Nejlepší vánoční dárek?

22:07

Je osobní. Krásný. Má uměleckou hodnotu i řemeslnou kvalitu. Neomrzí se ani po letech. Co to je? Přece nejlepší vánoční dárek všech dob. Ale najít takový, to už je kumšt.

Osobně mám pár tipů, které by mohly potěšit třeba moji babičku, které by udělaly radost dědečkům. Pevně doufám, že jsem konečně přišla na to, co zvedne ze židle mého muže. Ten úžasný present, o kterém píšu, by se jim, s určitými modifikacemi, líbil taky. A líbil by se i rodičům, tchýni, sestrám... a vlastně komukoli, veřejné instituce a obchodní partnery nevyjímaje. Je to věc univerzálnější než jízda v tanku nebo erotická masáž...a právě proto neodmyslitelně patří do nabídky slevových serverů. Jenom portál, který poslední dobou propaguje stále více bloggerek, v dané sekci nabízí 18 akcí.
Luxusní, nevšední, profesionální...

focení.

A slečny fotí sexy snímky pro své hochy, dámy elegantní portréty do obýváku, matky nechávají ofocovat děti i s rodinným zvěřincem... a nebo pánové nakupují kupony jako zběsilí, aby si jejich milá mohla zahrát na modelku. Byty se plní uměleckými obrazy těhotných břich, akty dekorovanými rudou růží a zasněně rozmazanými exteriérovými párečky. Fotografové si mnou ruce, servery si mnou ruce, obdarovaní jásají a slzí dojetím a celý svět je šťastný.

Haha.

Z pohledu spotřebitele to možná vypadá jako fajn idylka a proč ne. Každý má takovou ohavnost, jakou si zaslouží a pokud si ji někam vyvěsí, tím hůře pro něj.
Z mého pohledu to je práce jako každá jiná, to, jestli si mě někdo koupil přes slevomat mě nezajímá a ani se na to neptám. Koneckonců, je to fajn práce, obléknout člověka, který si není jistý sám sebou tak, aby mu to slušelo a celý se rozzářil. Je super vidět ten výraz, když někomu poprvé v životě sedí podprsenka. Na druhou stranu, stylista tak nějak není samozřejmostí. Ten se přiobjednává navíc, ten do procentuální slevy většinou nespadá... (I když kdysi dávno jsem podobnou šňůru taky absolvovala.)

...co do ceny často spadá, jsou služby vizážistky. Za své peníze dostanete přesně to, co si zasloužíte. Běžná cena za nalíčení u vizážistů s kvalitním vybavením a dostatkem zkušeností málokdy klesne pod 1000 Kč. Neříkám, že za 500 budete vypadat jako po zápase proti Kličkovi, ale nečekejte zázraky. Zvláště pokud máte citlivou pleť, vrásky, problematickou pleť, alergii... nikdy nevíte, kdo na focení dorazí. Může to být kosmetička z učňáku s profi malovátky, začínající nadšenec který právě utratil 50 tis. za výbavu, avonlady, víla šetřilka s výprodejovou výbavou a nebo špindírka, která má jeden štětec na všechno a nechápe důvod proč si patlat rtěnku na předloktí. Stojí vám to za to?

Nejdůležitější je samozřejmě fotograf. To je ten co napíše na server, pošle jim nabídku a pak slevňuje tak dlouho, dokud si to někdo nekoupí. Některý jenom chce oživit PR, některý nic neumí a tak si vydělává takhle...a některému kdosi v rodině řek, že má krásné fotečky a tak se do toho pustil. Když je nízká cena, dobrý copywriter a "všelidská" témata, úspěch je zaručen. Nechci dloubat do vosího hnízda, ale nemusím mít vystudovanou vysokou školu v oboru abych mohla říct, že drtivá většina toho, co se lidem nabízí, jsou s prominutím s.....
Je libo děsivé rozmazanice na téma retuš? Umělé pózy z roku 1996? Výrazy jako z kubistického obrazu? Proti gustu... Ale nic lepšího fakt nečekejte. Zvláště ne tehdy, pokud jde o focení v ateliéru, s retuší...a jedná se o 10 fotek za úžasnou cenu 1000Kč. Focení hodina? Retuš jedné fotky 30 minut? Taky si vyděláte úžasných 160 korun na hodinu hrubého? A co odpisy vybavení, pronájem ateliéru? Co daně, pojištění?

Samozřejmě, za tak úžasnou cenu toho nemůžete chtít moc a to nejen na kvalitě výsledné fotky, ale ani na kvalitě celého focení. To takhle přijedete na focení a slibujete si od toho super akty a glamour. Postavu na to máte, obličej se taky dá, vlasy dobrý, stylistka snaživá... ale vizážistka vás není schopna učesat, v ateliéru je záchod špinavý až hrůza a co hůř, celou dobu se tam motají úplně cizí lidé, fotograf spěchá na párty a do toho někoho zaučuje. I když nakonec na vaše prosby všichni odejdou do vedlejší místnosti, těžko se uvolníte tak jako když jste v náruči svého alfa samce nebo sama doma. Z fotek na náhledech se nedá vybrat, jak jsou strašné, a celé okolí vám dává najevo, že to je jenom vámi. Skvělý zážitek. Doporučuju :-P (A to nemluvím o tom, že mnozí fotografové jsou zaměření na vizuálno, a pokud jim nepřipomínáte jejich obvyklé, prsaté objekty zájmu, dají to znát.)

No...a nebo si můžete našetřit, zaplatit focení za plnou cenu a opravdu si to užít. Nechat se opečovávat, nechat si zapínat střevíčky. Vyhnat všechny pryč, když budete chtít.

Moje prosincové zakázky, přestože na stejné téma, byly jako nebe a dudy.

Takže pokud se chcete nechat vyfotit, hledejte fotografa, který se specializuje na daný styl, ptejte se kamarádek modelek, zkoumejte fotky, hledejte inspiraci, ptejte se na možnosti, znova se ptejte, dejte si osobní schůzku...
Focení je jako jít na večeři do luxusní restaurace. Něco, co běžný člověk nedělá každý den. Tak proč si to kazit tím, že vám donesou oschlý párek s kremžskou z Lidlu a posadí vás mezi kuchyň a wc?

Petr Weigl a Lucie Průžková (a já)  - Tereza B. (Unique One) - obyčejný fototest pro spíše komerční slečnu.

(Pokud bych chtěla fotky podle mého gusta, ne rok čekat na něco, co ani nevím, jak vypadá, projela bych různé fotky v časopisech a v tiráži si našla jméno fotografa. Asi bych si nechala udělat 3 fotky. Vizážistce bych zaplatila 1500, stylistovi 1500, fotografovi od 4 tis. ale to jsou jenom smělé odhady. Focení by trvalo asi 4 hodiny, na fotky bych čekala týden. Asi bych si přála jednu oblečenou, jednu prádlovou nebo nahatou a jeden portrét. Inspirační fotky bych poslala týden dopředu spolu s mírami a velikostmi. A platila bych až po tom, co bych si vybrala fotky k upravení.)

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Poslední větou /nad fotkami/ jsi mě dostala a naprosto to vystihla, souhlasím se vším.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím (jako fotografka dvojnásob). Pokud lidé chtějí kvalitu, musí si být ochotní něco připlatit. A ne šetřit každou korunu a pak se divit, že to stojí za prd.

    OdpovědětVymazat