Pastelky

20:52

Tehdy ještě internet tak moc nefrčel a nikdo nevěděl co je to facebook. Ale frčely pastely a ovocné tóny. Frčela taky šmoulí a mátově zelená, azurová, žvýkačkově růžová, světle malinová, meruňková, broskvová, ananasová, banánová...

Tehdy jsem ještě neuměla číst, ale v těchto tónech toho bylo opravdu hodně. A že móda je kulatá...už zapomínám psát rukou a zmrzlinové barvy jsou tady zase.

Předně, nečekejte, že budu jásat.
Mám ráda jogurtovou zmrzlinu v kombinaci s mátovou, ale zelenou barvu jsem naposledy nadšeně nosila  ještě dříve, než první podprsenku. Meruňková mi z obličeje dělá meruňku, fialovou si pro sebe zabrala moje máma a růžová v baby odstínu se k oranžovým vlasům nehodí, takže odešla spolu s blondýnkou. Moje promodralá bledá pleť si dobře rozumí jenom s nebeskými odstíny, od blankytné přes bílé šedé a černé - západy a východy slunce nepočítám.
Taky, už jsem jednou tuhle mánii zažila  a tak mě to do kolen nedostane.

ALE

Rozhodně se nebudu zlobit, když se do vtipně nakombinovaných barviček zahalí všichni ostatní, ba dokonce jsem na to i zvědavá. Hlavně na to, jestli se někdo nechá zlákat alespoň k náznaku nějaké originality a jestli projeví alespoň špetku vlastní invence.

Na co si dát v zápalu módního debužírování pozor?

a) Ne každá barva sluší každému. Viděli jste někdy přírodní zrzku v baby pink? Řekněme, že výsledný dojem nemá daleko k prasátku. Stejně tak průsvitnou blondýnku v mátově zelené zřejmě budou směřovat k nejbližšímu lékaři. Pokud jste světlý typ, dívejte se po barvách, které vás doplní. Blondýnka se nemusí bát banánové, zrzka světlé azurové. Samozřejmě, výrazné tmavší typy to mají jednoduší, protože se neztratí skoro v ničem. Přesto však, pokud zatoužíte po nějaké barvě, zkuste základ barevné typologie, na denním světle si hadřík dejte k obličeji a pravdivě si odpovězte, jestli vám ta barva neubližuje. Jestli s meruňkovou kolem krku vypadáte jako při záchvatu alergie ale nemůžete bez té barvy žít, kupte si v ní kalhoty, sukni, kabelku, boty...a top přenechejte kamarádce.

b) Jsem minimalista, poslouchat mě rozhodně nemusíte, ale sama pro sebe jsem si zavedla pravidlo tří. Co že to je? Je rizikové mít outfit ve více než třech vzorech, ve více než třech materiálech, ve více než třech barvách. Jednobarevný-jednoodstínový působí velmi extravagantně (už jste potkali toho oranžového pána?), dvě barvy jsou nuda (dokonale sladění muži) a čtyři a více, to už je trochu papoušek nebo lehký zmatek. Podobně je to s materiály a strukturami, se vzory. Dva by měli kooperovat, třetí stojí v opozici.
Když používáte pastelové a ovocné barvy, vždycky zkuste tu sladkost něčím rozbít. Ano, na přehlídce LV to vypadá nádherně, ale v realitě to může budit dojem vykradené cukrárny. Pokud už chcete působit příjemně sladce, inspirujte se lolitkami. ;-)

c) Experimentujte ale s mírou. Berte na vědomí, že čím větší je něco hit, čím více je rozpoznatelný, tím rychleji odezní. Nebojte se pouštět se do divokých pokusů, ale vždycky myslete na to, jestli budete danou věc chtít nosit i příští rok. I když jste třeba slavný blogger - opravdu si od vás někdo koupí něco, co jste samotným odložením prohlásili za pasé? + Dávejte pozor na sytě pastelové punčocháče, nohy mohou vypadat jako dva cukrové špalky. ;-)

Zkrátka a dobře, sbalte rozum do hrsti a vykročte ze zažitého rámu. Oživte si své dny sladkým sněním, ale nenechte se tím unést někam, kde už to nejste vy. Pokud chodíte pořád v černé, hoďte přes sebe něco průsvitného, pokud pracujete v kanclu a musíte být kostýmovaní, zkuste nějaké nepředražené pastelové sáčko. Důkazem toho, že pastely se dají aplikovat i na 50's styl je film Stepfordské paničky.
Zamlsejte si. Jen se prosím, neutopte v cukrové polevě. To by přece byla škoda.

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Milá D.,
    chtěla jsme ti napsat něco o tom, kam svět spěje a jiné, ale smazala jsem to. Otázka zní tedy takto:
    Kam to směřuješ ty? Posledních pár článků už mi přijde jako krize, a to minimální tvůrčí. Sem zvědava, kam se to vyvine.

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná ke zrušení blogu.
      V reálném životě asi začínám dospívat. Přestávám dělat věci proto, že mě baví, začínám dělat i věci s kterými nesouhlasím, které jsou komerční a proti mému nejhlubšímu přesvědčení. A snažím se je dělat dobře.

      Vymazat
    2. podivna to definice dospelosti

      Vymazat
    3. ale pro 98% populace pravdivá :). Stejně jako si málokdo bere hypotéku protože ji chce, tak málokdo má možnost živit se tím co ho opravdu ze srdce baví...

      Vymazat
    4. vidite to a ja bych to brala naopak az se clovek prestane podbizet/vtesnat do vkusu druhych/delat to co "leti" tak nekam dospel, alespon v tom"umeleckem" bohemskem svete

      kdo dela komerci prestoze je to proti srsti nikdy v tom nebude dobry

      nekdy mi prijde ze se snazis dostat tam(nekam) a byt jako ostatni-mit urcity styl atp., az krecovite, a pritom ho uz davno mas

      ad veci hypoteka/prace o tom by se dalo polemizovat, vzdy je nejaka moznost volby ;-) to jen lidi jsou rozmlsani a nez aby se zbavili sveho"standartu" tak se radsi zadluzuji majetkove i dusevne

      Vymazat
    5. jo a me se posledni clanky i libi

      Vymazat
  2. Miluju tyhle barvy...!!!:-) líbí moc

    OdpovědětVymazat
  3. Nikdy jsem nedokázala určit, kterýže to ten barevný typ jsem. Nemám a nikdy jsem neměla zádný zásadní problém s nějakou barvou - spíš mě omrzely, nějak se mi znelíbily obecně nebo jsem prostě neměla náladu je nosit.
    A jsem rozhodně velký milovník zmrzliny - říkám tomu "nadlidská tolerance". Vysvětlila bych to asi tak, že ji snesu v jakémkoliv množství, kdekoliv, kdykoliv, jakoukoliv, v mrazu, v dešti, v nemoci i ve zdraví. Až teda na šmoulovou, mrtvé šmouly olizovat nemusím. :)
    Ale ty odstíny se mi moc líbí, obzvlášť se vyžívám v malinové. A souhlasím - tři prvky stačí. To platí i v umění - pak je dílo (abstraktní obraz, socha,...) přeplácané. Hezká asociace.

    OdpovědětVymazat
  4. bože môj ty vieš napísať ešte aj úvahu o farbách!:))...a to nemyslím nijak sarkasticky, píšeš nádherne:)

    OdpovědětVymazat
  5. Teším sa, že tie farby sú opäť v móde

    http://must-have-this.blogspot.com/
    5 blogeriek na jednom fashion blogu

    OdpovědětVymazat