Dress code jako buržoazní přežitek?

21:23

(Jen tak někomu zvednout mandle...)

"Chtěla jsem mít šaty s vlečkou, ale Mucha řekl, že když má nevěsta vlečku, musí mít ženich frak. A když je svatba dopoledne, tak nemůže mít frak a tudíž ani já nemůžu mít vlečku..."

"mam saty na ples:)! krátké,z růžových flitrů,z topshopu a s hlubokým výstřihem na zádech a jsou NEJLEPSI!"

Jak se ta doba, za sto let, změnila!


Dress code je pravděpodobně starý jako kultura sama. Od toho okamžiku, kdy se oblečení stalo znakem příslušnosti k určité společenské třídě, začalo se stávat i bariérou. Striktní dress code byl metodou jak snížit sociální mobilitu. Díky přísnému stanovení tvaru, barvy a délce šatů pro tu či kterou příležitost stouply náklady na šacení tak, že jen ti nejbohatší a nejelegantnější mohli bez trapných chvilek navštěvovat všechny společenské akce. Se špatným oblečením prostě nikoho ke králi nepustili, a pokud už se někam někdo přišel oblečený nevhodně, už ho nepozvali, burana. Na prestižních dvorech si na otrhance nepotrpěli a nepotrpěli si na ně ani tehdy, když se místo aristokracie chopila moci buržoazie. 
Chudý člověk se taktéž snažil dodržet dress code podle svých možností. Nové a zdobné oblečení bylo jenom do kostela a ti, kteří ho neměli, se nevešli do lavic a museli stát vzadu. Taková potupa, špinavý se ukazovat Bohu!


Díky Karlu Marxovi a jím položené ideologii si můžeme oddychnout. I v oblečení je ukryt třídní boj - zakažme ho, zrušme ho! A ve správný okamžik, kdesi v české kotlině, se tato myšlenka plně prosadila. Po válce měl jen málokdo plné skříně kožichů a rób, v lodičkách se nový dům nepostaví a tak to, co část společnosti přijala jako nouzové řešení, přijala majorita jako výhru. Proč se oblékat do divadla jinak, než na pole nebo do dílny? Socialistické knihy o oblékání dávají na první místo praktičnost, krása, elegance a míra je až kdesi vzadu. Nové uspořádání navíc dokonale zamíchalo vrstvami, na vrchol se dostaly "dělnické rody". Elegance přežívala v rodinách s "buržoazním" základem, předávána z generace na generaci, jako rodinný šperk. 


Zatímco "třídní boj" před 22 lety skončil, lidé na špici se mění jen velmi zvolna. Někteří elektrikáři se díky koncertování v zahraničí naučili dress code velmi dobře a učí to i své malé dcery, jiné hvězdy jsou věrné svému "socialistickému" stylu. 
Známé osobnosti společnosti, od umělců přes politiky a podnikatele, přesto jasně pochopili jeden ze smyslů dress code. Ten hlavní jim však uniká, a tak dnes není pro vstup do společnosti nutné vhodné, ale především drahé oblečení. Ale jak řekl jeden známý: „Co je mi kruci po tom, že ty jeho rifličky, svetřík a brylky stály více než můj smoking, na galavečer se tak přece nechodí!“ A nejsou to jenom milionáři. Kdyby Mucha neměl kvalitní šatník, v Pařížské společnosti by si ani nevrz a zůstal by špatně placeným grafikem. Dnešní umělci se naopak svou uměleckost snaží demonstrovat tak, že absolutně pohrdají tím, co je vhodné. Jsem umělec - kdo je víc?!

Když se před nedávnem začala rodit nová "módě rozumící" společnost, některým se snad chtělo zajásat. Konečně budou večírky na úrovni! Tyhle slečny tomu rozumí, ví co a jak! Mladé, nezkažené, plné inspirace, přinesly do zatuchlých salonů čerstvý vítr. Ale to, co je na některých večírcích chvályhodnou a fascinující kombinací revolty kreativity a vkusu, je jinde trapné. 
Doba se změnila. Kreativní lidé, absurdně oblečení pro danou příležitost, budou zváni dál. Ale ne všude, a pokud, tak spíše jako atrakce pro ostatní hosty, než jako plnohodnotní členové společnosti. 


