Vlny - jak na to a jak raději ne.

20:39

Plesová sezona je tady, stejně jako období karnevalů a různých dalších společenských ptákovin.
A v naší populaci, kde většina obyvatel spadá do kategorie středoevropský mix s větším či menším slovanským vlivem, je požadavek na účesy pro zvláštní příležitosti jednoznačný.
Vždyť kdo by chtěl jit na ples se stejně rovným páčem, jako nosí zbytek roku?
Takže pokud se vám stane, že vám kadeřnice odřekne pár hodin před akcí, v okolí není žádná slušná, nechcete za takovou drobnost vyhazovat peníze...prostě cokoli, co vás přiměje obrátit se na maminku nebo kamarádku, případně se do toho pustit sama, následující řádky se snad budou hodit.

Vlny ozdobené, v mém podání.

Základní suroviny: Lak na vlasy (Např. Wellaflex od Wella, ale v konečném důsledku je to jedno, záleží hlavně na tom, aby nesmrděl a nebyl úplně tuhý - tím hned zkraje vylučujeme privátní značky Lidlu a Pennymarketu), židli, elektrickou zásuvku, tupírovací hřeben (je jedno, jestli máte plastový po babičce nebo štětinový z kadeřnických potřeb) a ideálně někoho, koho budete česat/kdo bude česat Vás.

Základní účes: Před každou tepelnou úpravou musíte mít vlasy dokonale suché. To je taková poměrně zásadní věc, a kdo na to kašle, ten se s vlasovým porostem může rovnou rozloučit. Ideální jsou vlasy tak den odleželé, když se hodně mastí, je třeba počítat s časovou rezervou na umytí a vyfoukání.

Jak foukat? (Potřebujete fén a kartáč na foukání, to je ten co vypadá, jako když štětku na mytí lahví strčíte do plechové trubky s dírami - Např. Bambusový kartáč od Welly.) Vlasy vyždímat a vytřít (jemně!) ručníkem, vmasírovat do nich (hlavně ke kořínkům) trochu pěnového tužidla (Wellaflex), do délky je možné stříknout nějakou tu tepelnou ochranu (i tohle má Wella v sortimentu). Pak rozdělíte vlasy své oběti vodorovnýma pěšinkami na části, a začnete odspodu. Kartáč strčíte pod vlasy hnedka u hlavy, pramen pročísnete a potom zopakujete, jenom k tomu přidáte navíc fén tak, aby horkovzduch foukal stejným směrem, jako roste vlas (od hlavy). Chybí vám ruka? Jo, to mi obvykle taky. Ale člověk se rychle učí. Než dojdete až nahoru, rozmyslete si, kde a jestli budete dělat pěšinku, a foukání tomu přizpůsobte. (Pokud pěšinku neplánujete, je důležité všechny vlasy zfoukat hezky od čela.)
Až bude hotovo, vlasy by měly být teplé, suché a nadýchané. Připravené na další práci.

Nejžádanější účes století - Hollywoodské vlny
(Všichni ho chtějí, i když moc nevydrží, nedá se v něm tancovat, je sním děsná práce a celkově je úplně nepraktický.)

Potřebujete: Základní suroviny + betky (Takové ty stříbrné, hliníkové, najdete je v babiččině šuplíku, nebo jakékoli sponky) + rovnou kulmu středního až většího průměru (to je taková ta, co vypadá jako válec, a má na sobě odklápěcí plíšek) + kartáč na rozčesávání (klidně Tangle, je to jedno)

Jak kulmovat? V tomhle okamžiku hodně záleží na tom, jaké vlasy máte před sebou. U jemných, řídkých, kratších vlasů, můžete najednou natáčet prameny třeba 3x3 cm v základně, nebo víc. U poškozených vlasů (nejčastěji odbarvená blond, suché, když je promnete v prstech, jakoby vržou) nastavte nižší teplotu kulmy (190°C max). Princip spočívá v tom, rozdělit háro na malé prameny, každý lehce nastříkat lakem, natočit na kulmu, nechat prohřát, sundat z kulmy a srolovaný do stejného tvaru, jako měl na kulmě, zasponkovat k hlavě.

