Eko - mocné to zaklínadlo.

8:55

Když chcete v dnešní době něco prodat, musí to být buď luxusní, módní a sexy...nebo eko.

Eko, bio, bez konzervantů, ruční práce...to jsou kouzelná slovíčka, která na konzumenta který sám sebe řadí mezi člena postkonzumního hnutí, mocně působí. Nerada bych znevažovala práci lidí, kteří své domácí zvířata obstarávají s láskou a péčí, nerada bych se nějak dotkla práce lidí, kteří poctivě bojují o zrno, nejen proti počasí, ale proti chemií povzbuzované konkurenci. Nerada bych se dotkla pekařů, lidí, kteří šijí a tak vůbec. O výrobcích to není. Je to jen o marketingu a tom, co se snaží prodat.
Pravda je taková, že člověk, který ví, co chce a ví, co potřebuje, nemusí slepě poslouchat rady reklamních agentur. Pravda je taková, že když potřebuju v něčem přenášet vodu, ať už teplou nebo studenou, jsem schopen na to, co je vhodné přijít sám, bez toho, aby mi někdo složitě vysvětloval výhody barevného kousku plastu. Použití slovíčka eko ve spojení s něčím, co k nám cestovalo přes půlku zeměkoule, mě prostě dokáže zvednout ze židle.

Co se mi přihodilo, že se tady stavím na zadní?

Vlastně nic vážného. Chodím si takhle ve škole na pár marketingových a mediálních předmětů, a když došlo na prezentace semestrální práce, jedna slečna s velkou pompou představila úžasný eko hrnek. „Aha, a v čem je tak eko?“ „No kávu vám do něj mohou dát vícekrát než jednou,“ odpověděla suverénně mladá podnikatelka. Před očima se mi rozsvítilo jako nad Třincem, když je odpich. Tak takhle to teda je s tím eko. Vynikající finta jak něco prodat.
No...a o pár dnu nato mě oslovila moje známá, marketérka, jestli bych jí nepomohla prodat lidem tentýž produkt. Já mám nějaké know how, ona má hrnek (Eko nezmiňovala. Naštěstí.), jen a jen pro mě, úplně zadarmo.
Trochu jsem se kroutila, ale nakonec jsem zvedla hozenou rukavici a rozhodla se poprat s výrobkovým PR. Po svém. Užijte si jedinečný test různých předmětů, ve který je možné přepravovat čaj z bodu D (doma) do bodu Š (škola) a posléze do bodu Ž (žaludek)
PET lahev
- Mou oblíbenou PET lahev jsem koupila asi před půl rokem, v bio obchodě. Bylo horko, já měla šílenou žízeň, kohoutek nebo pítko nikde a tak nezbylo než za lahev s vylisovaným nápisem VODA a vodou uvnitř vysolit 40 Kč.
- Lahev má široké hrdlo, takže čaj z konvice se do ní lije fakt dobře, stejně tak je možné ji naplnit i na záchodech ve škole, kde jsou umyvadla na fotobuňku.
- Vroucí čaj se do ní lít nedá vůbec, teplý čaj rychle chladne.
- Můžu ji třeba postavit vzhůru nohama, nic nevyteče.
- Lehká, nerozbitná.
- Olezlá, olézající. 


Skleněná lahev
- Skleněnka od jakéhosi bio čaje je už druhá v pořadí. V bioobchodě ji měli ve slevě, protože procházela trvanlivost. Za 22 Kč dobrý kup a i to co bylo uvnitř, chutnalo slušně.
- Lahev má široké hrdlo, je skladná, dá se naplnit i na wc v restauracích. 
- Vroucímu čaji neodporuje, příjemně hřeje v ruce... ale už po cca 90 minutách je čaj vlažný.
- Můžu ji postavit vzhůru nohama, neteče nic.
- Asi by se s ní dala někomu rozbít hlava, nebo naopak.
- Elegantní, snadno čistitelná.


Tumbler Starbucks
- Červený plecháč, který jsem si přála k předloňským vánocům. Muž za něj v obchodě nechal více než 500 Kč.
- Hliníkový, dvoustěnný kelímek, plastový šroubovací deklík. Dobře se pije jak ze zašrobované, tak s otevřené nádoby, lehko se otevírá. Nerozumí si s mikrovlnkou, myčku snese.
- Vroucí voda žádný problém. Čaj vydrží teplý několik hodin, pokud je tumbler zavřený, nedá se to ani po hodině pít.
- Teče. Někdy, i když jenom stojí na stole. Někdy neteče.
- Nerozbitný, lehký...ale poněkud masivní.
- Hliník vypadá dobře, i když je otřískaný.

Autentická podoba po dvou letech používání a mnoha pádech.


Keep Cup (http://littlegreen.cz/)
- barter - ke koupení za 279 Kč.
- Kelímek z nezávadného recyklovaného plastu, zacvakávací deklík se silikonovým zavírátkem (První co člověk udělá, když ho chytne do ruky je, že zavírátko urve. Naštěstí s tím výrobek počítá a jde to vrátit.) Nemá problém s mikrovlnkou ani s myčkou.
- Vroucí voda žádný problém. V Keep cupu zavřeném vydrží čaj teplý asi 2 hodiny.
- Teče. Někdy, i když jen stojí na stole. Někdy neteče.
- Nerozbitný, lehký, tak akorát.
- Krásný, ňunu design, akorát že na sebe umělá hmota váže pachy.

Novoučký.

Výsledek závislého testu:
- Keep cup je ideální pro všechny, kterým jde o to, jak vypadají jejich věci, jak vypadají oni sami. Můžete si vybrat, jakou chcete barevnou kombinaci, jakou chcete velikost, a dovnitř si nechat načepovat kafíčko a pak se nosit po městě. Je to vlastně taková alternativa k poctivému papíráku s plastovým víčkem.
- Keep cup je ideální pro všechny socky, které se po příchodu do práce nejdříve ptají na mikrovlnku nebo varnou konvici (konkurence tumbleru!) a nemají v lásce běžně používané mikro hrnečky.
 - Pro děti je použitelný stejně, jako šroubovací plastové hrnečky se dvěma ouškama a zobáčkem.
 - To že je z recyklovaného plastu a balený v recyklované krabičce se trochu ruší tím, že se dováží z Austrálie.


Zkrátka a dobře... kdo chce eko být, cestu si najde. Kdo nechce jednorázové obaly, má spoustu možností. Některé jsou dražší, některé levnější, každá má své výhody a nevýhody. Finta je v tom, mít eko myšlení, ne eko nádobí.  Nedávat banán v obchodě do plastového sáčku. (Když někteří magoři lepí čárové kódy rovnou i na mrkev nebo na papriku.)

You Might Also Like

2 komentářů

  1. mám doma akorát termo hrnek, ale to je pěknej shit:D

    Heddy
    a-little-bit-style.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Dobré, Olgo! Ten test je kvalitní parodie, líbí se mi, jak jsi zachovala vážnost i v případě petlahve, checht.

    OdpovědětVymazat