Je tedy dress code přežitkem? Asi těžko. Jeho smyslem není prokázat svou zazobanost. Oblečení je projevem úcty k hostiteli a k ostatním hostům. Dodržením dress code se děkuje za pozváním, jeho ignorací se posílá hostitele do patřičných míst, kam slunce nesvítí. 


Jak ale naučit lidi, aby brali dress code vážně? Jak to naučit ty, kteří neměli odmala striktně předepsané, v kterých botičkách můžou do divadla, v kterých do školy a v kterých na svatby a oslavy? 
Někdo navrhuje "módní ochranku" u vchodu. A já souhlasím. Jednou vás nepustí na ples, podruhé se obléknete lépe - ten trapas za to nestojí. A kdo na to nemá, ať jde jinam. Mezi své. 


Oblečení na pohřeb by mělo být projevem úcty k truchlící rodině...



Je důležitější dress code, módnost, styl? Vadí vám špatné oblečení na oficiálních akcích? Jaké nejabsurdnější oblečky jste viděli, ať už naživo nebo na fotkách? Máte v čem jít do národního divadla? A co na operu, maturitní ples, koktejl, dekadentní párty? Nutila vás maminka dodržovat dress code? A dodržují ho vaši rodiče? Myslíte si, že se dnes může dobře oblečený, ale chudý člověk, dostat nahoru bez toho, aby dělal společnosti cvičenou opici?

You Might Also Like

50 komentářů

  1. Můj pocit po přečtení článku by se dal vyjádřit asi takto.

    OdpovědětVymazat
  2. Olgo, ty můj názor znáš a já s tebou plně souhlasím.

    V Berlíně je to přísnější. Jdeš na párty s dresscodem "sport and sneakers"? Nemáš na nohou u nás tolik oblíbené boty na běhání? Tak tě nikam nepustí! Jdeš na Halloweenský večírek, v pozvánce stojí "vstup pouze v kostýmu" a ty kostým nemáš? Nepustí tě dovnitř. A tak to má být!

    Ale... představ si takový ples FF UK. Myslíš, že by se vyplatilo pořádat ples pro těch pár lidí? Nebo Blue party v Roxy, na které jsem byl v modrém jen já a Theresa? Lepší jsou přece platící burani než pár hezky oblečených lidí.

    Já bych nevhodně oblečený raději nikam nešel. Připadal bych si, že se na mě všichni dívají, protože vypadám nevhodně, jako buran. A když jde o tematický večírek, tak tam jdu buďto v kostýmu nebo vůbec nejdu!

    OdpovědětVymazat
  3. Víťo, v tvym případě ovšem platí, že šaty člověka nedělaj. Pokud otevřeš pusu, buranem zůstaneš. Aneb, jak už bylo někde psáno, hlúpúčký Ivičič.

    OdpovědětVymazat
  4. jo a tu módní selekci bude provádět olga s víťou!!!
    a my neplnohodnotný burani si uděláme večírek ve svým ghettu.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé, že v Praze na plesy chodí lidi v jeansech, zatímco v mém domovském "buranově", i ti největší punkáči a metalisti měli oblek. Nepovažuju za tak náročné, zajít do sekáče a za dvacku si koupit tmavou sukni a bílou halenku a u vietnamce černé lodičky - a používat to tehdy, kdy se tričko tak nějak nehodí :-P
    Když nemám rukavičky a róbu tak nechodím na operu, ale třeba na muzikály. Jsou muzikály "ghettem pro neplnohodnotné" ? Neřekla bych.