Jak natočit? Odcvaknete na kulmě „ten plíšek“ a dáte ji k hlavě tak, aby pramen vlasů byl mezi „plíškem“ a tělem kulmy. Pustíte „plíšek“, vlasy zůstanou mezi ním a tělem kulmy, a pomalu projedete kulmou celý pramen až skoro nakonec tak, aby byly konečky pod „plíškem“. Natočíte pramen na kulmu.

Jak nechat prohřát? Na vlasy natočené na kulmě položíte prst. Až to bude horké, je hotovo.

Jak sundat z kulmy? Lehce odtočíte, zvednete „plíšek“ a celou ruličku setřepete - a celou ji rovnou sepnete. Pokud se nepovede, prostě to setřepte, jak to jde a celý pramen znova stočte na prstech a až pak sepněte.
Po cca 40 minutách byste měli mít natočenou celou hlavu, vaše oběť by se zasponkovanými ruličkami měla vypadat jako bába Dymáková při pokecu na pavlači a minimálně 10 minut by tak měla vydržet, než dílo vychladne.

Co pak? Postupně, odzdola, odepnete sponku, pramen pročísnete hřebenem a podtupírujete (jinak řečeno, jednou to vezmete od kořínků po konečky a pětkrát ze vzdálenosti 5cm od hlavy ke kořínkům), lehce můžete přelakovat. Postupujete po celé hlavě, konečný výsledek by měl být velký a divoký, ale pořád to není finále. S kartáčem v ruce celé dílo upravíte, urovnáte vlny, tak jak je chcete, vytvarujete patku a celé to průběžně fixujete lakem.

Ehm. Počítejte s tím, že za pár hodin už celé té kráse bude konec. ;-)


PS: Pokud chcete mít objem jako modelky v reklamě na barvu na vlasy, je třeba hodně foukat, hodně tupírovat...a taky do toho zapracovat clip-in příčesky. Bohužel, život už je takový.

...a taky, každé vlasy reagujou jinak. Na někteřých vám účes vydrží celý den, na jiných tak akorát na vyfocení. Proto je dobré si to zkusit dopředu.

... jo, a počítejte s tím, že vlny vám vlasy zkrátí o něco kolem třetiny. 

Když jsou krátké, poslušné vlasy a relativně tenká kulma, může to vypadat třeba takhle. 



Když jsou vlasy delší a kulma širší.

Když se to méně podtupíruje a více rozčeše.



You Might Also Like

7 komentářů

  1. Já to nosím jako na tom posledním obrázku, za 15- 20 minut hotovo, nic netupíruju, nesponkuju, jen to nakulmuju, přestříkám a rozčešu :-) Ale já mám dobrý vlasy co drží tvar :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jemné a barvené...tím líp, aspoň bude s tím plesovým účesem méně práce :-D Pokud nepotřebuješ objem, pak se s tupírováním trápit nemusíš.

      Vymazat
    2. No sama jsem na to zvědavá, co vymyslíme :-)))

      Vymazat
  2. To co popisuješ dělá více méně tato slečna: http://www.youtube.com/watch?v=Uw90n9zWEGE
    Zkusila jsem a vypadalo to skvěle a dokonce to jakž takž vydrželo i do druhého dne (já mám ale vlasy držáky.) Jinak doporučuji Matrix Vavoom freezing spray (Extra full,) s lépe držícím lakem na vlasy jsem se snad nesetkala, dá se koupit u kadeřnice, nebo i sehnat na internetu. Taky mi práci hodně usnadnilo použití kónické kulmy, kde se člověk nemusí potýkat s tím "zobáčkem".
    Hodně štěstí s pokusy všem! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor, kónická kulma funguje na jiném principu. Je snažší s ní pracovat, ale vlny vypadají jinak, mají jiný tvar. Pokud jde jenom o to, mít vlasy nějak natočené, je to asi jedno, ale na klasické vlny je klasická kulma prostě lepší. (Ehm, kdyby mezi tím nebyl rozdíl, normální kulmy by se už nevyráběly)

      Vymazat
    2. Hm to asi jo, ale pro vlasového začátečníka je snažší a rychlejší použití. Jak říkám, podobné vlny jsem s tím vyrobila a zas tak zásadní rozdíl v tom nebyl. :-)

      Vymazat
  3. já bych taky ráda někdy nosila vlny, ale mám hranatý obličej a moc mi takové účesy nesluší...

    OdpovědětVymazat