Trochu nefér test

11:41


Tak, co vám vyšlo?

Obyčejný člověk:
Obyčejný člověk oblečení neřeší. Obléká si to, co se mu líbí a co mu je. Oblečení si kupuje až když se mu to staré rozpadne nebo je mu malé. Móda se k němu dostává skrz seriály, filmy a sortiment obchodů. Obyčejný člověk nikdy neuvažoval nad tím, co je to styl a pokud o něm už někdy slyšel, ztotožňuje si ho s barevnou typologií. Obyčejný člověk má dost starostí se svou prací a rodinou, případně školou a koníčky. Aplikuje klasický poznatek o tom, že je důležitější co má kdo v hlavě, než co má kdo na hlavě a podle něj se chová k lidem kolem sebe.


Čtenář magazínů:
O módu se zajímá, pravidelně ji sleduje v časopisech a magazínech a rád si, podle rad těchto magazínů, něco hezkého koupí a dobře se obleče. Ví, že kalhoty do zvonu jsou pasé už pět let, že skinny se hodí ke všemu. Stylisty nepotřebuje, má vkus a dobrý vlastní úsudek a zkušenosti. Obvykle dbá na značky a kvalitu oblečení a se svým okolím komunikuje podle toho.
Z domu nevychází neupravený, důsledně používá deodoranty a dodržuje hyginu, což jeho okolí hlavně v létě ocení.


Módní redaktor
O tom co je aktuálně in ví všechno. Sleduje přehlídky, píše články, vytváří módu pro obyčejné lidi a své čtenáře. Ví co je zrovna v prodeji v kterém obchodě, ale moc neutrácí. Každou sezónu si koupí několik kvalitních kousků, u kterých předpokládá, že mu vydrží ještě tu další. Nebývá nijak extrémně nápadný, chápe, že ne každý může být in, protože často komunikuje s "alternativci", "obyčejnými lidmi" a "fashion insidery"

Fashionista
Sleduje co zrovna letí (respektive co bude letět až za půl roku) a podle toho se zařizuje. Déle než dva roky v jeho šatníku vydrží jenom opravdu nadčasové a drahé věci. "Obyčený člověk" ho má za podivína, ale všichni ostatní stihnou říct jenom něco jako ách. Nakupuje kde se dá, nenechá si diktovat trendy "módními redaktory", naopak, oni často opisují od něj. Často má vlastní blog a bývá zván na přehlídky a do showroomů.

Alternativec
Alternativec neřeší co je in, neřeší ani kolik to stojí a že by si to měl koupit. Glady nebo konversky si kupuje až když se ty staré rozpadnou a ani kdyby nebylo možné v obchodech sehnat nic v jeho barvách, nezmění svůj náhled na věc. Občas mívá problém s hygienou, nikdy však s image, která je tak pevná, že mu často vydrží (minimálně v některých směrech) až do důchodu. Je mu jedno co nosí ostatní, praktikuje heslo nechám vás žít, tak mě taky nechte.

Vystylovaný alternativec
Tenhle typ je hrdý na svou image kterou si hýčká a pečlivě vytváří. Jeho vzhled mu často vydrží celý život, ať už se jedná o člověka který nedá dopustit na své dlouhé vlasy, nagelovaný účes nebo výrazné líčení. Opovrhuje "alternativci" kterí o sebe často nedbají, vždycky krásně voní a jako celek je dotažený do posledního detailu. Nemůžete se na něj nedívat.

Fashion insider
Pečlivě sleduje módní trendy ale vybírá si z nich jenom něco. Za oblečení neutrácí moc peněz, protože jeho šatník je tak nadčasový, že nevyžaduje časté a vysoké investice. Ví, že móda je fajn, ale nehodlá skákat podle toho jak na "módním olympu" kdo píská a za to si ho lidi váží. Je to osobnost. Nikdo se mu neodváží kritizovat jeho oblíbené fialové sako, protože pokud toto sako nosí on, přestává být starým fialovým sakem, ale stává se "ikonickým kouskem šatníku".
Lidmi, kteří patří do "módní větve" (obyčejní lidé, čtenáři magazínů, reportéři, fashionisti), bývá občas považován za hastroše.

