stratilo to čo to malo už je to len stále o otm istom..no nie?

    OdpovědětVymazat
  29. Ach jo, tak si ty komenty ještě jednou přečtěte.Já nenadávám, že Sandra nepíše komenty, jen podotýkám, že je nepíše a zdůvodňuji si proč (samozřejmě se mohu plést).Vůbec nejsem naštvaná, že mi Sandra nekomentuje, protože už z toho, že píšu jako anonym vám mohlo dojít, že nemám blog, tudíž nemá ani co komentovat.OK?

    OdpovědětVymazat
  30. myslim,ze by Durduin mela napsat zamysleni o tom, proc se kazda diskuse stejne stoci k Sandre:) Ne, vazne, zajimal by me nejaky clanek o tom, proc zrovna Sandra fascinuje tolik lidi. Krasa, penize, chladny odstup, milujici pritel, nadhled....nebo naopak povrchnost, sebeláska....vazne nevim.

    OdpovědětVymazat
  31. mi by zase zajimalo, jestli sandra o sobe obcas cte nejaky clanky/komentare na jinych blozich. Moc ji nezeru, ale za tu vydrz ty nenavisti vuci ni ma muj respekt

    OdpovědětVymazat
  32. Jsem ohromená. Článek je skvěle napsaný, konečně tu čtu i nějakou s důvtipem a nadhledem napsanou kritiku a nejen to "ochání". Diskuze pod článkem mi už ale přijde absurdní... Sandra je prostě průkopnice. Teď už je pár dobrých českých fashion blogů, o tom není pochyb! Ale ona byla zkrátka první, je tím pádem průkopnicí a všem se vryla do paměti. Proto ta vysoká návštěvnost, komentáře....lidi jí vypočítavě lezou do zadku a navíc jsou zvědaví, jak to s ní jde dál. Jo a taky komentují, aby si udělali reklamu skrz její maxi-návštěvnost. Ale já jí fandím...je svá, nebojí se toho.

    OdpovědětVymazat
  33. Akože prepáčte ale nedá mi to . Uvedomujete si koľko nenávistí a negativity máte v sebe . Preboha trpíte komplexmi alebo čím keď musíte každého ohovárať ? Ok fajn ! Viete čo Vám poviem asi len toľko .
    Foly - ty by si mala byť ticho a byť šťastná . Ok fajn si sebavedomá , si možno prefíkaná ale bez štýlu ten tvoj by sa dal nazvať "štýlom" a nie tej slečný na, ktorú tu autorka aj ty narážate ! Tá slečná má štýl a len kvôli tomu , že nemá potrebu patriť do dnešného stereotypného ženského typu neznamená , že by ste ju mali ponižovať .
    Ako prepáčte ale o čo Vám do P..e ide ?
    Nechápem a hlavne Foly , ktorá si na seba dá obyčajné ružové tričko , čiernu nariasenú sukňu a nazýva to "štýlom" . Ok nebrala by som si ju do huby ak by si ona nebrala slečnu , ktorá ten štýl má . K Sandre len toľko , že vie ako na ľudí , ktorý čítajú jej blog a Vy ste len banda , ľudí , ktorý to nevedia a potom im vadí jej sposob . Nájdite si svoj a urobte si to .
    Šokujte a buďte úspešný . A pozor na POVRCHNOSŤ , ktorá je vo vás v nadmernom množstve .

    OdpovědětVymazat
  34. Já to nechápu, ta Sandra vám asi musí ležet hodně v žaludku! Holky, vzpamatujte se, přece nechcete být její kopie? A taky se zkuste podívat na úplné začátky jejího blogu, občas tam byly velmi útočné články, na které jsem zírala s otevřenou pusou, neboť jednak jsem moc nechápala fenomén fashionblogů a jednak jsem nechápala, jak si může být někdo sám sebou tak jistý. Ano, Sandra umí, to nikdo nezpochybňuje, ale jistá skromnost dodá člověku ještě větší šmrnc než to, že budu hlásat do světa, že jsem jedinečná, nejlepší, tohle jsem v čr zavedla já a že můj text je mým vlastnictvím.
    Mám skromnost ráda, neříkám, že je dobré sedět nehnutě v koutě a pozorovat, ale když se ideálně snoubí skromnost se sebevědomím a nadhledem, je to geniální.
    A považovat seance za novou módní vlnu? Proč ne, ať si každej patří kam chce, jen mě zaráží, proč zrovna HM má být tím hybatelem? Čímž nikoho nekritizuju, jen vysílám nenápadné volání směrem k originálnějším a kvalitnějším značkám ;-)
    A jsem ráda, Olgo, že tě vzali taky mezi sebe. Potřebovala jsi to. Myšleno v dobrém. Snad se tvoje sebevědomí spraví a přestane z tebe tryskat ta zaujatost vůči lidem s velikostí 38 a výš.
    M.
    marylou@centrum.cz

    OdpovědětVymazat