Jídlo!

20:36

Jídlo dělá hezká těla.

A to nejenom dlouhodobě, ale i krátkodobě. Jsou jídla, která se k určitému oblečení nebo situaci moc nehodí.

A možná, že to, co dáváme do sebe, ovlivňuje mínění ostatních skoro tak jako to, co máme na sobě.

Vlastně, vzniká na to mnoho různých projektů, jeden docela sadomasochisticky fotí lidi nad plným talířem, ale před jídlem! Jakoby to, jestli máme raději čokoládovou nebo jahodovou zmrzlinu, jestli preferujeme salát nebo stejk a co si lijeme na hotdog, říkalo něco o naší osobnosti.

A vlastně, jako by národní jídlo říkalo mnoho o tom, jak fungují jeho hlavní jedlíci.

Jak vypadá takový jedlík klobásy?
Asi ji bude mít na tácku, asi s chlebem, možná křen...a bude to jíst rukama, klobása s křupnutím vejde v jeho ústa... No, mi se rozhodně nevybaví štíhlá slečna v módním outfitu...

A co jedlík suši? Hůlkami nabere sousto a dlouhým obloukem ho nese do úst, případně předem namočí do wasabi...

Co milovník svíčkové? Šest knedlíků, ukrojí si kousek, ponoří do omáčky, připíchne kousek masa s brusinkami a nese do pusy, natěšený na chuťový orgasmus...

Nebo takový jedlík pořádného hamburgeru? Houska přes půl talíře, uvnitř karbenátky, zeleninka, majonéza, oběma rukama to stiskne a pokouší se ukousnout...

Jak by asi měl vypadat člověk milující saláty? Vidličkou napichuje drobné křupavé kousky, možná lehce polité dresingem...

Co milovníci špaget? Co ti s langošema, kuřaty s rýží, grilovaným pstruhem, smaženými tvarůžky?

A to jsme se dostali jenom k "hlavním" jídlům. Pak máme celou řadu dezertů, od zmrzlin až po obligátní makronky...u kterých vzhled průměrného uživatele známe poměrně dobře.

I já mám o uživatelích různých pokrmů představy, občas značně idealistické. Ale pokrm si vás prostě přizpůsobí k obrazu svému. Něco se příborem jíst nedá, něco naopak ne bez příboru. A konečně, když je hlad, padají veškeré iluze.

Už nebudu jezdit ze Smíchovského nádraží tak často. Místní maxipárky a pivo v kelímku jsou však kultem. Množství lidí čekající na vlak na Beroun, kravaťáci, slečinky i bezzubé stařenky, všichni olizující kečup z párku silně přesahujícím rohlík. Nejinak maminky s kočárky nebo puberťáci. Sama jsem se tak stravovala mnohokrát. Ale maxipárek z nás udělal jeden druh, myslící na to, jak se nepokydat dírou na opačném konci a dlouhou uzenku za 13kč si náležitě užít.

Jídlo si člověka přizpůsobí. Se sestrou jsem včera byla na obědě, v hamburgrárně kousíček nad zastávkou Husinecká. Nikdy předtím jsem něco takového neměla a čekala jsem to...menší. A zatímco moje štíhloruká sestra sofistikovaného stolování do sebe oběma rukama cpala Elvise, až jí majonéza tekla po prstech, já jsem se do sebe pokoušela vecpat Tower vysoký přes 15cm a zvolila jsem metodu postupného rozebírání. Takže taky to mělo co do činění s hořčicí na rukách. Dívaly jsme se na sebe a pochopily, že hamburgery z nás dělají "americká prasata". Respektive, že to, jak člověk vypadá u jídla, není ani tak chybou jeho, jako jídla. Ani nás nenapadlo, postupně ukrajovat kousky dostupným plastovým příborem. A tak jsme se zasmály, nacpaly a jede se dál. Ale náhodný kolemjdoucí by si asi řekl něco o nenažraných...

Jídlo je prostě zvláštní. Jenom pozorovat, kdo si co dává na rautech. I když jsou všichni značkoví a oblekoví, v jídle se projeví víc. Ženy si například nedávají guláš, žebírka... je to proto, že je to bráno jako chlapské jídlo? Naopak, muži nepostávají u fontány s čokoládou. Je to zženštilé nebo nemají rádi čokoládu?

A co si pomyslíte o slečně, která si dopřává tatarák?

Soudíte někdy podle jídla? Když se vám někdo líbí, sledujete, co si objednává? Měníte s kamarádkami a partnery své chuťové návyky? A jakou zmrzlinu byste si vybrali podle v testu v Bravíčku?

You Might Also Like

15 komentářů

  1. zajímavý článek.. :)
    já teda nejsem ani tlustá ani buranka, nebo taková ty typická češka (dle mého skromného názoru) a klobásu nebo svíčkovou prostě zbožnuju! miluju jídlo, od salátů, a dalších zdravých jídel až po klobásy a steaky..
    myslím si, že je celkem zcestný soudit lidi podle jídla, každý přeci jí to, co má rád :)

    s tím konzumováním oněch jídel ale máš pravdu, v tom s tebou souhlasím .. naprosto nesnáším když do sebe někdo cpe jídlo hlava nehlava, teče mu to po bradě, mastnýma rukama šahá po kelímku nebo snad ještě krká..

