Pohodlí konečně trendy?

22:17



 Ten trend už je tady... no určitě více než rok. Nejdříve to zaplavilo street style blogy z fashionweeků, pak se to postupně začalo objevovat u japonských turistů, v létě jsem to začala nosit, na podzim jsem to poradila jedné nejisté paní a s prvními jarními paprsky jsem tomu zcela propadla. Ale who cares, dokud to není zpropagované pořádně a veřejně, nikoho to nezaujme. Klasika. 

Teď se však blýská na lepší časy, respektive, nevím jak pro mě, najednou nebudu originál, ale popravdě, v srdíčku budu vždycky cítit, že jsem byla jedním z prvních... Zkrátka a dobře, já si můžu nosit, co chci, protože mě nikdo nefotí, jsou ale jiní, kteří jsou pro mnohé arbitery stylu, a když už si trendu všimli oni, myslím že není zbytí a doputuje až k vám. Kdo je připraven, není překvapen.

Co že to mám vlastně na mysli? Copak trendy můžou být pohodlné? Záleží na tom, co považujete za trend, jestli do toho zahrnujete i určitou novou kombinaci starých prvků, což je v tomhle případě asi nejjednodušší popis stavu. Začaly se nosit tenisky buď rovnou určené na běhání, nebo modely, které k tomu byly ideální už před dávnými lety. A začaly se nosit úplně ke všemu. 

Minulý týden to na nás vybalila Adélka, v sobotu Nika Chic, Pavlína Jágrová, ta ho měla ve wishlistu už na začátku dubna. A nově se přidal i jeden slovensky píšící pán. Brace yourselves, bude toho víc. Kde to asi začalo, to jde vypátrat podle fotek, ale tipuju podzim 2011, kdy se mi poštěstilo zahlídnout první streetstyle fotečky z fashionweeku, tuším v NY. To je začátek trendu. Ale jestli to náhodou nevymyslely japonské turistky pobíhající po Praze, za to ruku do ohně nedám a stejně tak se klidně může jednat o zdařilou recyklaci. O tom by svědčila práce Patricie Field na filmu Sex ve městě. 
(A jak říká  Anonymní 8:03, a Eva Glamazon, v zahraničí to je prý úplně běžné. A jestli budeme věřit Anonymní 11:23 - a to bychom měli, pak to bylo slavné i tady. Díky za připomínky! )

Ať tak nebo tak, trendu si už všimla i Zara, takže se můžeme těšit na masové rozšíření, pravděpodobně hlavně mezi lidmi, kteří do fitka i z fitka jezdí autem...
Ale nechci si kazit náladu, zatím jsem ještě něco jako pseodooriginál, a ráda bych si to hýčkala. Sportovní obuvi k sukním, šatům, legínám čemukoli, jsem podlehla, naprosto a vášnivě. Je to takové osvobození, když se něco zlomí a vy najednou nemusíte nosit lodičky nebo baleríny. Taková úleva když můžete po městě chodit a ne cupitat, když hravě doběhnete tramvaj, po dni na nohách nemáte namožené nárty, otlučené paty a zborcenou klenbu. Ani oxfordky, ani sneakers nepomůžou, když ujdete více než tři kilometry denně. Oproti sportovně konstruované botě, se zvednutou patou, měkce pružící podrážkou a nízkou hmotností nemají šanci.

Popravdě, ano, u tohoto nákupu jsem se nechala inspirovat značkou, kterou známé bloggerky propagují. (Protože je opravdu levná, tak ji ji nosí kdekdo, a tím je slavná.) Bude mi snad ke cti, že až jako znouzectnost.  Moje Light Coal  Botas 66 run odešly do věčných lovišť a původní růžové Botas 66 se hodí jenom k dlouhým nohavicím, tenisky, ve kterých běhám, jsou nechutně rozplácnuté, musela jsem si proto pro cesty do školy v teplých dnech rychle sehnat něco jiného. Mall by mi nové Botasky poslal až za dlouho, v Adidasu nic extra, v Nike taky nic moc, u Bati ani nemluvím... a tak mě zachránilo zapadlé Reno, ve kterém tenisky New Balance mají dokonce se slevou. Nakonec totiž o značku nejde. Tenisky jako tenisky, důležité je jenom pohodlí, jestli padnou na nohu a k oblečení. Když nejdou nazout, hrozí, že se palec proklube už za měsíc, když se vyvracejí do strany, nemají pro mě, vášnivého chodce, hodnotu.

No, a kdybych to měla recenzovat? Botasky jsou kožené, New balance, umělé, ale v pohodlí rozdíl není. 
Dneska jsem v nich ušla kolem osmi kilometrů a nohy nemají sebemenších námitek.

Vítejte!

Sbohem!