    OdpovědětVymazat
  6. já bych ráda znala nějaký důvod, proč lpět na řekněme sto let starých společenských pravidlech. protože je to hezké? protože nám to radí náš úsudek? ne, ale vážně. já nevím, nemůžu na nic přijít, ráda bych si to nechala vysvětlit. v něčem se rozhodneme být progresivní (např. postavení ženy ve společnosti) a v něčem se budeme držet zásad z doby našich prababiček, které by ale asi na prezidentku kandidovat nemohly. proč?

    OdpovědětVymazat
  7. To je právě ten rozdíl v tom zajímat se o módu a zajímat se o módu.

    OdpovědětVymazat
  8. Nedá mi to a zareaguju na Vítězslava a zmínku o FF UK. Na ples naší fakulty, který bývá v Národním domě na Vinohradech si nikdo nedovolí přijít v jeansech.

    OdpovědětVymazat
  9. To Miakarina: Můžeme zrušit dress code - Předávání Oskarů pak bude stejně lidové jako výdej obědů v kantýně, koncert filharmonie bude free, takže i filharmonici budou moct odložit fraky a hrát v rejoickách. Zrušíme dresscode v televizi, a televizní noviny bude číst starší paní v bikinách. To je ta svoboda? Vlastně, proč by doktoři měli mít bílé pláště a ne květované zástěry? Proč by se měly nosit obleky a polobotky, když máme tenisky? A vlastně, proč bychom neměli chodit nazí, když se nám chce? Věřím, že kdyby svoboda oblékání zašla až tak daleko, tak po ní bude volat méně lidí ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Ale holky, etiketa jako důvod nestačí? Pravidla který mně garantují, že se zbytek populace bude chovat civilizovaně rozhodně nepovažuju za přežitek, ale za nutnost. Když někam dostanu pozvánku a na ní je dress code určen, je moje povinnost vůči hostiteli ji dodržet i to je součást etikety...

    OdpovědětVymazat
  11. Me osobne to vylozene urazi, kdyz se nekdo vymysli a dress codem pro svou party a lidi to nedodrzi. Neverim tomu, ze by nemeli prostredky na to, aby si dany outfit obstarali, je to o lenosti. V CR nefunguje nic, kdyz je to Halloween, tak se lidi vymlouvaji, ze nebudou resit americke tradice, kdyz je to nejake zvrhle tema (viz nedavna Limbo night), tak se taky neobtezuji a jen doufaji, ze budou moct okukovat ostatni v sexy kostymech. Co se tyka spolecenskych akci, tak leckdy man pocit, ze se v UK a USA lidi oblekaji lepe a porad by me zajimalo, cim to je. Zeby tam byli vsichni konzervy? Tezko. Zeby vsichni milovali skrtit se v kravatach a lamat si nohy v podpatcich? Taky tezko

    OdpovědětVymazat
  12. pokud vím, lékaři začali bílé pláště nosit na znamení toho, že jsou vědci z laboratoře (kde je celkem užitečné vidět, jestli je ochranný oděv znečistěný nebo poškozený), aby se odlišili od šarlatánů a podvodníků. takže je to docela praktická záležitost.
    já to chápu, chceme mít hezké věci, nechat se oslnit zdobnými róbami, chceme krásu. a možná je to zvláštní, ale prostě si myslím, že jistá progresivita je žádoucí a snad nevyhnutelná. pro většinu lidí bude tvoje otázka 'proč nosit polobotky, když máme tenisky?', implikovat jasný vzkaz, že je nutné rozlišovat. a samozřejmě to není tak jednoduché, jak si stanovíme měřítka, na jejichž základě budeme rozlišovat progresivitu od degresivity. pro mě by třeba moderátorka v bikinách nebyl problém, pro většinu lidí asi ano, pro někoho by mohlo jít o znamení morálního úpadku. jde mi ale spíš o to, že bysme se měli trochu víc posunout od posuzování lidí - a především jejich 'slušnosti' - na základě toho, co mají na sobě. pro mě je morální úpadek někde jinde. před sto lety bylo na zemi o pět miliard lidí míň a věci, kterými se lidé povětšinou zabývali, byly taky trochu jinde. události typu předávání oskarů jsou tak trochu předstíráním, že 'good old days' jsou stále tady.

    OdpovědětVymazat
  13. no neviem, ja na dresscody moc niesom, ze by to bola zaruka toho ze sa budu ludia spravat civilizovane by som ani nepovedala, vytriedovanie ludi podla oblecenia to mi pripada vsetko len nie progresivne...
    ked pride na operu divak A v rifliach a divak B ohaknuty ako sa patri, nejdu tam nahodou obaja divaci s tym ze chcu mat z tej opery nejaky kulturny zazitok? bude mat divak v rifliach nejaky mensi zazitok len za to ze nieje spravne obleceny? I don't think so [ci tam idu preto aby posudzovali to co maju ludia na sebe?]
    nuz ale ja som extrem, ja napr nechapem ani ked sa ludia obliekaju do sviatocneho ked idu do kostola a podobne, ako keby na tom zalezalo tomu, kvoli ktoremu tam v prvom rade idu, akoze :D

    OdpovědětVymazat
  14. Pažitka: Ne? Tak to ses tam minule asi moc nerozhlížela. Podívej se sem, o minulém plesu FF UK jsem psal na blogu: http://www.czechfashionisto.com/2011/04/ples-ff-uk-vetsina-vysokoskolaku-jsou.html

    Jinak pocházím také z vesnice. Ale na plese má oblek nebo šaty úplně každý. Jsou totiž slušně vychovaní a nedovolili by si přijít v džínách, protože by je pomluvili...

    OdpovědětVymazat
  15. To Miakarina: před padesáti lety si mysleli, že dnes budeme všichni nosit estetické neoprenové overaly v bílé barvě. Že společnost bude natolik vyspělá, že se zbaví předsudků, zbaví se tříd a všichni se budou mít dobře.
    Nějak se nestalo. Kam by se tedy, podle tebe, měl vyvíjet oděv? Měl by odrážet myšlení a názory člověka? Pokud ano, pak logicky někdo ty názory bude schopen vyčíst. Pokud ne, pak se posouváme blíže k uniformitě - ale co jiného to je než zase dress code. Navíc, není možné zapomenout na maloměstský charakter české společnosti, která na to "co je slušné" klade velký důraz. Moderátorka v bikinách - proč ne - ale co když bude mít nadváhu a poněkud vyšší věk? Nebude někomu vadit posunutá estetika věci spíše, než otázka vhodnosti?

    OdpovědětVymazat
  16. To Bebe: řekněme že zážitek toho člověka, který půjde v šatech, bude horší o to, že se bude muset dívat na toho v riflích. Jak se ale asi budou cítit pěvci, když se na konci rozsvítí a celý sál bude v třičkách, bundách, mikinách? Neřeknou si - kruci, proč já se tady snažím dělat divadlo, když těm lidem je to fuk a chtějí jenom poslouchat hudbu, vizuálno je nezajímá protože je nezajímá jak vypadají a jak vypadá jejich okolí. Proč si místo vstupenky nekoupili CD a nepustili si ho do MP3, když vizuální stránku věci považují za přežitou?
    Jiné oblečení navíc zvýrazuňuje mimořádnost události. Punkáči taky nemají číro postavené 24 hodin denně, 7dní v týdnu.

    OdpovědětVymazat
  17. @miakarina s vyvarováním se posuzování lidí podle oblečení souhlasím do té míry, že není dobré aby někdo diktoval jestli si k džínám ještě můžu vzít lodičky, jestli do města můžu nosit batoh a jestli róba není předekorovaná a podobný osudky a la módní peklo. To je subjektivní.
    Pokud otázku správně vnímám,tak není o oblečení, ale o etiketě. To znamená, že jako zaměstanec banky si nedovolím přijít do práce v maskáčích ale v kostýmu, že na akci s kódem "white tie" si nedovolím přijít v džínách byť sebedražších. Tady už bys soudit měla, protože nerespektování pravidel morálním úpadkem je. A jeho schvalování taky. Lady Gaga si při setkání s královnou Alžbětou taky vzala zahalující (i když latexový - progresivita?) šaty a ne ocvočkovanou podprsenku s kalhotkama...

