Těšení na oddech

12:30

Už jenom čtyři hodiny budu obvolávat zákazníky Pivovarů Staropramen a zajišťovat zlatavý mok žíznivým tatínkům.

Paní prodavačky v samoobsluhách na mě chrlí objednávky udýchaným hlasem a kulometnou rychlostí, při hovorech s hospodskýma jsou slyšet dětské hlasy volající "Mamí!"

Kolegyně mezi hovory řeší dárky pro své děti a já pomalu začínám chraptět z těch přání příjemných svátků.

Včera jsem měli "Vánoční besídku". Díky všem kteří dorazili. Snad to bylo příjemné setkání a snad jste měli aspoň trochu radost z toho, co jste si odnesli. (Měla jsem z toho noční můry a Jakub mi ráno oznámil, že jsem celou noc mluvila ze spaní a ptala se, jestli bylo všechno v pořádku, jestli se líbilo místo a dárky.) Ačkoli lidé které jsem si nejvíce přála vidět nedorazili (miluju vás a chtěla jsem vás, naposledy v tomto roce, obejmout) , díky vám byla skvělá atmosféra a, prostě Vánoce.

Ráno jsem vstala, potichu uklidila pokoj, zabalila věci do batohu, na stůl v kuchyni dala bílý ubrus a na věšáčky vánoční utěrky. Muž spal, stromeček svítil a venku se začínalo rozednívat. Nakonec, těsně před mým odchodem otevřel na chvíli oči. Odpoledne si ještě přijdu domů pro batoh, než mě vlak odveze domů.

A cesty byly prázdné a tiché a pokryté tenkou vrstvou ledu. Jakoby Vánoce byly už v průběhu.

Nevím, jak se budu cítit zítra. Jestli se více těším na, asi poslední, Vánoce doma, nebo na to, že se třikrát pořádně vyspím.

Pro svůj zadek mám dvě místenky. Sestra nakonec jela už včera.

Je to zvláštní, prázdné, bílé a studené, jakou louka pod vrstvou firnu. Jako ta louka, její nekonečný obzor a volnost a světlo rozptýlené sněhem a mraky. Nemám strach. Jenom snad chuť vznášet se a pak, spát.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Taky letos slavim zrejme posledni Vanoce doma...at se vydari!

    OdpovědětVymazat
  2. Mrzí mě, že jsem nedorazil, ale nemohl jsem najít tu retauraci, zapomněl jsem to jméno... orientoval jsem se podle té jejich mapky na webu, která byla ale nahovno :/ A lidi kolem, kterých jsem se ptal na restaurace o žádné nevěděli... Zasraný Karlák. Takové velké náměstí, v centru a všude samý Vietnamec a herna! :(

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké vánoce tam u vás, kde žije lid divoký a občas ty.

    OdpovědětVymazat