...když tak nad tím uvažuju... doufám, že do módy přijdou také lehounké šusťákové batůžky, které se vejdou do kabelky (a do kterých se vejde kabelka) a na léto nějaká modifikovaná verze horolezeckých sandálů. Ale to bych asi od módy chtěla moc...


Co si myslíte o nošení tenisek k sukni, kostýmu, obleku? Může být a nebo vrchol nechutnosti?


Jo, někdo hledal obchod takže:
New balance
 Botas


You Might Also Like

21 komentářů

  1. Na státnice dám stejně přednost lodičkám. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Věřím, že to nemusí vypadat zas tak zle, ale nevěřím, že se v ČR vyskytuje víc jak 15 žen, které by to zvládly pojmout dostatečně vkusně.
    Nicméně, já zůstávám stále věrná svým podpatkům, klínkům a bolavým nohám. :)

    (Jo, teď jsem si vzpomněla, že jsem včera viděla kněze, který sloužil v zářivě bílých teniskách mši. Bylo to... zvláštní.)

    OdpovědětVymazat
  3. Nepřestanu se udivovat...dokud to není trend, nebo to dělá někdo dávno před tím, je terčem posměchu a výsměchu, jak si to vůbec může dovolit a jak je to nevkusné a prostě děsné. ... no a pak je to trendy a už se na to kašle a nosí to všichni a nikdo se tomu nepodivuje.... a pak k čemu všechny ty módní pekla a policie, když se tímto akorát potvrzuje, že nosit se může vlastně všechno a že je to na každém. Zavání to snad tolerancí,...ale momentálně pouze u těchto bot a protože je to trend.... aneb ovce ve světě módy.... pro mě za mě...ale dávám přednost eleganci jako takové...a v životě bych si nevzal zrovna "takové" boty k elegantnímu oblečení...dokázal bych a mohlo by mě bavit nějaké jiné, zajímavější, budiž sportovní...ale tohle se mi prostě nelíbí....české ženy se mohou zaradovat...tolik odsuzovaná sportovní elegance je tady...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. anebo víš co...klidně... nebudu sám dělat to, co nechci,...nebudu soudit...lépe pro mě...aspoň nebudu mít špatné myšlenky, když si vezmu k elegantnímu oblečení CATky...vždyť to jsou přece pracovní boty.

      Vymazat
    2. Vypadáš, ehm, šokovaně? :-)
      Určitě bych to nenazvala sportovní elegancí, to v žádném případě, a do divadla, na pohovor nebo na jakoukoli oficiální záležitost bych tak nešla. Ale myslím, že tenisky a sukně/šaty jsou lepší než obligátní tenisky a jeansy. Dostávám se do věku, kdy je zdraví důležitější než nějaká třeskutá paráda. :-)

      Vymazat
    3. no...jsem šokovaný :D
      ....zkusím tomu přijít na chuť, vážně :)....

      Vymazat
  4. me prijde vtipny, jak to nejprv vsichni spolecne nenavidej a pak zase vsichni milujou :D asi jako ponozky v sandalech..
    a myslim, ze kecky k suknim nosili lidi uz davno pred rokem 2011, staci kdyz si vzpomenu na sebe v puberte

    OdpovědětVymazat
  5. Když to někdo zvládne nosit tak, aby to nevypadalo hloupě, proč ne. Klidně i před tím, že než se z toho stal trend. Klidně i po tom, co trend odezní. Ale ani na jedné z blogerek se mi ta kombinace nelíbí. Je to pro mě nezajímavé. Zajímavé oblečení a k tomu plesknuté naprosto ničím se nehodící kecky. Ne. To, že je to trendy ještě neznamená, že nad tím člověk nemusí přemýšlet.

    OdpovědětVymazat
  6. haha no konecne doslo na ma slova .))) snad ti nebude vadit, ze pridam dva linky, kde jdou opravdu krasne tenisky taky koupit. krome NB doporucuju jakekoli nike air max - jednicky nebo 90 nebo jine, cortezy by taky sly..
    a samozrejme bezecke flywire, ale jejich lehkost ocenime az v tech nejvetsich parnech ...

    http://www.queens.cz/kat/1/boty/ a taky http://www.ikonikstore.cz/ - 30% sale na vsechno na obchode v praze ,) btw ala japonky uz loni nosila vecko neonove nike, a libilo se mi to asi nejvic z linkovanych outfitu .. ( i kdyz to teda neni zrovna elegance doplnena teniskama, pravda.. http://www.svartsvanur.com/2012/06/wild.html )

    OdpovědětVymazat
  7. Neboj, sandaly dorazi, jen to zase trochu potrva, nez se to v Cechach prosakne mimo "blogkulturu". Myslim, ze uz muzes znovu vyrazit do Rena, prodavaji tam Bama sandaly, rozstrihej zimni kozisek a hura do ulic :-)

    http://jackiegloves.com/en/2013/02/15/new-york-vogue-paris-emmanuelle-alt/

    http://www.stopitrightnow.com/2013/04/fyi.html

    http://www.stopitrightnow.com/2013/03/ceiling-unlimited.html

    Zdravim, Sar

    OdpovědětVymazat
  8. u japonskych turistu se to nezacalo postupne objevovat, v Asii je to bezne uz docela dost let

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za info :-) já to bohužel vnímám jen skrz turisty, v zahraničí jsem nikdy nebyla.

