Milý Ježíšku,

21:06

Přeju si, aby letos Vánoce byly.
Přeju si, abych dojela domů, mohla zdobit stromeček a vonělo cukroví.
Přeju si, abych pod stromečkem našla chlupaté ponožky, balíček spodních kalhotek, hrubé štrample, bloček a tužku.
(Dneska mi sestra napsala "Máš u mě kartáč a peníze." "Peníze od mámy, na dárky."
Rozbrečela jsem se, filosofie nefilosofie. )
Nechci peníze, nechci nic, jenom trochu citu v prastarém papíře, jenom trochu se zasnít a být malá holčička.
(Nakoupila jsem dárky, za více než jsem kdy dostala. Nějaká slečna nám rozdala dotazníky pro svou bakalářskou práci, s kolonkou měsíční příjem. Chvíli jsem počítala a pak téměř zděšeně vykvíkla. Chodím do práce, ne, není to pohoda. Není to zadarmo a přitom je to nadarmo.
Nechci další peníze. Chci vánoce. Na co by mi jenak vánoce byli, když jsi najednou jsem schopná koupit dárky sama, mnohem více dárků než by mi dali všichni dohromady. )
Brečím.
Nejvíce si, milý Ježíšku, přeju motivaci.
Energii dělat to co mi dělává radost. Schopnost těšit se.
Vztávat s úsměvem. Sílu pokračovat v započatém.
(Jsem tak trochu feťák, kterému vzali jeho drogu. Zdroj jeho životního elánu, inspirace.
Já vím Ježíšku, nemám si vymýšlet blbosti, zvláště ty nefér. )
(A poprvé po dlouhé době mě prosinec zase bolí. Ty rukavice, co jsem si nadělila, jsem ztratila.) Prosím, naděl mi nějaké jiné rukavičky, klidně i ošklivé.
A pokud je to v tvé moci, dej mi dokončit co jsem začala, a nestraš mě věštbou z mé levé dlaně.

You Might Also Like

17 komentářů

  1. z tebe mne mrazi.. ale! byly roky, kdy stály vánoce za prd. a pak roky, kdy jsem si myslela, ze to bude stat za prd, a nakonec to bylo fajn. a roky, kdy jsem se nemohla dockat, a bylo to nakonec tak tak. tak ti preju, at je to aspon tak tak, a nezbyva, nez se tesit a doufat v pristi rok(y)! jake si toudelas, takove to bude, nekdo slavi spis s kamaradama, nez s rodinou, treba jen musis najit tu spravnou konstelaci. bude lip, ok?

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký článek. Trochu smutný, ale hezký. Přeju ti, ať ti Ježíšek všechno splní. A co nesplní on, splň si sama. Jde to, uvidíš.

    OdpovědětVymazat
  3. Panebože, máš vystudovanou alespoň základní školu? Prezentovat se na internetu textem plným pravopisných chyb je vážně ostuda.

    OdpovědětVymazat
  4. Kvůli lidem, co se nad Vánocemi zamýšlí podobně mi ještě zbývá trocha radosti, že to s lidmi na Vánoce není až tak zlé.
    Taky nemám zájem o Vánoce plné nakoupeného cukroví, Vánočních dílů televizních seriálů a obálku peněz. Zatím jen studuju, ale čeká mě právě teď maturita a odesílání přihlášky na Univerzitu... Jediná hmotná přání, co jsem vyslovila nahlas jsou školní pomůcky ale rodiče se mě na školu neptají, což je vlastně to jediné, co si přeju. Více zájmu. Takže tak nějak soucítím s Vámi slečno. Alespoň se můžeme pokusit samy chovat tak jak bychom to chtěly od ostatních.

    (a asi jsem také "nevystudovala základní školu" jelikož jsem žádné chyby v textu nenašla)

    OdpovědětVymazat
  5. Durduin píše se vStávat a Vánoce s velkým V, najmi si korektora (třeba mě :-))
    Kristine: chyby jsou jen 2, přesto jsou

    A.

