UMYJTE SE! (Jak vždy vypadat a působit dobře I. )

20:40

Tak jako z titulek časopisů Strážná věž křičí věta "Probuďte se!" mám nutkání křičet na všechny strany něco podobného.

Umyjte se! 

Zdá se to jako triviální věc, myjeme se přece všichni. Ale ruku na srdce - občas to není tak žhavé.
Občas prostě není tolik času, nebo má člověk myšlenky na úplně něco jiného.

 Tělo
Názory na to, jestli se sprchovat ráno nebo večer se různí. Já osobně jsem kachna, ve sprše bych nejraději byla pořád. Ale jsou lidé, kteří se sprchují jednou za dva dny a pořád je to OK (např. moje „městská“ babička) Každopádně, protismradový účinek sprchy je asi ten nejdůležitější a v letních dnech asi nejcitlivější.

Kosmetický průmysl se nás snaží přesvědčit, že je třeba používat sprchové gely, vonítka, krémy...a hned potom zvlhčovače, mléka, ojejíčky, nakonec deodoranty, antiperspiranty, parfémy.
Ve skutečnosti, pokud se sprchujete každý den nebo i vícekrát denně, stačí většinou jenom voda, případně tuhé mýdlo na podpaží - aby se umyl starý antiperspirant.

Ne vždycky je ale čas a prostor na celé sprchování, přestože si člověk připadá lezce jetý. Proto přidávám pár mnou osvědčených tipů.

Naučte se používat bidet a podobné techniky! Kromě toho, že to dokonale osvěží a má to své hygienické plusy, nemusíte se kvůli tomu znova líčit, vonět, česat a v podstatě ani nijak výrazně převlékat. Navíc, když si na to zvyknete, zjistíte, že bidety bývají i v lepších restauracích, hotelech, dokonce i ve školách a může vám to ušetřit spoustu času na cestu domů a zase zpátky.

Antiperspiranty jsou dobrá věc. Ale než si najdete ten svůj ideální, je to poměrně dlouhá cesta, navíc, vůně každého antiperspirantu se mění podle člověka a občas to ani tak není úplně ono. Já jsem se dostala přes babiččin "kapesník v sáčku" k papírovým kapesníčkům a lahvi čisté vody. Když už mi připadá, že pánský oldspice který používám je nedostatečný, vždycky se najde wc, kde se můžu opláchnout nebo aspoň otřít mokrým kapesníčkem. Ne že bych se pak nějak výrazně měla k tomu, abych se chytala "závěsných madel", ale aspoň nemám pocit, že obtěžuju.

Nohy jsou dalším problematickým místem. Někdo používá sprejové antiperspiranty, voňavé vložky...ale ani ten nejlepší antiperspirant neochrání před prachem, když chodíte v sandálkách. Pokud je vám horko a potíte se a domů je daleko, nebojte se použít bidet k umytí nohou. Pokud máte na převlečení do gala jenom pár minut, čerstvě umyté nohy vám dodají sebevědomí.

Protižloutenkové plakáty nás učí, umývat si ruce. Doporučuju si vždycky vzpomenout na toho chrchlajícího bezdomovce, co na tu kliku sahal před vámi, na paní v masně která brala peníze rukama od hovězího, na malinké ručičky zapatlané od čokolády, které před chvílí "ojížděly" zábradlí...

Obličej
Obličej je tím, na co se lidé při kontaktu dívají nejvíc. A v každém kosmetickém článku je napsáno: Hlavně se odličujte! Což ale, jak všichni víme, není úplně legrace po náročném večeru dodržet. Našim prabábám  stačilo opláchnout se vodou, dnešní voděodolné přípravky ale jen tak nepustí. Já osobně mám v koupelně balíček vlhčených ubrousků - jedno jestli dětských, nebo přímo odličovacích. Jeden ubrousek stačí na lehce až středně nalíčený obličej, odličování zabere chvilinku a nevyžaduje ani moc přemýšlení.

Vlasy
Až se vám u hlavy začnou vlasy spojovat do pramínků, věřte, že pročísnutí to nenapraví. Tady pomůže jedině šampon. Šampon, a v případě, že máte vlasy delší než po ramena, tak i kondicionér. Jak už bylo mnohde řečeno, šampon je třeba vybírat podle typu pokožky hlavy (mastná, suchá, s lupy), kondicionér podle typu vlasů (lámavé, jemné, kudrnaté) a platí, že šampon se nanáší jenom u hlavy a kondicionér spíše na zbytek délky vlasů. Pokud to uděláte jinak, vlasy budou suché, křehké a přitom se budou rychle mastit.