      Vymazat
  9. Ja teda nevim jestli je tohle trend...tady se to nosi celou dobu, co tu ziju a to je deset let...kazdy den...!

    OdpovědětVymazat
  10. Za mna teda rozhodne nie! Radsej budem trpiet v opatkoch, ale budem sa citit zensky :)

    OdpovědětVymazat
  11. mě se to moc líbí, ale asi budu ještě chvíli váhat a rozmýšlet se, jestli tenhle trend vpustím do svého botníku. Zatím zůstávám u kombinace šaty+conversky :)

    OdpovědětVymazat
  12. To už tady přece jednou bylo! Nikdo tomu v Čechách nerozuměl, nikdo nechápal, protože přeci jen se tu v lidech nějaká ta elegance udržovala. Ten trend, který se sem zatáhl z Ameriky, se myslím definitivně potvrdil, když se na začátku 90. let v zaplivaných českých kinech promítal film Working Girl (přeložený jako Podnikavá dívka, s Melanie Griffith a Harrisonem Fordem). Čuměli jsme na to jak blbci. No, a tenhle trend se nakonec v ČR DOST uchytil (bohužel na rozdíl od jiných trendů) a přetrval dlouho dlouho dlouho, až už nebyl trendem. Ale vydržel, vydržel, a teď čeká na svůj slavnostní upgrade... třeba českými blogerkami, he he.

    OdpovědětVymazat
  13. Hihi, mě nejvíc baví, jak se nad něčím fashion blogeři ošklibují a všude hlásají, že jde o vrchol nevkusu a že by bylo milosrdnější si vypíchnout oči, než se na něco podobného dívat. A pak stačí, aby to bylo prohlášeno za trend, nosil to dostatek "správných" lidí a všechno je úplně jinak. Viz veleodborník na veškerý vkus a styl https://www.facebook.com/czechfashionisto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raději celý den kydat hnůj, než jít v obleku a polobotkách na pole se psem. Každý blogger preferuje něco jiného...nebyla by to nuda, kdyby si všichni píchali do očí kvůli stejné věci a kvůli stejné skákali metr dvacet do výšky? :-)
      Ale jinak máš naprostou pravdu. Kam vítr plášť, móda, to je děvka náladová ;-)

      Vymazat
  14. Začalo to v devadesátkách, pro mě v Roxy. Vlastně mám úplně stejný tenisky jako tenkrát, akorát nový. Dost nosily sukně a šaty přes kalhoty a k tomu tyhle retro běžecký tenisky. Pamatujete si to taky někdo? Moje plochý nohy mi děkujou. Rozhodně víc, než za jiný boty. Pro mě je to něco, co mám zažitý, co souvisí se subkulturou, která mě formovala v pubertě a baví mě, jak to spoustu lidí bere za něco novýho či otřesnýho. Každej je holt napojenej na něco jinýho, což je ta rozmanitost, která k tomu všemu tak hezky patří:)

    OdpovědětVymazat
  15. V zimě nosím ke kraťasům/sukním svoje pohory a většinou mě za to všichni chválí. Nejsou šíleně barevné, jsou jednoduché celokožené černé a nestěžuju si, obzvlášť v závějích a na náledí. V létě asi nejčastěji nosím trekové sandály (ale ne ty typické Lizardy, i když ty mám taky, ale spíš na výlety, prostě takové mnohem jemnější, na pobíhání ideální, ale když vím, že neskončím na zahrádce do noci na pivě a nemusím moc chodit, ráda si vemu klínkové botičky, ať aspoň občas nejsem tak pidi). Momentálně dost často pobíhám po Brně v trekovkách salamon, ale tady jsem fakt nenašla nic "letního", k čemu by se to, kromě kraťasů hodilo. Možná jen nemám správné šaty a sukně, možná je to těma botama :)
    Každopádně jsem vůbec netušila, že je to nějaký trend, takže díky za rozšíření obzorů :))

    OdpovědětVymazat
  16. Ja to tak nosim odjakziva, kedze mam 185 cm a nezvyknem nosit lodicky..

    OdpovědětVymazat