Vyměníš? Vyměníš?

20:52

Jak tady tak často mluvím o tom, že je lepší spotřebovat spíše méně než více a mít šatník založený spíše racionálně než náhodně, projekt Votočvohoz se do celé té koncepce krásně hodí.
Vede to umělkyně, je to eko, je to přátelské, růžové, plné soutěží a tak. Když mě oslovovali poprvé, ještě s nabídkou toho, že bych mohla být jako VIP, nějak mě to nechytlo a nakonec, dobře vím proč. Jen, občas mě to dožírá více než obvykle…a proto se z toho musím vypsat.

Představte si tu banální situaci, rozhodli jste se začít nový život a zbavit se všeho, co máte navíc. A tak vykrámujete všechny skříně, krabice a krabičky, strávíte hodiny tím, že zkoušíte, do čeho se ještě vlezete a do čeho ne, partner kolem chodí jako zvíře v kleci, vrčí že to je nahouby, utrácet peníze za hadry a pak to dávat pryč, a taky se v tom nepořádku cítí značně stísněně. A tak zkoumáte každé tričko, rozdělujete to na hromádky podle toho co je jenom odpad (do kontejneru nebo na hadry), co se bude hodit potřebným bližním (do charity), co si můžete nechat (malinká hromádečka) a taky kupka toho, co by se dalo někomu prodat.

Jó, prodat, to se musí umět. A tak člověk pere, žehlí, špendlí na panně, aby pak mohl na vhodný portál připíchnout to, čemu se v jistých kruzích říká FoTeSCHkY.
Samozřejmě, není to jenom o hezkých obrázcích. Je třeba předmět náležitě popsat, ideálně vypsat všechny možné míry, zleva doprava a zprava doleva, shora dolů, vnitřní délku, délku řemínku, délku stélky a kdovíco ještě.
A není to jenom o popisu. Člověk je nakonec přinucen předmět ocenit. Ach, mé milé šaty, co jsem s vámi tolik prožila, jakou máte hodnotu? Za kolik by si asi někdo pořídil párkrát nošené boty? Neustálé srovnávání stáří, hrabání se v paměti, kolik že to kdysi stálo, úvahy nad tím, jestli to někdo bude chtít nebo nebude chtít... ale budiž. Řeknu si, nejsem vydřiduch, dám to za rozumnou cenu. Par kliků, zadržený dech, a je to venku.

Pak máte na pár hodin pokoj.

A pak to začne. Než jsem si to zrušila, měla jsem plný mail vzkazů typu, „Jé, to je hezké!“ a „Uživateli xy se tento předmět líbí.“. Až po nějaké době začnou chodit dotazy na to, jestli velikost bot 40 je skutečně velikost bot 40, když tam ještě navíc píšu, že je to opravdu čtyřicet. A jestli když napíšu velikost 36 - 38 je to opravdu 36 - 38 a ne náhodou 34.

Největší lahůdka je však někde jinde. Mám pár kousků, které jsou nové, nenošené. Mám u nich napsanou cenu. Mám tam jasně napsáno, že je nechci měnit. Ale některé slečny pravděpodobně v životě investovaly více do tahavých triček s obrázkama a olezlé bižu, než do vlastního vzdělání, protože jinak si nedokážu vysvětlit to, že neumí číst a ani poznávat ikonku prodám.
 Je to pořád totéž. Za kousek, za který jsem dala pár stovek, netknutý, tyhle hvjezdy nabízejí vytahaná trika stará deset let, mikinki a svetříky co jsou širší než delší, okopané boty a zpola vypotřebovanou kosmetiku.
Jo, taková výměna, to je pak fakt obchod století.

Běžte do háje. Prosím.

