Jak číst mezi řádky...

15:51


Reportáž z backstage - první část
(Aneb, jak jsem se projela do Karlových Varů a následně přiopila sektem s majitelem MDLS.cz)

Zatímco celé show mělo začátek až ve 20 hod, Backtage ožila už několik hodin předtím a soutěžící se na tuto událost připravovaly nejen toho dne od rána, ale mnoho hodin v dnech předešlých.
( Soutěžící měly projít "výcvikem", aby byly ještě krásnější a ještě více modelky) 

Díky dobré vůli slečny Pavly Sofilkaničové, ředitelce pořadatelské agentury, nám bylo umožněno dostat se i do zákulisí a přinášíme vám exkluzivní reportáž z tohoto, běžnému smrtelníkovi zapovězeného, místa. 
(Slečna Pavla vysvětlovala ochrance a hosteskám: "V žádném případě se do zákulisí nesmí dostat nikdo z médií. Nikdo!" Mi bylo řečeno, že o mě slečna Pavla ví, takže jsem si chodila kde jsem chtěla, fotila co jsem chtěla, jenom na cedulce jsem měla napsáno "Backstage" místo "Média".)

Backstage, místo za pódiem, plné shonu, barev, vůní líčidel a přípravků na vlasy a štíhlých těl modelek, se stalo působištěm naší reportérky. Jak tedy probíhaly poslední hodiny před vypuknutím finálového show?
Pokud existují slova, která popisují dění v zákulisí, pak mezi nimi nemůžou chybět výrazy jako zmatek shon a nervozita. Mnoho lidí se tísní na malém prostoru, a protože naše reportérka nechtěla zavazet, pro tento večer přijala roli asistentky jedné ze soutěžících. 
(O soutěži jsem původně nevěděla, ale Markétka, jedna s mých oblíbených modelek, se dostala do finále a poprosila mě, jestli bych jí nemohla dělat asistentku - že každá soutěžící si má někoho přivést na pomoc. A ačkoli se mi do Varů moc nechtělo, nakonec zvítězila zvědavost.)
Zatímco soutěžící pečlivě pilovaly choreografii už od rána a vizážisté a kadeřníci dorazili po obědě, asistentky oblékání měly sraz až v šest hodin večer a do jisté míry přišly k hotovému.
(Autobus Student Agency měl zpoždění, naštěstí paní Šlechtová, maminka od Markétky, počkala a zavezla mě až na místo konání, k obrovskému zářícímu hotelu na kopci. Doklusala sjem sice později než ostatní, ale bylo vidět, že mi nic neuteklo.)

Na štendrech už visely pečlivě srovnané modely, popsané jmény jednotlivých soutěžících. Kadeřnice upravovaly vlasy dívek do přirozených účesů a asistentky měly dostatek času na orientaci v nevelkém prostoru a na přípravu modelů. 
(Modely z butiku byly pečlivě zabaleny do fóliových pytlů a popsány jmenovkami. Každá modelka už měla svoje místečko na stole, takže jsem jenom sundala hadry ze štendru, sundala pytel a pověsila je blíže. Ptáte se proč na stole? V zákulisí nebyly téměř žádné židle.)
modely
česání 

Čas plynul, vizážistky vytvořily dívkám přirozené večerní líčení, na místo dorazily tanečnice a nastal okamžik generálky pro přehlídku kolekce z butiku. V rytmu moderní rytmické hudby nejprve předtančily dívky z taneční skupiny. Poté nastoupily soutěžící, které nejprve tančily také a následně předvedly jednotlivé modely. Už na zkoušce bylo vidět, že soutěži předcházela pečlivá pohybová příprava.
 
 
 ( Na pódiu probíhal jakýsi aerobic na "dramy". Holky různě cvičily s rukama a snažily se udržet na vysokých podpatcích. Když si každá ve skupince odcvičila svoje, prošla se po mole, zařadila zpátky do chumlu a cvičila dál.)

Když bylo všechno vyzkoušeno, dívky dostaly poslední možnost vyřídit si záležitosti mimo zákulisí a nedlouho poté se zákulisí uzavřelo a otevřely se dveře pro první návštěvníky.
(Poslední možnost jít se vyčurat. V backstage nejsou záchody, není tam samostaný vchod. Některé holky před posledním výstupem nervózně postávaly s nohama do kříže.)