    OdpovědětVymazat
  2. ty tak dobre pises, kde na to beres cas? ale hezky

    OdpovědětVymazat
  3. mě nejvíce iritují přehnaně konzervativní strávníci... myslím ty, co odsoudí jídlo, aniž by ho ochutnali. A tatarák, kterému se často takové typy vyhnou, mám moc ráda! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak nad tímhle jsem snad nikdy nepřemýšlela.
    Asi to bude tím, že jím jen doma :D
    Jinak zase moc dobrý článek, tvoje psaní je fakt super, můžu to číst pořád dokola :)

    OdpovědětVymazat
  5. Miluji tatarák a je mi jedno, co by si kdo o mně myslel :)) Asi tak...A souhlasím s Crazy pig!! :)

    OdpovědětVymazat
  6. no ... někdy je lepší se na nějaky osoby raději nedívat přitom jídle (právě třeba, když jí klobásu či hamburger, co se dotyčnému ani nevleze do úst), ale vždycky si říkám "no co, tak se prostě jednou nadlábneů ... taky občas dělám to samy.)
    Co ale nesnáším (a nevím či se úplně k tomuto hodí) je, když si lidi z kin dělají bufety... všude popkorn..slyšet, jak někdo jí popkorn, srká kolu a z ní následně krká a chodí x- krát na záchod, přičemž pochybuju, že mají nějakej kulturní zážitek ... tohle je třeba věc, co prostě nepřekousnu a kvůli tomu ani do takových multikin nechodím...

    OdpovědětVymazat
  7. já osobně jsem zastáncem toho, že jídlo by mělo nějak vypadat, samozřejmě chuť je primární, ale vzhled hraje také důležitou roli. nicméně, ač se nepovažuji za kuchařského patlala, ale víceměně za kuchařsky relativně schopnou, se mi také vydaří nějaká ta nevzhledná, ale výborná šlichta...:D vařím ráda. peču ráda. jím moc moc ráda. líbí se mi, když lidem chutná.

    každopádně k tématu - tohle doma občas řešíme. že lidi, kteří jedí mastná, tučná jídla ve velkém, tak pak vypadají. kdo jí prase, tak tak smrdí i vypadá. trvdá realita.

    ...a tatarák ke skvělý! jak ten "pravý", tak ten lososový ;)

    OdpovědětVymazat
  8. to co píše bambi je pravda, to co jíš opravdu ovlivňuje i tělesné pachy.
    já jsem asi přes lilky se sýrem, to tady v nabídce nebylo :) ale podle jídla lidi moc nesoudím. spíš podle toho, jaký mají názor na kuřáky (což je asi ještě ujetější). u novýho člověka na fb se vždycky kouknu, jak odpověděl na otázku ,,zakázali byste kouření v barech a restauracích?", abych věděla, jestli je fašista nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  9. super článok, tiež občas posudzujem ľudí podľa toho, čo jedia, myslím si, že to, čo máme radi o nás určite veľa hovorí... Aj keď o mne si vždy myslia, že som vegetariánka, ktorá neje nič iné, ako šalát, tak neviem :)

    OdpovědětVymazat
  10. Kéž by to tak fungovalo, no tak třeba alespoň tou zeleninkou voním:))

    OdpovědětVymazat
  11. Nevadi mi, kdyz lidi jedi jidla, ktera ja nejim, ale co nedokazu odpustit je cesnek a podobne "chutovky". Absoutne treba nechapu, proc se nekdy na rautech nebo celkove na spolecenskych akcich podava cokoliv s cesnekem nebo i hodne cibuli...No a pravdou je, ze na rockovym festaku v dzinove mini si muzes dat klobasu, ale pokud jdu nekam do "lepsi" spolecnosti nebo jsem nekde pracovne, chce to zkratka jidla kultivovana :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem co se týče jídla trochu povrchní a soudím podle vzhledu. Je to trochu divné, ale co se mi vzhledově nelíbí, to prostě nesním. Co bych však v životě nesnědla i kdyby to vypadalo sebelíp, jsou hamburgry a hranolky. Fastfoody nenávidím a lidi v nich mi kolikrát připadají jako prasata, ale zas neodsuzuju nikoho kdo tam chodí. Já zas například někoho můžu odrazovat zálibou v syrových chilli papričkách a vůbec ve všech extra pálivých jídlech. Sto lidí sto chutí :)

    OdpovědětVymazat
  13. doufám, že nemáš pravdu.

    skoro nejím maso, když už, tak klobásy. a rozhodně ne z papírového tácku.

    u sushi se mi vybaví ... nebudu komentovat, ohledně japonské kuchyně mám prostě nesmazatelné předsudky

    makronky jsem jedla jednou. konkrétně jeden a říkala jsem si proč proč proč?



    já rozlišuji lidi podle toho, jestli jedí maso, případně jaké. nejsem vegetarián podotýkám...

    OdpovědětVymazat
  14. Já být číšníkem, tak se s ostatníma sázím co si kdo objedná :) Jídlo taky podléhá módě a sezonnosti, tak se možná dá zkratkou vyvodit, že Ti, kteří se důsledně zabývají módností oblečení se budou stejně zabývat i výběrem jídla. Praktici, kterým stačí "hmota" k nasycení pak půjdou do fastfoodu...atd. Pro mě je stejně, možná víc zajímé to jak kdo jí. Dáma/džentlmen, který je v up-to-date ohozu na luxusním rautu a má mezery v základech stolování otevírá další vrstvy psychologických profilů konzumentů módy a jídla :))

    OdpovědětVymazat
  15. jsem prase, jim (možná až žeru) a hodně moc....svíčkovou, pořádný hambáče, na tatarák jdu zrovna zejtra!...langoše občas na festáku, sushi? jasně, když je....na co mam chut to do sebe nacpu...a vubec se za to nestydim a je mi jedno, co mam zrovna na sobě (i když je fakt, že pokud mam bílý triko, tak s dávam většího bacha)

    a taky jsem fašista, kouření bych zakázala všude a kuřáky občas pro výstrahu stříleta...tak

    http://pragueneedsmorestyle.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat