Opravdová kosa

15:58

Máte rádi zimu?
A co takhle teploty pod -10°C? Je to málo? Nebo je vám zima až když je teplota nižší než -18°C?

I když meteorologové a lékaři varují, ne každý se před "exterémním"mrazem může schovat do postele. Někteří prostě ven musí, nebo dokonce chtějí - já osobně mám extrémní zimu velmi ráda.

Teplota pocitově neklesá souměrně s rtutí, spíše se pohybuje po skocích. Mezi 0 a -3 je takový rozdíl jako mezi -3 a -8 nebo -8 a -14 ... ba dokonce -14 a -26.
Ano, i takovou teplotu jsem zažila (Abychom vůbec mohli odejít do školy, museli jsme nejprve fénem rozmrazit zámek u dveří...)

Pocit, kdy se procházíte zimní krajinou, na kůžu obličeje se vám sráží vydechovaná pára, pod botama křupe sníh a led a když déle zavřete oči, přimrzávají vám řasy k sobě, je nezapomenutelný. A zatímco větvičky stromů jsou zkřehlé a všude je ticho, vy jste páni světa v teplém skafandru.

Když se dobře připravíte, zmrzlá země vám bude ležet u nohou.

Ještě před tím než se vydáte do ledové krajiny, je dobré zamyslet se, co tam budete dělat. Zahrnuje vaše cesta dopravní prostředky? Půjdete dál než 500 metrů nebo déle než 10 minut? Je vaším cílem vyhřátá nebo studená místnost? Čím více toho budete vědět, tím lépe.

Pokud budete cestovat v dopravních prostředcích a pak někde dlouho sedět, je lepší se obléknout více. V tramvaji se relativně vyhřejete, pak zase do zimy... ideální způsob jak se nachladit.

Když míříte na procházku nebo tramvaje nejezdí, je lepší obléknout se spíše lehce, protože po 10-15 minutách rychlé chůze se zahřejete. Když vyrazíte z domu a bude vám po prvních 50 metrech příjemně teplo, pravděpodobně budete na konci cesty zpocení a uřícení, zatímco když vám bude lehce chladno, dojdete v pohodě a suchu.

Základ je každopádně stejný. V mraze nemusí jít styl zcela stranou, vždycky by však měl ustoupit pohodlí.

Předpříprava:
Mráz vysušuje, tuk hřeje. První průzkumníci se do Punkevních jeskyní potápěli ve vlněných overalech (více později), namazaní husím sádlem. Pokud nechcete mít zarudlá a bolavá líčka, je třeba se pořádně namazat. Místo svého hydratačního krému použijte obyčejnou Niveu nebo Indulonu, pokud jste perfekcionisté, doporučuju zapudrovat a přidat voděodolnou řesenku.
Podobnou péči věnujte svým holením - místu na těle které má minimální zásobu podkožního tuku.

První vrstva:
Jsou zde noci chladné? To abych si vzal teplé spodní prádlo! Pravil gentleman v "tajemném hradu v Karpatech" a měl svatou pravdu. Spodní prádlo by mělo být hlavně pohodlné. Zatímco obvykle si padající ramínko podprsenky spravíte jedním pohybem, při maximální zachumlanosti to nejde. Výborné jsou i kalhotky s nohavičkami - nemrzne v nich zadek. Do první vrstvy řadím hlavně dva prvky, které se mi léta snažila znechutit moje maminka. Štrample (Punčochové kalhoty) a tílko (košilka, tank top). Bavlna na těle je základní hřejivá věc která schová ledviny a štrample zateplí nejen kolena, ale i stehna a zadek, a na rozdíl od nadkolenek se neshrnují.

Druhá vrstva:
Košilka i štrample patří pořád mezi spodní prádlo. Já sobně jako druhou vrstvu používám tričko s dlouhým rukávem a aby to nebylo nudné, obleču přez něj ještě jedno s krátkým. Na nohy jsou výborné 3/4 legíny a nadkolenky - kolena jsou zakrytá hned dvakrát v jedné vrstvě a v pozdějším věku se vyhnete jejich křupání a bolestem.

Třetí vrstva:
Nastává čas zateplování. Jste alergičtí na "masožravé" svetry? Pokud nesnesete vlnu na holém těle, použijte fleecovou mikinu nebo rolák ve druhé vrstvě. Pokud jste extrémisti (jako já) můžete si dát hryzavý svetr přímo na tělo - děti ve Spartě si prý, v zimě, vykládaly pelíšky bodláčím aby jim kousání, škrábání a píchání dodalo pocit tepla. Faktem je, že mi nevadí ani občasné kousky dřevěných třísek vpletené v nejteplejším svetru.
Na nohy přichází finální vrstva, teplejší kalhoty. Někdo miluje rifle (jeansy), já nedám dopustit na manšestr. Ovčí invaze pokračuje hrubými ponožkami (kopyca).