Asistentky, které do té doby posedávaly a pozorovaly činnost vizážistů a kadeřníků, se pustily do práce. Každá měla na starosti jednu finalistku a veškeré záležitosti související s jejím dokonalým vzhledem a správným načasováním. ( Jak už jsem řekla, asistentky si zajišťovaly samy modelky. V backstage posedávalo několik vyjevených maminek a pár zmatených kamarádek které si dost dobře nedovedly představit, co se bude dít a co mají vlastně dělat.)
Asistentka - kamarádka lakuje soutěžící nehty
v růžové slečna asistentka - kamarádka

atmosféra v backstage



Zástupkyně agentury rozdaly obuv na molo, kterou zapůjčila firma Deichmann. Pro první dva výstupy to byly černé saténové lodičky s pajetkovou aplikací, pro modely návrhářky pak tatáž obuv v pudrové barvě.
(Úkolem asistentek bylo, aby modelky nechodily v botách, protože boty by se mohly ošlapat. Co na tom, že modelky si potřebovaly boty vyzkoušet aby zjistily, jak se jim v nich bude "tančit". Nicméně, vzhledem k tomu jak nepohodlná byla tato obuv, nebylo třeba holky moc hlídat, samy si botičky sundávaly aby neměly puchýře.)


Dále pak dorazila slečna Jane Bond se svými čelenkami a proběhl fitting těchto ohromujících doplňků. Každá dívky měla předvést dvě autorské čelenky, ozdobené peřím, motýly a květy.
(Je super vědět, že existuje známá a přátelská tvář, s kterou si můžete nejen pokecat. Asistentky z agentury byly nervózní, měly pocit, že fitovat čelenky je zbytečné a že se to nestihne. Během několika málo minut jsme s Jane rozdělily její poklady mezi soutěžící.)

Pomalu se blížila osmá hodina a bylo třeba připravit soutěžící na úvodní přehlídku. Každá dívka prezentovala jiný styling a každá asistentka pracovala s jinými kousky, od letních šatů až po jeansový kostým, pohodlné mikiny a módní bavlněná trička. V tomto okamžiku se poprvé projevilo to, s jakou profesionalitou je celá show připravena. Oblečení bylo předem skvěle nafitováno, takže jednotlivé kousky dívkám dokonale padly, lichotily jejich postavám a pokud si některé z asistentek nebyla jistá detaily, byla přítomna zkušená pracovnice z pořadatelské agentury, která podala pomocnou ruku. 
(Nebyla to taková hrůza jako minule. Oblečení sice mělo univerzální velikost která nepočítá s osobními odchylkami, ale nestalo se, že by trička nedosahovala ke kalhotám a podobně. Taky bylo třeba zastrkat /posundávat cedulky...na všetečné dotazy typu "jak to má být" slečny reagovaly odpovědí "tak, jak jste to nafitovali".)
Boj s jemnými vlasy
Vizážistický koutek

S úderem osmé bylo vše nachystáno a nastala nejméně příjemná část dne, totiž čekání. Jak již bývá časté, módní show začínají s jistým zpožděním a ani tato akce nebyla výjimkou. Zatímco v sále se pomalu scházeli nejdůležitější návštěvníci, v zákulisí rostla nervozita. Dívky, které za sebou mnohdy neměly ještě žádnou podobnou zkušenost, s obavami očekávaly začátek. Asistentky dolaďovaly poslední detaily, kadeřnice kontrolovaly své dílo a stejně jako vizážistky hledaly případné nedostatky, které by opravily. Do zákulisí dorazily i hostesky a moderátorská dvojice, stolečky pro významné návštěvníky se zaplnily a finále mohlo začít. 

Sličné hostesky

Pohled modelky na molo

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Jde vidět, že jsi také z Moravy. "Zavazet" se totiž řekne spisovně "překážet". Mě dělá problémy doteď říct to tak, aby mi i v Praze rozuměli :D

    OdpovědětVymazat
  2. to vypadá fakt zajímavě! až se uvidíme tak chci slyšet vše! :)

    OdpovědětVymazat
  3. super reportáž!;)
    Vítězslav: v Praze neznají slovo "zavazet"??? To tam budu mít safra těžké se svojí "Moravštinou":-D

    OdpovědětVymazat
  4. (drobné překvapení u mě na blogu :) )

    OdpovědětVymazat
  5. Joll Burr: Ne, neznají :D U nás se dokonce říká "zavazat" a tak jsem myslel, že spisovně se to řekne "zavazet". No a ono je to "překážet" :D

    OdpovědětVymazat
  6. joo, když nasadím "buranštinu" taky řeknu "zavazat" :D hahaha tak to je gól teda, už se těším až budu pražáky učet svůj jazyk!

    OdpovědětVymazat
  7. Hlavně aby tys rozuměla jim! :) Tuto frázi možná v začátcích často uslyšíš: "Heléééé, ty sééš z Moravééé?" To znamená "Vy jste z Moravy?" :D

    OdpovědětVymazat