Každé vlasy potřebují individuální frekvenci mytí. Pokud jste žena, která věčně nestíhá, doporučuju umývat hlavu hned po příchodu z práce nebo ze školy předtím, než začnete druhou směnu doma. Pro vlasy je nejlepší když přirozeně prosychají a na to budou mít dostatek času. Pokud si navíc myjete vlasy přes den v létě, můžete je stočit pod šátek a vyrazit ven - budou postupně schnout a příjemně vás chladit.

 Já osobně si vlasy myju co tři, čtyři dny – jsou suché, lámavé, jemné, v délce po gumu podprsenky. Používám šampon a kondicionér Ikea family, kondicionéru asi čtyřikrát více, než šamponu. Možná že to není značka profesionálních kadeřníků, ale podle všeho vyhovuje.


Pokud máte nějaké tipy jak se mýt a jak se cítit svěží i v občas bojových podmínkách, sem s nimi!

You Might Also Like

16 komentářů

  1. lobuju za bidet! je to skvělá věc a přitom mám pocit že to skoro nikdo nezná...
    a za sebe mohu doporučit deodoraty Garnier - fungujou!

    OdpovědětVymazat
  2. no já bidet znám, ale vždycky jsem tápala, k čemu přesně je určený...
    a ani po tvém článku si nejsem jistá, jak ho používat (?)..musí to být dost krkolomné..

    OdpovědětVymazat
  3. No...prostě si na to sedneš čelem ke stěně - teda, tak to děláme u nás doma :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Dodala bych ještě mít u sebe malou lahvičku ústní vody.

    OdpovědětVymazat
  5. Ohledně nadměrného pocení doporučuju Excipial deoforte-dá se koupit v každé lékárně a sedmidenní kůra dokáže vyléčit i pořádné křečky(jak říká moje maminka smradlavým nohám). Pak taky nedám dopustit na antibakteriální gel na ruce a minerálku ve spreji, tou se sice člověk neumeje,ale krásně osvěží. A z antiperspirantů mám nejradši Lady speed stick.

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám po ruce vždy cestovní deodorant, sací papírky na můj věčně se mastící obličej a antibakteriální gel na ruce. Hlavně na cestách, kde není vždy možnost si je pravidelně mít, je to pro mě naprostá nezbytnost a jěště osvěží.

    OdpovědětVymazat
  7. Co se týče obličeje - píšeš o odličovacích ubrouscích a já bych ještě dodala si po jejich použití obličej opláchnout čistou vodou.. protože na po téch ubroucích přeci jen zůstane trošku nános toho odličovadla v nich.. a mě osobně to vůbec není příjemné

    OdpovědětVymazat
  8. pravda, naprosto s tebou souhlasím! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Doufám, že si to přečtou všichi osmraděnci z tramvají

    OdpovědětVymazat
  10. ak neni cas umyt vlasy da sa to jednorazovo celkom pekne zachranit suchym samponom. aspon ja sa citim vzdy lepsie. odporucam tony&guy v spreji ale i klasicka amica neni zla)

    OdpovědětVymazat
  11. Kotě, měla bys to vydat jako příručku a rozdávat to v MHD.)

    OdpovědětVymazat
  12. Bidet je geniální vynález!Vždycky jsem nenáviděla,když jsem si potřebovala umýt nohy nebo zadek a musela lézt do sprchy.Bidet vše vyřeší,ale pozor,třeba pak na kadibudce budete trpět,už se prostě neutřete;-)
    ps:je to dobrá prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva,na kterou Češi hodně trpí.Janča

    OdpovědětVymazat
  13. Dobry namet na clanek Oli!

    Kazdopadne ja jsem z prednasek kosmetickych a dermatologickych poucena o tom, ze sprchovat se ma vodou rano (mydlo staci pouzit na mista, kde se nejvice nachazi potnich zlaz = podpazi, chodidla, intimni partie a oblast kolem bradavek) a vecer opet pred ulehnutim jiz s mydlem celkove :) Na zaver studena voda, abycho predchazely celulitide a striim a zbytecne si neotviraly pory na tele, nesprchovat se dlouho... ja osobne jsem za 2 minuty pokud neprovadim depilacni ritualy, coz ve sprse nedelam, nebot pouzivam vosk :)))

    K vlasum... ja pouzivam jedine sampony kadernickych vlasech, nebot ty "bezne" obsahuji silikony, ktere dusi vlasovou pokozku a to se projevi udajne az casem nasledky :)

    U sebe mam vzdy vlhcene kapesnicky a airways zvykacky :)

    A to je asi vse co bych k tomu rekla :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. O Bidetu http://cs.wikipedia.org/wiki/Bidet není to přeplněné informacemi, ale vysvětlí to účel těm, co to neznají. U nás se teprve pomalu rozšiřuje jeho uplatnění.

    Jinak ja mam vlasy po lopatky a myju si je obyčejnym heřmankovym šamponem ob den a to před spaním, a během léta je nechavam normalně schnout na vzduchu.

    OdpovědětVymazat