Klauzury VŠUP

20:44

Protože jsem se oblékala až po tom, co muž odešel do práce a svlékla dříve, než přišel, neuvidíte, co jsem měla u státnic a co mi pomohlo si, před panem Krebsem a panem Zeleným, vybojovat titul. (Paní docentka Jitka už mě zná, tu jsem průsvitnými šaty určitě neohromila.)

Ale protože můj muž měl stejnou radost jako já (On snad větší, protože jsem po něm chtěla aby mě zkoušel ze statistiky, pokoušel se na několik hodin zamknout v koupelně...) vyšli jsme si spolu do víru velkoměsta. 
Couráním z Hlaváku až na VŠUP, kde probíhala vernisáž klauzur. 

Pokud jste v té bodově nikdy, nebyli, zajděte si. Buď vás polije nechuť ke všemu uměleckému, nebo naopak, zatvrdíte se a budete mít tendenci trénovat na talentovky. A jsou tam samé nesmírně vysoké, štíhlé a krásné slečny, skvěle oblečené, a mladí muži taky tak. 

Dole u vchodu byl pultík a u pultíku dvě slečny nalévaly víno. Na FB bylo psáno "Růžové!" a barva byla dodržena. Co se chuti týče - jsme jenom chudí umělci - vinný ocet z růžového vína jsem pila poprvé. 

Ale k tomu podstatnému. V jednotlivých ateliérech byly vystaveny magisterské práce. Od architektonických řešení přes městský mobiliář, urny (ano, ty, do kterých se sype lidský popel) přes grafiky na tričkách, v knihách nebo na etiketě vína. A taky to, co asi módní nadšence zajímá nejvíce - ateliéry oděvu. 

Ateliéry oděvu jsou na konci pravého křídla, dva nad sebou a v nich bylo vystaveno pět prací. 





Hned zkraje to byla kolekce kožené obuvi. Skvělé! Boží! Kde se to bude prodávat? Bohužel, můj muž má jiný vkus než já, takže vám zamlčel ty nejlepší kousky. Uvnitř je "normální lodička", to co je nahoře je hrubá kůže, spojovaná předpokládám lepením. 

...to černé jsou bradavky...
Na druhém konci místnosti byly vystaveny modely značky Katarze. Pokud vám to něco říká, ano, jedná se o ty slečny, které prodávají extrémně drahé spodní a spací prádlo na různých módních akcích. Školní kolekce byla naštěstí bez cenovek a nesla jistou známku školní práce - neboť každé body mělo černé bradavky, a co se overalu týče, ten měl i černý klín. Ideální oblečení podoma :-) U stolečku s podklady byly k dispozici anketní formuláře, které mají vyzkoumat cítění domovů různých lidí a příští kolekce udělat "ještě více na tělo".
Nemám nic proti. Budu se těšit... ale i když vím, že to jsou skvělé materiály, bezešvé - nešlo by s těmi cenami něco udělat?

Vyšli jsme o patro výš a tam na nás čekaly hned tři kolekce. Nejrozsáhlejší byl koncept pánské značky, který obsahoval jak oděvy, tak bižuterii, kožené psaníčka (Vítěslave, měl bys zbystřit!) tak parfém. Ale bohužel, na celé kolekci bylo podle mě příliš cítit, na jakou skupinu je orientovaná. Mému muži bych snad vrazila pod paži psaníčko a oblékla ho do kostkovaných kalhot...ale více nic. 



Další kolekce byla ženská. Autorka ztvárnila tři ženy pomocí modelů. Emma Bovary - prapodivná volánová kreace, Anna Karenina - černá róba, Emma Destinová - bílá róba ... a bonbónek, Sidonie Nádherná - kalhotový kostým z hrubého hedvábí. V obrazové a teoretické příloze měla každá hrdinka vepsán odstavec coby světa názor. Sidoniin citát "A věrná být nemohu: to by žádný muž od ženy neměl žádat, protože by vyhasla" mě dostal do kolen. A ačkoli to některé ženy považují za alibismus, můj názor to nezmění.



Jako poslední jsme viděli dámskou kolekci, jejímž základním kamenem a myšlenkou byl materiál a proměny jeho struktury. Na fotkách můžete vidět jenom "plstěné modely" nicméně, v kolekci je i model leptaný a model - jak bych to řekla - strukturovaný - látka je bodově slepena do hrubých vrstev které jsou seříznuty - asi jako když na mapě vidíte vrstevnice. Na "vrstevnice" se určitě zajděte podívat, na hedvábí je to velmi efektní. Bohužel, návrhářka se tak soustředila na vrstvení, až zapomněla modelu přišít rukáv - u leptaného totéž.

Plni dojmů jsem nakonec, čirou náhodu, zapadly do slavného HANY BANY, před deštěm se tam schovala Cikánka s růžemi, dali jsme si dvě piva, prohrála jsem dvakrát v piškvorkách a bylo na čase jít domů. 



Tak aspoň abyste nějak viděli, jak vypadá čerstvá bakalářka - klasický, černošedý a planďavý styl. 

Autor fotek!

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Vis, kdo ma ty povedene kousky bot na svedomi? Docela by me zajimalo jmeno:)

    OdpovědětVymazat
  2. moc, moc gratuluju ;o)

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel, co se bot týče, vím jenom to že to byla nějaká slečna.

    OdpovědětVymazat
  4. Oli, moc Ti všichni gratulujeme. Užívej si prázdniny.

    MartinaK + Luboš + Honzík + Maruška + Jurášek

    OdpovědětVymazat