Nedostatek úsudku je, zdá se, zásadní. Místo aby se lidi trochu zamysleli, co ještě má smysl posílat dál, prodávají ty nejhorší historické hadry ze dna šatníků. Pak vidíte tu super sexi profilovou fotku a vedle toho opravdu ohyzdné věci a říkáte si, wtf? Že by plastika hrudníku a komplet nový životní styl?
Milá děvčata, máte snad pocit, že tílko, které v sekáči stojí desetikorunu, si od vás někdo koupí za pade, plus poštovné? Jaký má smysl nabízet seprané podprdy a použité punčocháče, pokud se nejedná o erotickou nabídku? Jasně, některé bloggerky mají ve svých shopech, na samém dně, taky dobré vypalovačky a to co jedna z poměrně slavných a vkusně oblékaných stálic internetu nabídla do fyzického „votočvohozu“ bylo opravdu, opravdu smutné. Ale to, že se utínají mistři tesaři neznamená, že musíme žít uprostřed třísek a pilin.
Kupujete si v sekáčích páchnoucí hadry? Ne? A tak proč je kruci nabízíte ostatním?

Máte pravdu, je zbytečné se s tím rozčilovat. Jednou ty fotky smažu, všechno nasáčkuju do tašek a odnesu do obchodu Sue Ryder, do Naděje a nebo na barandov do fundusu. Až potkáte bezdomovce v aktuální kolekci HM, bude to moje práce.

Používáte Votočvohoz? Milujete ho, nebo vám taky občas pekelně pije krev?

You Might Also Like

11 komentářů

  1. Votočvohoz nemilujeme, raději jsme si založily svůj obchůdek:)

    OdpovědětVymazat
  2. ale zas tak bych to nehrotila
    myšlenka myslim přebíjí ty zjevny mouchy
    (se kterýma bohuže votočvohoz nic neudělá, protože tohle peklo už dělaj samotny uživatelky)

    OdpovědětVymazat
  3. - u spousty bodu se neda nez souhlasit
    i presto jsem presvedcena, ze mi vv skutecne vyrazne zprijemnil zivot - nutno podotknout, ze jsem predevsim v roli prodavajiciho

    ano ano. i ja mam nekolik nemilejch zkusenosti, nicmene ty dobry je jednoznacne prevalcovaly.
    nejspis stesti na poctivy a vstricny lidi, poněvadž o nich to cely je. ostatne jako vsude .)

    OdpovědětVymazat
  4. Měla jsem to založené pár dní, dala jsem tam oblečení, co jsem skoro nenosila. Nakonec jsem profil zrušila a nabídla to kamarádce pro její mladší sourozence. Radši dobrý pocit, že to někomu dám, než se to snažit prodat za těch pár korun a mít kolem toho tolik práce a problémů.

    OdpovědětVymazat
  5. To jsi přesně vystihla. Mně se ten projekt nejdřív dost zamlouval, ale pak jsem chvíli proklikávala a došla ke stejnému závěru jako ty. Nechce se mi tam ani nic nakupovat, natož prodávat :) To už je příjemnější nakupovat na Mimibazaru, kde jsou sice přesmajlíkované maminky, ale dají se tam nakoupit pěkné věci za rozumnou cenu. Jestli se chceš pobavit, mrkni na stránku Nevyhazujto http://nevyhazujto.cz, kde lidi často nabízí úplně neuveřitelný krámy a pak ještě řeší, jestli za to dostali čokoládku...

    OdpovědětVymazat
  6. Mám v profilu uvedeno, že neměním, po xx dotazech jsem "NEMĚNÍM" nepsala i u předmětů a stejně je někdo schopný, zeptat se, jestli nechci výměnit :D už se nad tím nepozastavuji...

    OdpovědětVymazat
  7. drive jsem take byla na votocu, mmb, aukru...jenze pak mi doslo ze nez to nafotim, popisu, odnesu na postu, tak se me ten cas vyjde draz nez prodej veci.
    Takze vse do socialniho satniku a diky tomu si i pak lepe rozmyslim co koupit a co ne.

    OdpovědětVymazat
  8. Problém VV jsou uživatelky, který si z toho udělaly další sociální síť - tráví tam spoustu času, navzájem si vypisují svoje problémy, chlubí se - a nechápou, že ne každej má náladu a čas dělat to samý.

    OdpovědětVymazat
  9. ja ho pouzivam a naprosto s tebou souhlasim, taky me vytaci, kdyz mam napsano, ze pouze prodavam a nekdo chce menit..

    OdpovědětVymazat
  10. zatiaľ som podobné portály nenavštívila :)

    do you want to follow each other? :) http://www.blogger.com/home

    OdpovědětVymazat