    OdpovědětVymazat
  6. Furt s tema chybama

    Durduin,
    clovek se musi smirit ze pekne veci odchazeji a nahrazuji je nove, bud rada ze je Tva rodina zdrava, u nas se to po dvou umrtich a jedne smrtelne tragedii hodne rozpadlo...tak jsem uz rada ani ne za atmosferu, spis za ty lidi ze jeste jsou

    Na druhou stranu u nas Vanoce zacaly byt zajimave az letos, kdy ma muj syn tri roky a uz se moc tesi, do te dby jsem taky byla uplne mimo-asi patery Vanoce, nez se vsechno spravilo

    OdpovědětVymazat
  7. Úplně Tě chápu. Podepisuju tohle psaní a strkám ho za okno v obýváku u rodičů, i s těma chybama... :) Když jsem se nechala tetovat, byla tam se mnou kamarádka a něčemu jsme se smáli, otřásání způsobilo chybku a mně to vůbec nevadí. Mám na zádech důkaz toho, že se směju, že mám dobrou přítelkyni. Nebo tam mám chybu? Všechno je otázkou interpretace...
    Ale to jsem odbočila. Taky jsem dostala peníze na dárky, ale touha po něčem hmotném zmizela. Mám své (malé) peníze a to, co potřebuji nebo doopravdy chci, si koupím... A tak se těším na čtyřhlasej smích, na připálený a tlustý cukroví, jaký peče jen moje mamka, na kocoura, kterej bude našlapovat kolem toho všeho a tvářit se udiveně. Na rybí polívku a na to, jak budou všichni mít radost z mých dárků. :) Letos se mi povedly, a já z toho mám FAKT RADOST. Na stále stejný pohádky. Na návštěvu u babičky, kupodivu i na sídlištní výhled, přestože ten, co mám u sebe (rozuměj, ne u rodičů) je daleko hezčí. A pravopisný chyby taky nemiluju, ale nechápu, jak může někdo přečíst takovej text a pak okomentovat jen pravopis... A.

    OdpovědětVymazat
  8. No, smály - já a kamarádka, už to vidím. :D A.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky bych si přála, aby se to všechno vrátilo do dob, kdy jsem byla menší, neměla jsem žádné vlastní peníze, ale měla jsem funkční a milující rodinu, se kterou jsem trávila ty nejkrásnější svátky, jaké si jenom děcko může přát. Teď už sice vydělávám vlastní peníze, ale funkční rodina se někam vytratila. Letošní svátky jsou až moc depresivní

    OdpovědětVymazat
  10. Pro A, co chce být korektorkou: Jestli vidíš chyby dvě, za korektorku bych tě věru nechtěla, fuj fuj!

    Co vypovídá nabídka o A?
    Je A opravdu lepší než D?
    Nepromineme D její volbu výměnou za v bložím světě výjimečně neplytké články?
    Za jak dlouho dojede vlak z místa A do místa D?

    V(eronika.)

    OdpovědětVymazat
  11. Pro V(eroiku):O tom, že tam chybí nebo nadbývá bezpočet čárek, jsem se ani neobtěžovala psát. A každý se snad může podepsat jak chce. Mám se podepsat jménen, příjmením, rodným číslem, adresou? Jistá míra anonymity mi na internetu naprosto vyhovuje. A to s korektorkou jsem samozžejmě nemyslela vážně, byl to žert...

    A(nna)

    OdpovědětVymazat
  12. A:
    Tak pak se směju.

    Ba ani čárky nejsou všechno. Hmm, mmmm :))). Pravidla k ruce :)))). (Vtip.)

    Podepisovat se nemusíš, mně A stačí, Anna je pro mě rovněž anonymní, podobně jako rodný číslo.
    Nepotřebuju o tobě vědět víc, než A.

    Použití iniciály nemělo znamenat kritiku použití iniciály.

    OdpovědětVymazat
  13. Jinak příspěvěk který začíná "Úplně" a "no" je od jiné A. :) Ab.

    OdpovědětVymazat
  14. to je fakt tragedie, kam se ta debata zvrhla, wtf.

    OdpovědětVymazat
  15. Díky dámy, češtinářky, nakonec jsem z vás měla tak debilní náladu, až už nemohla být horší, šla jsem si zacvičit a po dvou hodinách pohybu je mi lépe, než bylo předtím. Nebýt vás, asi bych se ještě utápěla ve vleklé depce. ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Poslední roky mě moc mrzí, co se z Vánoc stalo. Rodiče mě štvou každý rok tím, že se ptají, co mi mají jako koupit. Všichni si dávají dárky, jen proto, aby si něco dali. Nejsem malá holka, co chci si dokážu kdykoliv koupit a o Vánoce by mi stačilo vědět, že mě má někdo rád a to podle drahýho dárku nepoznám.

    A panebože nechápu, komu stojí za to psát něco o gramatice.

    Těším se na středu a těším se, že poznám spoustu nových tváří.

    OdpovědětVymazat