Čtvrtá vrstva:
Vzduch který je v pletenině svetru je třeba něčím zachytit. Pokdu máte kvalitní lyžařskou/snowboardovou bundu nebo pravý kožich, máte vyhráno. Pokud máte kožíšek, kabátek nebo bundičku italského francouzského nebo britského stylu, musíte použít jako utěsňovací vrstvu něco dalšího. Mi se osvědčila jednoduchá mikina s kapucí z HM která má rukávy tak akorát úzké, že se i při maximálním vycpání vlezou i pod vypasovaný svršek.
Problémem může být délka, tj. kabátek nebo bunda která vystavuje na mráz citlivé dámské pozadí a stehna. Pokud je opravdu zima, nemá cenu hnát styl do krajnosti. Zkuste si přes kalhoty obléknout vhodnou sukni. Jednak si pak budete moct dát nohavice do bot (nenabere se vám do nich sníh), ale také, pod sukní se drží teplý vzduch.

Doplňky:
Když je zima, je od noh. Boty by měly být ideálně o půl čísla větší, kožené a pohodlné. Zmrzlé chodníky kloužou, v syntetické obuvi se potí noha (starý řetězec pot-mokro-zima) a pokud je budete mít malé, nevejde se do nich "dodatečné vyteplení" v podobě hrubých ponožek.
Aspoň pět minut před odchodem položte boty podrážkami na topení. Není nad to mít hned do začátku nohy v teple.

Dalším slabým místem je hlava a krk. Záleží samozřejmě na vašich zvyklostech a tvaru límce, ale bavlněným nebo hedvábným šátkem kolem krku nic nepokazíte. Nejvíce tepla prý odchází před hlavu. Čepice je samozřejmostí, šál zavázaný "na babušku" tak aby překrýval i nos a pusu nezbytností při teplotých pod -18°C. (Proto ta voděodolná řesenka a krém - všechno co vydechnete jde kolem nosu nahoru, pára se na kůži sráží, na řasách zamrzá a zase se rozpouští. )

Pokud má váš svršek kapsy, budou vám stačit dvoje příp. troje rukavice. Vnitřní ideálně kožené prstové, vnější pletené palčáky.
Před ochodem si ještě nasaďte kapuci a mobil premistěte do některé z vnitřních kapes aby nebyl zamrzlý.

Při pohledu do zrcadla by jste ideálně měli vypadat jako pravověrná muslimská žena - čouhají jenom oči. Nadechněte se, otevřete dveře a vykročte do světa, kde se všichni klepou zimou, jenom vy se pod šálou usmíváte příjemným teplem.

Jaká jsou vaše polárnické metody? Co by jste doporučili ostatním jako ideální prostředek proti chladu? Jakou nejnižší teplotu jste kdy zažili na vlastní kůži?

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Näin blogeja lukemisten ja katsomisten kautta on kiva tutustua muiden maiden kultuurin ja ihmisin. Tule sinäkin katsomaan Teuvon kuvat blogiin ja kerro myös kaikille sinun kavereillesi miksi kannataa käydä katsomassa Teuvon kuvat blogi. Samalla saadaan teidän maanne lippu nousemaan korkeammalle minun blogissa. Talviterveisin Teuvo Vehkalahti Finland
    PS. Tzekintasavallasta pitäisi käydä kymmenkunt uutta käyntiä, niin 100 käynttiä tulee täyteen

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se na zimu osvědčily tlusté přiléhavé svetry, které sahají až ke stehnům, nemrzne mi pak totiž zadek a netáhne pod kabát.

    OdpovědětVymazat
  3. perfektní článek!:)
    nejdrsnější zážitek byl pro mě spaní ve stanu v -17 stupních.. bylo to v Jizerských horách asi před 4 lety..

    http://jollburrfashion.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, taky v zimě vrstívm. Jen drobná poznámka - gentleman byl Limonádový Joe, a ten se v Karpatech těžko vyskytoval... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám ráda, když mi mrzne obličej, přestože se mi na něm pak dělají omrzlinky. Prostě se mi líbí to zvláštní mrazení...Ráda běhám po křupajícím sněhu, válím se v něm,...

    Ale moje tělo zimu rádo nemá. Praskají mi ruce, mrznou prsty na nohách, škrábu si nohy, lámou se vlasy a sesychají rty. nezanedbávám "antiledovou" péči. Jsem zmrzlá neustále...I v létě v tom největším horku mám ledové nohy a ruce. V zimě je to hardcore..:D

    ...a dnes, když už jsem začala v té zimě venku usínat, mě můj milý učenec oznámil, že začínám být podchlazená.


    Miluju zimu, ale ona bohužel mě ne...

    OdpovědětVymazat
  6. Já se hlavně pořádně namažu, než vyjdu ven. Ideálka je bambucké máslo, na celé tělo. To mi pak stačí jen pár vrstev a tradá, mráz ať si trhne nohou...

    OdpovědětVymazat