Průvodce slevovým šílenstvím - správné načasování

17:22

Správné načasování je více než důležité.
Ve slevě bývá vždycky jenom omezené množství zboží a je tady riziko, že na vás prostě nezbyde.

Jednotlivé obchody navíc startují své výprodeje individuálně. Může se stát, že když půjdete hned v pondělí ráno po vánocích nakupovat, v některých obchodech ještě slevy nebudou a v jiných se na věšácích bude krčit posledních pár ohmataných svršků.

Správné načasování je důležité i pro ty, kteří úzkostlivě hájí svou intimní zónu. Obchody přecpané lidmi, jsou minimálně pro mě, hrozně nepříjemné. Nemám čas si osahat všechny věci, od stojanu mě vytlačuje jiná odhodlaná lovkyně. Nemůžu projít na druhý konec obchodu aniž bych někoho nepřetáhla kabelkou nebo batohem a co se front týče, je to kapitola sama o sobě.

Navíc, obvykle nemám tolik času, abych se pět hodin cpala v davu a doufala, že někde budou mít za hubičku něco, co mě zaujme.

Je třeba plánovat a taktizovat. Protože ačkoli je skvělý pocit být v obchodě, kde před deseti minutami začal výprodej a jsou v něm zatím jenom prodavačky a ochranka, pozdější návštěva má taky své plusy.

S postupujícími slevami jsou některé kousky i pětkrát přeceňovány a, světe div se, řetězce se zavují i zboží, o kterém by to na začátku neřekly.

Ideální je, jít do obchodů třikrát až čtyřikrát. První návštěva by měla proběhnout ještě před vypuknutím celého šílenství, druhá je ideální první den slev, třetí týden až dva po vypuknutí a čtvrtá, den před koncem výprodeje. (datum bývá ve všech prodejnách napsáno)

Prvotnímu průzkumu - zjištění toho co v obchodech je a co hledám - se budu věnovat později.

Datum druhé návštěvy - den D - je obtížné stanovit. I když člověk vycítí, že v obchodě se něco děje a štendry jsou uspořádané jinak, málokdy je to s předstihem a málokdy to poznáte přesně. Rozhodla jsem se ulehčit vám to a dneska jsem oběhla pár obchodů s otázkou:

Kdy to vypukne?

Není jich moc, odpovědi nejsou vždy uspokojivé, ale snad vám to pomůže. Pokud zjistíte něco dalšího, neváhezte přidávat data do komentářů :-)



HM
- tradičně rozjíždí slevy už před vánocemi. Vedení je laskavé ke svým zaměstnancům a proto můžeme své peněženky provětrat už 15.12.

CAA
- slevy začínají 20.12

Reserved
- některé výrobky jsou slevněné už teď, velký výprodej začne 25.12

Topshop
- prodavači ještě neví přesně, určitě ale až po svátcích

Orsay
- prodavačky ještě nevípřesné datum, snaží se vyprodávat průběžně, hlavní slevy vypuknou určitě ještě před svátkama

Tally Wejl
- slevy už jsou a ještě dlouho budou, bude se měnit slevněné zboží

Ann Christine
- slevy už probíhají

Zara
- nikdo neví, centrální pokyn ze Španělska ještě nepřišel

Mango
- první otevírací den po svátcích, tj. 26 nebo 27.12

Promod
- ještě neví, snad po svátcích

Mixer
- slevy už začaly

Reno
- slevy už začaly

Deichmann
- slevy už začaly (ale je slevněný jenom VELMI omezený sortiment)

CCC
- slevy už začaly (ale není to moc poznat)


Více obchodů jsem bohužel nestihla. Nicméně, prodavačky reagovaly vstřícně, nikde jsem se nesetkala s odpovědí typu "to vám říct nemůžeme, to je tajné, to musíte za managerem".

Myslím, že pokud se při první návštěvě zeptáte (a pak to napíšete do komentářů), nic se nestane a budete vědět, kdy přijít podruhé :-)


You Might Also Like

12 komentářů

  1. téda, ty seš špionka :) Děkujeme!!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ten seznam kdy slevy začínají určitě využiju, já osobně nejradši chodím na druhou až třetí vlnu slev, to už jsou ceny někdy vážně až směšné :D

    OdpovědětVymazat
  3. HM už 15.12? Ubozí zaměstnanci...

    OdpovědětVymazat
  4. tedaa, sikovne devce ,-) diky!

