Retro a vintage? Ano ale...

22:30

Teď prý frčí sedmdesátky.
 Retro jak blázen. Máme doma staré šaty z té doby. Mám spoustu módních časopisů z té doby. A je tady neméně pamětníků. A dost sekáčů. 

Přesto však jich není tolik, aby to uspokojilo poptávku. Proto, jak je zvykem, nastupují oděvní řetězce a dodávají maxišaty, manšestráky, kabátky, přesně podle toho, co zákazník požaduje, respektive, požadovat by měl. Až do nedávné doby jsem to považovala za chvályhodnou činnost. Některé střihy miluju, ale pokud se mi nechce nebo je neumím ušít, musím se spolehnout na dobové kousky. A před třiceti, čtyřiceti lety to s materiály ještě nebylo tak slavné. Když umělina, tak ta nejméně příjemná. Staré halenky páchnou i při použití maxima deodorantu už po hodině nošení. Není tedy lepší nápad, než použít staré potisky a střihy na moderní materiály...

Ale zákazník požaduje autenticitu, výrobce požaduje minimální náklady a my se vracíme zpátky v čase. Dneska jsem se zastavila jenom na skok v jednom řetězci, a nestačila jsem zírat. Šaty, s paprskovitě plisovanou sukní, ze stejně příšerného materiálu jako dobový vzor. A hned vedle další. Už jenom při doteku té látky jsem se otřásla odporem. Svetříky téměř z chemlonu. Místo kožešinky leskymo.

Zaráží mě to. Zvykla jsem si na tahavou bavlnu, která po prvním vyprání zprůsvitní. Zvykla jsem si na to, že tyl je použitý tam, kde by měl být šifon. Že místo bavlněného plátna se používá viskóza, která rozhodně nedrží tvar. Ale nikdy by mě nenapadlo, že se budeme vracet do dob dederonu a podobných hrůz.

PS: Není od věci zmínit, že ty příšerné materiály jsou náhražkou za vlnu. Že by ekologové tak bojovali proti oteplování od ovčích větrů a vegetariáni proti stříhání ovcí, že je nedostatek vlny?

Outfit který má paní na sobě zcela jsitě není z bavlny. Můj hlavní rádce v dobových látkách už nežije, ale jsem si jistá že se jedná o nějaký hrubý umělotinový úplet, dost možná s vyplétaným vzorem.

Chemlon se používal na pletení svetrů, papučí a na výrobu dekorací - názorná ukázka ve filmu Občanský průkaz. Dneska už skoro není k sehnání - používá se na naplétání rasta copánků - je nepříjemný do ruky, vytrhává záděry z prstů...a v některých obchodech mají z hodně podobného materiálu svetříky. Brrr

Leskymo je chlupatý úplet, z umělé hmoty. Kdysi se používal na kabáty a na přehozy přes gauče a křesla. Ideálně v oranžové barvě. Chlupy se rychle slepí, zlámou, a vypadají pak navždy jako ucouraný pes. Leskymu se vlemi blíží chlupaté ocásky, lemy bundiček a kabátků v dnešní konfekci. Vypadají slušně tak první měsíc.

Požadujete naprostou autenticitu, nebo preferujete příjemné materiály?
Ne že bych se dneska nazlobila, ale zírala jsem hodně nevěřícně.

You Might Also Like

9 komentářů

  1. Výborný článok! Párkrát som urobila kompromis a kúpila som si šaty z umeliny, no v konečnom dôsledku sa to absolútne neoplatilo. Po pár neúspešných pokusoch nosiť ich bez toho, aby som sa bála zdvihnúť ruky do vzduchu, skončili ako handry. Mám aj chlpatý kožúšok z umeliny, ale na ňom mi to nevadí. Má vlnenú podšívku .)

    OdpovědětVymazat
  2. přednost mají rozhodně příjemné materiály, ale když někdy se pro krásu vyplatí trošku potrpět:)) a zasmála jsem se nad chemlonovou výšivkou - uplně stejnou měla babička v šuplíku!:D a jak čtu o leskymu matně vzpomínám na nějaký oranžový přehoz kdysi u nás na chatě a hle na další větu!:D výborně!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Já přímo nesnáším, když mi někde něco nesedí, když mě něco škrábe! :D To pak oblečení letí rovnou do koše. nebo v lepším případě se neobjeví ani u mě ve skříni. :)

    A zvu tě na giveaway na mém blogu!;)

    OdpovědětVymazat
  4. já jsem děsná citlivka a mám problém i s vlnou. chemlonovej svetr by mě ukousal během pěti minut.

    když autenticitu, tak dobovou. nevidím důvod vyrábět nový šaty z dederonu, to fakt ne (něco takovýho jsem si nedávno koupila na aukru - bezva střih a puntíkatej vzor - ale materiál jsem prostě neutáhla, tak jsem je poslala dál)

    OdpovědětVymazat
  5. Presne tak, kupila som si saty v F&F, bodkovane, na pohlad krasne. Bohuzial material nie je vhodny ani na handru /umelina jak svina/ :(( Aj ten material je retro, nielen strih a vzor :DD
    Rozhodne som za pouzivanie modernych materialov.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Z chemlonu má babička ručně navázaných několik koberců, jak se to dříve dělalo, hnusnej materiál. Pak přešla na vlnu a je to jako nebe a dudy. Neumím si z té umělotiny představit oblečení. A leskymo přehozy u babičky ještě jsou :-) Rozhodně bych se k tomu nevracela.

    OdpovědětVymazat
  7. Preferuji přírodní materiály, samozřejmě! A NIKDY bych na sebe nevzala umělou kožešinu, dokud nemám finance na pravou kožešinovou bundu, tak ji hold nebudu nosit. Límečky a kabátky z umělé kožešiny ala Topshop mi přijdou laciné a odpudivé, nikdy, nikdy!

    Dále... 70. lét si dovedu velice dobře představit na Tobě, myslím, že bys "v nich" vypadala přímo božsky. Máš na to postavu, já ne... a proto zůstávám u svých 20s - 50s. Dle nálady :D

    Mám ráda Tvé články čím dál více, příjemné :)

    S vřelým pozdravem,

    Nadia

    OdpovědětVymazat
  8. ja tedy rozhodne davam prednost prijemnym materialum, aspom ve vrstvach, ktere jsou primo na kuzi. a sedmdesatky stejnak nejsou moji rdcovou zalezitosti, takze az na to plisovani me nechavaji naprosto chladnou :)

    OdpovědětVymazat
  9. @Nadia - umělý kožešinky jsou možná laciný a odpudivý, zato na ty pravý radost pohledět (teda potom, co se z nich smeje ta krev a zvíře už je skalpovaný, rozebraný a dávno pod drnem, že jo)

    OdpovědětVymazat