    OdpovědětVymazat
  18. Celá debata mi připadá jako velmi od věci když:
    Dva největší jazykový neumětelové, Olina a Vítek, se snaží kázat lidem o tom, jak je nutné dodržovat pravidla.

    Muhehe, hehe haha, chachacha.

    Směšní, směšní, směšní snobové.

    Kteří tim, že před sebou strkají svůj původ z vesnice (záruka čeho? Selského rozumu? Že snob se stát může i syn ponocnýho a dcera posluhovačky? No ouvej, to dá rozum. Ten selský.), tedy strkáním svého původu "zhumenpřicházím" se domnívají, že pochopíme, že TEN OPRAVDOVÝ STYL NENÍ ZÁRUKA PŮVODU, PENĚZ, PROSTŘEDÍ, ale SEDÍ V KRVI jako destička a putuje řečištěm z komory do komory.

    Ovšem, jestli chcete změnit společnost, jestli chcete vidět bilé krejzlíky, tak musíte zapracovat na imidži. Své. Olino - celkem dobrý. Od tebe za určitých okolností leccos lidi můžou vzít. Vítku: jsi mimo. Smysluplných vět moc neprodukuješ, navíc se vymezuješ vůči zbytku světa parodií na dávnou dekadenci a když se pustíš do něčeho, co zavání tvým názorem, motáš se furt v kolečku tří témat, které už nikoho neba. Rídžojsy, trekový boty, batohy. Nuda. Nemáš ani švih, ani myšlenku, ani nápad. Občasnou kunou, kterou lidi zpracovávají na maso, jak tě hájí tvoji pokrevní Stoupové, to nevytrhneš. V diskuzích tě převálcuje i studentka sekundy a v zoufalství nejtrefnější komenty mažeš. Není cesta! Nou vej!

    A vůbec nechápu, proč nejmíň tolerance mají ti, kdo se snaží být svobodní.

    A do divadla a na koncerty světe div se, chodím z zážitkem z umělců, ne za očumováním a honěnm si vlastního ega.

    A Olino, někdo třeba u Vietnamců/v sekáči zkrátka nakupovat nechce a nebude (já). Zatím jsem ještě nepochopila, co tam číhá za takový bílý laně, že je z toho každej auf. Navíc když všichni vypadáte stejně.

    OdpovědětVymazat
  19. Mě Oliny psaní číst baví, ale tvůj křečovitý pokus to tu co nejvíc shodit je trapný.

    OdpovědětVymazat
  20. to ze niekto nepride obleceny podla 'etikety' este nemusi znamenat ze ho vizualno nezaujima, len ho vnima odlisne ako je spolocenska dohoda, a mozno ho vizualno fakt nezaujima ale zaujima ho ta hudba kvoli ktorej tam prisiel a mozno prave tymi riflami/teplakmi/whatever chce vyjadrit to ze tuto spolocensku dohodu povazuje za prezitok

    a punkaca ciro a roztrhanne handry nerobia, zejo :)

    co sa pravidiel tyka, napadol ma taky jeden pekny citat od H.D. Thoreaua - Any fool can make a rule, and any fool will mind it.

    moralny upadok, no ano, asi tu uz nejaky nastal, ked sa za moralny upadok povazuje nedodrziavanie etikety [ktora nie je sucastou moralky btw]

    OdpovědětVymazat
  21. částečně souhlasím, ale částečně ne...

    věci se mění - za Muchy nesměli být ženám odhalené ani kotníky, a tak je jasné, že požadavky na dress code byly jinde...