    OdpovědětVymazat
  5. Pro ty, které(kteří) nedisponují ani takovým množstvím času, aby postupně obrazily/i od každého řetězce minimálně tři obchody - co kdyby to v tom dalším nááhodou měli - ve čtyřech náletech, doporučuji první dvě fáze, zcela proti názorovému proudu, vynechat. Je ale třeba silného odhodlání, vůle, módního ignorantství, sebevědomí při prezentaci rychloúlovků a jisté dávky cynismu.

    V první řadě docílíte efektu toho, že v tomto období už mají slevy všude. Další neoddiskutovatelný fakt je ten, že lze ušetřit nejen čas( nákup v pondělních dopoledních hodinách, je naprostou samozřejmostí, nabízí se ho uskutečnit ve vícero obchodech různých řetězců na "jeden nádech", navíc první a nejsilnější vlna shoppaholiků už odpadla), paměť a peníze(prostě když ty kalhoty nemají, tak si je nekoupím). V případě snahy o úsporu (skutečně o úsporu) peněz není radno vyslovovat větu, která se vyskytuje zhruba v tomto znění: "A mohla byste se, slečno, zeptat na ty růžové šatečky na jiné pobočce?". Podobně zní i v případě špatné velikosti.

    Tu je navíc dobré mít "v oku" z předchozích nákupů v příslušném řetězci. Budu-li konkrétní, vlastním široké chodidlo. Nic čím by se člověk rád chlubil, ale co se dá dělat. Na příklad, vedení ve Španělsku promine, si vezmu do úst populární ZARU. Závod v Číně(nebo Thajsku) šije(dobře, lepí) nádherné botičky. Sandálky, kozačky..no všechno. Ale všechna tahle obuv je neuvěřitelně úzká! Bez výjimky. Po vyzkoušení pátého páru bot tedy zaujímám postoj, že pokud si chci vybrat obuv, do ZARY nepůjdu. Tohle rozhodnutí šetří čas výrazně.

    Podobně přizpůsobte selekci dalším kritériím jako je styl, cena oděvů nebo jejich velikost.

    OdpovědětVymazat
  6. Špiónka fakt :)
    Zaru potřebuju vyplenit akutně, dětskou, počkám si, ale na slevy finální. Ty jsou, co si pamatuju, tak od půlky ledna a pak hurá.

    OdpovědětVymazat
  7. Nevim to sice jiste, ale zara obvykle zahajuje slevy ve stejne dobe jako Mango a Promod, aspon tak mi to na jedne prodejne rikala prodavacka, takze to vypada. ze po svatcich :)

    OdpovědětVymazat
  8. Suzie - díky :-) jsem si říkala že Španělé to budou mít podobně. Takm zkusíme zaru navštívit 27 a třeba to bude ono :-)

    to Anonymní: Fakt je, že obvykle vynechávám dokonce i třetí návštěvu a na konci února se divím, že ještě jsou slevy a že místy dosahují 90% ... takhle filosofie je super k uplatnění když člověk nic nepotřebuje, jenom mu přebývají peníze a uvažuje kam je upíchnout. Potkud někdo opravdu potřebuje kabát, už jenom čekání na slevy je netrpělivé. (a potom potenciální vztek když ho a) neslevní b) slevní, ale už mají jenom velikost 32 c) slevní, ale poslední kousek si k pokladně odnáší ta slečna s kabelkou za 20 tis. a v kožichu, která ho vůbec nepotřebuje :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Užitečný tipy.

    Konečně su vyzbrojená dopředu, většinou jindy ke mně slevové šilenství dorazí až v době, kdy výprodeje jsou v plném proudu, já mám zrovna pěší cestu přes město a kolem mě pobíhají hysterické davy děvčat ověšené taškami ze všech stran:-)


    Btw. - nevíte, kdy začne VAGABOND?
    Mám vyhládnuté dva senzační páry.

    OdpovědětVymazat
  10. Add Zara: V brněnské Zaře jsem vyslechla rozhovor prodavaček, jehož obsahem bylo, že slevy budou 27.
    Za pravdivost neručím :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jo a v Tescu teď mají slevy 30% na veškeré oblečení F&F a Cherokee (ověřeno empiricky :) )

    OdpovědětVymazat
  12. to Zu: ohledně VAGABONDU rozhodně doporučuju hledat v HUMANICU, jelikož jak mi řekla paní ve firemním obchůdku, do humanicu si určují extra ceny seveřani osobně = v drtivé většině případů třeba o 10% nižší cena + výhoda humanikových "bestsellers" neboli posledních kusů. Výsledek? Kozačky:
    cena v obchůdku Vagabond: 3999,-
    Humanic (asi): 3300,-
    poslední 2 páry: 2599,-
    A to se vyplatí! :-D :-D

    OdpovědětVymazat