Módní ikona
Září na módním nebi. Předurčuje trendy, věnuje se svému vzhledu a jeho styl je zbožňován nebo zavrhován, ale neměnný. Co se na něm objeví, vzbudí zájem a je kopírováno, nezávisle na tom, je-li to módní, nebo ne. Bravurně kombinuje, ale nikdy se neodchýlí od svých pravidel.
"Obyčení lidé" nechápou, co na něm je. Každá redaktorka s ním chce mít ve svém magazínu rozhovor.


... Souhlasíte? Nesouhlasíte? Našli jste se? Naštvalo vás to?
:-)

A víte, že většina managerek patří mezi "obyčejné lidi", akorát chodí oblečeny v kostýmcích, protože to po nich v práci chtějí? Kam by jste zařadili programátora, který chodí celý rok v kraťasech a vytahaném tričku? Je to alternativec?

You Might Also Like

15 komentářů

  1. tak to je opravdu nějaky zvlastni test. :) Me vyslo modni ikona (vubec se za ni nepovazuji ani se ji byt nesnazim) docela me to pobourilo, protoze ta cesta obsahovala jen asi 2 nebo 3 otazky :) To je nejaky dost nedopracovany test.. heh Programatora bych radila do obycejnych lidi. i kdyz neni programator jako programator :)

    OdpovědětVymazat
  2. mě vyšlo vystajlovany alternativec :-D

    Jana

    OdpovědětVymazat
  3. a co vyšlo tobě??
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. To Julia: cestou ve vlaku jsem 4 hodiny spala, hodinu čuměla z okna a ve zbytku se to nějak to, vykrystalizovalo :-D
    Co je špatné na tom být módní ikonou?
    Pro mě, jako pro "fashion insidera" a milovníka "stylové větve" je to vrchol :-)

    Ta anonymní:
    Napadlo mě, Karl Lagerfeld je vlastně taky určitý druh "vystylovaného alternativce"

    OdpovědětVymazat
  5. mne vyšlo módní ikona..ale čo ja viem...ten opis...neviemči to na mňa veľmi sedí..alebo sedí?:D
    ja sa necítim ako módna ikona

    OdpovědětVymazat
  6. uz jsem chtela byt stastna, jak budu s ikonou originalni ,-))

    OdpovědětVymazat
  7. :D vtipný "test"....Vyšel mi fashion insider (protože nevím, jak je specifikováno "utrácíte za oblečení" - já neutrácím, já jen a pouze investuji:)

    no...ale tohle jsem chtěla. u nás ve "měste" je alternativec i ten, kdo si dá barevné silonky...

    btw, jak ti dopadla zkouška?:)

    OdpovědětVymazat
  8. tak nevim jestli jsem asi fashion insider ačkoliv míra utrácení je dost pohyblivá...ale když nakupuju zásadn zlevněný věci tak to neni utrácení né? :) a ten popisek se mi líbí - dlouhodobě shánim fialový sako! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Fashion insider - vraj som.
    Pobavila som sa dobre. Tlieskám vtipnému testu.

    OdpovědětVymazat
  10. ikona :-D
    ale trendy teda neurcuji-i kdyz, momentalne strasne myslim na to ze by to chtelo satovou osvetu!

    OdpovědětVymazat
  11. vyšel mi vystylovaný alternativec.

    při tom vyhodnocení jsem četla alternativce a radovala se, jak to na mě sedí (tedy až na tu hygienu 8))

    ale vystylovaný alternativec na mě nějak nepasuje.

    OdpovědětVymazat
  12. Theresa: to je ten krok s tím utrácením. Tak si prostě řekni že neutrácíš a jsi tam kam patříš :-)

    OdpovědětVymazat
  13. jsem ikona a tak se mi to líbí:-D:D
    Ne, vážně, fajn hříčka:)

    OdpovědětVymazat
  14. rikat o sobe, ze jsem fashion insider by se mi libilo :D kdyz mi to teda vyslo...

    OdpovědětVymazat