    já jsem jako dítě musela nosit sukně pod kolena, dlouhé rukávy a téměř pořád něco na hlavě, aby toho ze mě nebylo moc vidět. a jo, na starejch fotkách to asi vypadá stylově, ale mě to naprosto vydeptávalo. a tak když mi bylo nějakejch šestnáct a rodiče od nějakých odívacích nároků upustili, začala jsem vymetat všechny plesy v okolí, i v krátkých šatech. protože svoboda je důležitá a oblečení opravdu není nejdůležitější věc na světě...

    když jdu do divadla a vidím tam někoho v džínsech, ale je vidět, že narozdíl od dámy v róbě vedle tuší něco o hře, fandím mu víc.



    nicméně jedno moudro mi vtloukla moje babička, pro kterou je oblékání koníčkem a já jí za to nikdy moc nechápala... že pokud chce někdo patřit k elitě, nemá to dávat najevo a hlavně se o to nemá moc snažit. mě je jedno, jestli jsem součástí elity, nebo ne, ale tohle podle mě platí... nebo částečně aspoň

    Anka M. N.

    OdpovědětVymazat
  22. To Anonymní: Nikde neříkám, že se umím oblékat a že mám styl - kdybych si to myslela, nechala bych se ofocovat ze všech stran a dávala sem fotky. To co chci říct je, že základní pravidla má možnost respektovat každý, nezávisle na tom jestli je hubený, tlustý, punk nebo sexi, bohatý nebo chudý. Sekáč a vietnamce jsem zmínila proto, že levnější ošacení se dá sehnat těžko - nebo je lepší říct, že v každém větším městě fungují půjčovny společenského oblečení?
    Mi osobně přijde houpé jít do divadla s batohem ale ano, je to praktické a milé, když si hospodyně může od plotny odskočit za kulturou a nemusí si ani sundávat zástěru. Demokracie vládne světu. Navíc, během představení je tma, před a po je tlačenice, není čas ani možnost očumovat lidi. Ale zajímalo by mě, jestli, když už máme tu demokracii, je vhodné jít do divadla a páchnout. To není stránka módy a oblečení, je to jenom jakési zbytečné pravidlo, že člověk by neměl zapáchat ... dokáže zážitek z představení pokazit intenzivní pach kyseliny máselné na vedlejším sedadle? - jen taková teoretická myšlenka...

    OdpovědětVymazat
  23. myslím, že olga tím spíš chtěla naznačit, že když máte dresscode třeba LBD a většina dívek a dam dorazí v barevných šatech, tak je asi někde problém. to samé když pánové mají přijít v obleku a třeba i v rukavičkách, ale 60% tak oděných nedorazí...

    vždycky si vzpomenu na taneční (které jsem tedy nesnášela, ale co už). když si kluk zapomněl rukavičky, tak nesměl na plac. tečka. a na plesech to u nás platí podobně (jo,a taky pocházím z vesnice. takže mi trčí sláma z bot, pff?!) - nemáš oblek? nemáš hezké šaty? tak proč jdeš na ples? vždyť právě plesová sezóna vybízí k tomu, abychom oprášili nádherné šaty a v celé své kráse se v nich předvedli společnosti. když někdo říká, že tyhle zajetá pravidla, nebo podlě některých přežitky, by se měla zrušit.


    ...pak by se přece mohly zrušit i ony plesy a "nóbl" akce!

    OdpovědětVymazat
  24. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  25. P.S. že se Britové oblékají lépe než Češi je nehoráznej kec. a cítím se dostatečně povolaná k tomu takové prohlášení vypustit.

    P.P.S. Víťo naprosto mě fascinuje tvoje věta "Jsou totiž slušně vychovaní a nedovolili by si přijít v džínách, protože by je pomluvili..."
    -> takže pomlouvání je na vesnici OK, ale špatně se obléct ne? :D

    OdpovědětVymazat
  26. jo a mimochodem - jak psala olga odpověď poslednímu anonymovi s "nefér" pachy. třeba přepravní řád čd zakazuje vztup "smrdutým" lidem. to mi říkala má skvělá ivet, a ta nikdy nekecá..:D

