Oh OLO!

23:35

Někdo má za svou ikonu Billa Gatese, někdo Annu Wintour, někdo Dalajlamu... a já ze všech žen co chodí po světě, bych jednou chtěla být jako tahle.

Oldřiška Křížová je nádherná renesanční bytost, kterou považuju za svůj osobní vzor. Stylistka, modelka, múza, fotografka, velmi schopná manažerka, novinářka, choreografka...

V modelu Hany Frišonové, objektivem Lukáše Dohnala

OLO se narodila ... tak dávno, že modelku začala dělat ještě dříve, než vznikla Česká republika, ale rozhodně byste to do ní neřekli, osobně bych jí tipovala minimálně o deset let méně. Dokonalá postava a úžasný obličej s výraznými lícními kostmi jsou její hlavní devizou coby modelky, nicméně, to co je na ní fascinující leží jinde.

Česká jakožefashion scéna se hodně zajímá o takové ty důležité věci, jako je pařížský fashion week, nová kolekce v Zaře a spolupráce s velkými značkami v HM a z českých návrhářů si vybaví tak maximálně Beatu Rajskou nebo Blanku Matragi. Je tedy logické, že jim značka OLO a všechno, co se pod ní skrývá, neřekne vůbec nic. Pro lidi, kteří mají do situace české módy větší vhled než ten, který je vytyčen stránkami Elle, je ale tahle žena nepřehlédnutelná. S dvaceti lety domácích i zahraničních zkušeností, s nesmírným nadhledem, skromností a otevřeností novým věcem a samozřejmě také talentem, se jí podařilo vyzvednout to málo, na co bychom mohli být hrdí.

V rozhovoru pro MaudHomme sama sebe nazvala kolážistkou, která spojuje místa, lidi a věci, čímž vzniká něco většího. Pravděpodobně neexistuje lepší vyjádření toho, co dělá. Pokud si někdo vzpomene na dva skvělé české návrháře, vybaví se mu Jakub Polanka, případně Zuzana Kubíčková. Jak Jakub, tak Zuzka dokázali prorazit v zahraničí a ve spolupráci s Oldřiškou nejen tam. :-) Je hybnou silou, která dokáže najít to dobré a popohnat to k růstu, rozvinout a dovést k úspěchu a nejsou to jenom lidé.

Jako jeden z jejich nejvýznamnějších počinů hodnotím Shooting Fashion Stars. Letos se v Galerii Mánes konal už osmý ročník, tentokrát doplněný o showroom návrhářů, kde bylo možné si i nakoupit. Díky Oldřiščině profesionalitě a snaze fungovat na úrovni mezinárodních standardů, si pozorný návštěvník mohl všimnout loga Mercedes Benz. Pobíráte? Ne? MB je hlavním sponzorem většiny fashionweeků po celém světě... :-)

To nejlepší nás ale teprve čeká pod názvem Prague Fashion Weekend. Do čela úchylné akce čechoslovaku, která v minulých letech ucpala Pařížskou zvědavými cyklisty, molem a prapodivnými modelkami v děsivých oblečcích nastoupila na pozici art directora Oldřiška a mávnutím kouzelného proutku všechno začalo fungovat. Prahu čekají čtyři dny nabité originální českou módou v tom nejlepším slova smyslu, který rozhodně nezahrnuje tylové sukničky šité na koleně a trička s potiskem. Něco, co bylo po dlouhé roky nesplněným snem, se stane skutečností.

Víte, málokdy potkáte člověka, který svou pouhou přítomností v místnosti vyvolává inspiraci. Osobnost s takovým charismatem a tak skvělým přístupem k věci, že pochopíte, že veškeré vaše chování je totální amaterismus, ale zároveň víte, že tím nejste odsouzeni ke zkáze, ale že je to znak počátku dlouhé cesty.
Věřím, že pokud někdo dokáže české módní scéně pomoct, pak je to právě OLO a její projekty. Věřím, že s její reputací se zanedlouho povede, že se tak jako jinde budou na přehlídky sjíždět nákupčí a ne jenom kamarádi návrhářů.  Věřím, že díky její práci začnou artsmanageři chápat, že návrhář je spíše abstraktním výtvarným umělcem, než řemeslníkem a obchodníkem.
Pokud je tady někdo, komu by se to mohlo povést, pak je to ona, pokud je někdo, komu bych se jednou chtěla alespoň na kousek přiblížit, pak je to ona. Je pro mě důkazem, že když v něco věříte, můžete toho dosáhnout i bez zázemí velkých korporací, bez nefér jednání a bez toho, aby vám narostlo sebevědomí do nesnesitelných výšek. Je pro mě důkazem, že i to, čemu ostatní nepřikládají moc velký význam, může usilovnou prací vyrůst a rozkvést.
Díky ní vím, že to v co věřím, není jenom fata morgána, že to, za čím chci jít sice není snadný cíl, ale rozhodně ne cíl nereálný. :-)

A kdo je vaším idolem a životním vzorem?

Více informaci:
sfstars.cz
praguefashionweekend.cz
olo-dressing.cz
maudhomme.cz


You Might Also Like

3 komentářů

  1. dalo by se říci, ze rovněž ta sama bytost .) Hezky napsane!

    OdpovědětVymazat
  2. moc hezky napsane, vice takovych oldrisek pro ceskou modu, i kdyz si myslim, ze kdyby v kazdem oboru byla takovato renesancni zena, mela ceska kultura naslapnuto ke skvele budoucnosti..

    OdpovědětVymazat
  3. Jak může stát na těch špalících? Už bych si zlomila dávno kotník:) Mým vzorem je rozhodně Jenna Marbles (holka co nebere život moc vážně a točí spoustu vtipných videí, přitom je krásná).. Rozjíždím blog http://impressivebook.blogspot.cz/ , budu ráda když se přijdeš podívat:)

    OdpovědětVymazat