    OdpovědětVymazat
  27. Prosím účastníky aby si svoje problémy s Vítkem řešili na Vítkově blogu nebo na jeho mailu. Vítek je pozér a komediant - ale snobem bych ho rozhodně nenazvala. Snobi řeší jenom tu finanční část původní podstaty dress code. :-)

    Dále pak - podle komentářů se zdá, že naši vnukové budou mít pohodové žití. Na oslavu narozenin svých prarodičů budou moct přijít v čemkoli, od špinavých monterek po erotické prádlo s průstřihy. Babička je přece tolerantní a má radost ne z toho, že jsme se pro ni oblékli ale z toho, že jsme se vůbec uráčili na její narozeniny dorazit.
    Je dobré vědět, že je vlastně zbytečné kupovat si slušné oblečení, protože v teplákách se dá jít všude - přece jim, snobákům, nepůjdu na ruku a nebudu se podřizovat. Na pohřeb v růžové? Proč ne? Důležité je přece že cítím smutek. Jíst příborem? Proč? Důležité je přece že si jídlo vychutnám.
    A koho to pohoršuje, to je snob a netolerantní spátečník a maloměšťák. To je text, který byste rádi četli? No, ano, můžu napsat i takový. ;-)

    OdpovědětVymazat
  28. no jo, olgo, máš pravdu. každý můžeme cokoli předstírat.
    tohle je částečně unavující, částečně dost zábava. jenom si sama nejsem jistá, jestli se mám bavit, nebo se tady nad tím rmoutit.
    takže jenom řeknu, že před sto lety si lidi mysleli, že nosit krátkou sukni je neslušnost, dneska tady máme lady gaga, dekadence je v módě. nejsem si jistá, jestli je zbytečnější se stavět proti pokroku nebo proti radikální snaze o lepší svět.

    OdpovědětVymazat
  29. @durduin - věta "ať jde jinam, mezi své" mě dnes stále provází (bohužel). tkví v ní klíč k pochopení mojí narážky na "ghetto". ale chápu, že tahat sem tyhle těžký termíny, když hlavním pobouřením a znakem pokřivené morálky je minisukně na pohřbu, bylo asi zbytečné.

    a skutečně, pokud jsou pravidla obecně tak důležitá, bylo by dobré vyvarovat se v blogo-slohovkách pravopisných a stylistických chyb. mohlo by to třeba pobouřit nějakýho buranskýho lingvistu z FF UK, kterej ani neví, co se nosí na ples.

    OdpovědětVymazat
  30. To Papilotti: Můžu poprosit o upozornění na to, kde jsou chyby, abych se mohla poučit? Nebo bude lepší najít si korektora?
    (Říkala jsem si, že blog bez obrázku by nikdo nečetl. Tak jsem našla to, co mi přišlo jako relativně vhodné.)

    OdpovědětVymazat
  31. Já nevím, je pro Vás tak těžké respektovat pravidla?
    Máme pravidlo, že se na červenou na přechodu nepřechází, máme pravidlo, že do divadla se nechodí v riflích. Proč jakákoli jiná pravidla a zákony dodržujeme a s pravidly v oblékání máme takový problém?

    OdpovědětVymazat
  32. Je to prostě žabo-myší válka!
    Dress-code je i součástí etikety a ti, co tu píšou, že jim na oblékání do určité společnosti nezáleží nebo jim to přijde jako přetvářka, tak si sami sobě nalhávají nebo mají špatný vkus.

    OdpovědětVymazat
  33. durduin, mimo

    dnes mi dorazily sanity a jine boty uz nechci! diky za pomoc ohledne klouzavosti ;-, akorat mi prijde ze jsou lehce vetsi nez moje klas.velikost

    OdpovědětVymazat
  34. ja naprosto souhlasim s dress codem jako vyjadrenim diku a ucty k hostiteli, clovek nepotrebuje drahy hadry aby vypadal "slusne a patricne" tam, kde se to hodi.

    OdpovědětVymazat
  35. Durduin, sama si nabíháš. To ad pravidla. Kdo chce chyby vidět, vidí je. V textu i na ulici. Někdo má potřebu povýšeně moralizovat, jiný ne. Věk? Ego?

    Ty i Vítek: Čím víc reagujete na komenty, tím víc se ukazuje ...podstata.

    Na závěr:
    Svoboda pro všechny a umění se svobodou naložit taky pro všechny. Respekt a tvořivost. Hranice?

    Jaký smysl mají tyhle články?

    Pro Pipilotti: A umění přitažlivosti nás bude učit Martina Vackojc.
    : D

    OdpovědětVymazat
  36. po válce že zmizely ze skříní kožichy? a jak se to stalo? doufam, že nechceš říct, že češi byli až takový kolaboranti, že všechny kožichy a teplý kabáty padly na winterhilfe

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat
  37. Nejdůležitější je, aby člověk nesmrděl... aby jeho oblečení nesmrdělo... případně aby na sobě vůbec nějaké oblečení měl. Omlouvám se, ale vaši zběsilou dress code debatu jsem musela rozbít.

    OdpovědětVymazat
  38. mh: zabila=)...konečně něco, na čem se (doufam) musej shodnout všichni

    OdpovědětVymazat
  39. "A kdo na to nemá, ať jde jinam. Mezi své."


    Tesat, slečno socioložko.

    Tak tohle je hodně smutné kino.

    OdpovědětVymazat
  40. Durduin, tak třeba Papilotti není Papilotti.

    Jo black dress? Ahá, já se překoukla, sorry!
    :D

    OdpovědětVymazat
  41. jenže víte, co je problém? že když člověk nemá vkus, tak ho ani dodržení dresscodu nezachrání - aneb stejně hrozně pak bude vypadat ať má džíny nebo oblek o dvě čísla větši a s nemožným střihem (akorát u tý druhý možnosti teoreticky dorží pravidla)

    OdpovědětVymazat
  42. @ durduin / dělej si, co uznáš za vhodné. najmi si třeba korektora nebo si kup v levných knihách pravidla českého pravopisu (na to přece má každej, že jo? nebo si je najdi na internetu zadarmo). mě tvoje chyby ale nepohoršujou. každý dělá chyby, v pravopisu i v dress codu.

    OdpovědětVymazat
  43. a pokud někdo nemá vkus, bylo by vhodné ho odchytit a dát do rezervace. a tam nechat vyhladovět nebo tak nějak, aby nepohoršoval slušné lidi, žejo.
    blablabla, škoda, že ten člověk bez vkusu třeba umí péct úžasné buchty nebo léčit rakovinu, ale je jasné, že se nemůže rovnat lidem v dokonalém obleku a proto pro něj není místo. a třeba žádnou z těch věcí neumí a proto pro něj není místo ještě víc, mohl to zachránit padnoucím oblekem.
    tak.

    B.

    OdpovědětVymazat
  44. Trochu to nechápu...v článku píšeš že dresscode fungoval jako jeden ze způsobů jak snížit sociální mobilitu a tím udržet rozdíly mezi jednotlivými skupinami obyvatel a sociální vyloučení některých těchto skupin. Po čem tedy voláš, když vyzdvihuješ důležitost dresscodu? Po udržování těchto rozdílů a vyloučení...tvoje poslední věta "A kdo na to nemá, ať jde jinam. Mezi své." by tomu nasvědčovala. Ale doufám, že se pletu, bylo to hodně smutný.Vybírat si svoje zájmy podle oblečení ve skříni...Hold měníme boj za odstranění nerovností, překážek a vyloučení za boj o styl a dresscode - co je potom ale morální úpadek?

    OdpovědětVymazat
  45. inspirativny clanok.. plne suhlasim

    OdpovědětVymazat
  46. how impressive and great. awesome and i say you are deserve for it.BagsAlot

    OdpovědětVymazat
  47. its really gorgeous look and your look inspirations for me change style.you are deserve for it and feel to be glade to visit it

    OdpovědětVymazat