Někteří lidé ještě pořád chodí po zemi...

14:55

Středoškolákům už brzo začne absolutní leháro, obchody jsou nacpané žabek a plavekchtivými zákazníky.
Mámo, jedeme k moři!
Ozývá se touhle dobou už mnouho let v českých domácnostech.
Blogy a posty na fb se plní fotkama z pláží, hotelů, letišť.
Řeší se, jak "přečůrat" kontroly vylívající parfémy a nekompromisně vážící kufry.

Já chodím po zemi.
Vím jak to vypadá na letišti - pokud teda byl ten obrázek v maturitní otázce "Travelling" dostatečně přesný.

Už je mi trapné, ptát se rodičů, jaké to je letět letadlem.
Je mi trapné koukat se na "Letecké katastrofy" a představovat si, jak takové letadlo vypadá.

Nikdy jsem neletěla.
Lidi na mě koukají jako bych byla Mauglí.
"Ty se jako bojíš lítat?" "Tobě je v letadle špatně?"... nevím.

U moře jsem byla v životě všehovšudy pětkrát.
Chorvatsko - autem s rodiči, (pod stanem)
Chorvatsko - autem s rodiči, (pod stanem)
Itálie - autobus, se sborem (apartmán, spaní na podlaze)
Řecko - autobus!!!, se sborem (apartmán)
Itálie - autobus, se sborem (apartmán) (to mi bylo 14)
+ jsem jednou byla asi na tři hodiny v Londýně a asi na dva dny v Paříži (autobusem, se sborem)

Nevím jak to chodí v hotelu. Vždycky jsme si vařili sami. Pro mě dovolená znamená suchý toustový chleba, konzervy, plynovou bombu, bramborovou kaši ze sáčku a povinný dvoukilový bochník chleba na cestu (chacha)
V podzemním parkovišti v Paříži nám, nevím jak, ohřáli svlíkací párky. Na oběd.

Jednou bych chtěla vidět Miláno (ano, to kam všichni lidi kolem mě lítají), nacpat se zákuskama při all inclusiv (prý tam jsou i zákusky!!!), letět. Jednou bych chtěla vidět z Londýna něco více, než úsek mezi Toverem a Buckinghamským palácem (rozmazaně, poklusem, kolem řeky - na Trafalgar square fakt nebyl čas, natož na cokoli jiného), jednou bych chtěla slyšet "američtinu" v její domovině.

Nemůžu říct že bych jenom seděla na zadku. Byla jsem v Maďarsku, mám za sebou týden (Nákupní!) ve Vídni, nepřekvapí mě stav silnic v Polsku. Umím postavit stan potmě a v dešti, s osmnáctikilometrovou krosnou jsem ušla 25 km za den. Už dokonce mizí i má fóbie ze slimáků, když je třeba, na kompletní hygienu si vystačím s potokem a vodou o teplotě 7°C.

Nestěžuju si. Jenom si mezi ženama připadám trapně, stydím se.

Jenomže letos bude problém našetřit i na "Jižní Čechy pod širákem".

Ps: Kdybych náhodou našetřila, nechce mi někdo vysvětlit, jak to vypadá na letišti, jak se chovat v hotelu a podobně? Je mi to hloupé, ale já to fakt nevím! :-(

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Z toho si nic nedělej...já jsem taky letadlem ještě neletěla....teda letěla 15 minut ve 4 místném ultralightu Zlín na letišti ve Frýdlantě n. Ostravicí.
    A moře jsem viděla jednou v zimě v hrozné kose na výletě v Holandsku. Můj taťka totiž zastává názor, že u moře je nuda, takže jsem rodinnou dovolenou u moře nikdy nezažila. A ani jiná příležitost k tomu nebyla..
    Takže hlavu vzůru, nejsi na tom tak špatně :-)

    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. jůů já taky nikdy neletěla a všechny v mém okolí pravidelně otravuji otázkou jak to chodí na letišti a kde se mám odbavit a jak najdu své letadlo..ale pak se uklidním, když to zvládly stamiliony lidí přede mnou, tak proč bych to nezvládla já..a zeptat se můžu vždycky..

    OdpovědětVymazat
  3. Koukala jsem k ašu na fotky a přišla jsi mi nějaká povědomá... a pak jsem si vzpomněla, že u nás párkrát spávala tvoje sestra, chodila s tou mojí do školy :) svět je fakt malý....
    Jinak k těm dovoleným, i dovolená pod stanem má svoje kouzlo... a Miláno bude... jednou určitě ;)
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  4. Já ti letiště asi nepopíšu... taky jsem nikdy neletěla letadlem a stejně jako ty si připadám mezi ostatními trochu jako blázen, když nevím jak to na letišti chodí. Nejhorší to bylo, když jsme si ve škole (o AJ) povídali o létání a já prostě nemohla nic říct, protože jsem neměla co. V Anglii jsem byla (ale opět bez letadla).. vlastně jsem se z ní právě vrátila a viděla jí v celé její kráse a jsem nadšená, rozhodně stojí za to si počkat a ušetřit si na ni. Jinak na svůj letecký zážitek stále ještě čekám, chtěla bych více cestovat (i když se nedá říct, že bych doteď vůbec necestovala, to rozhodně ne, ale vždycky autem, autobusem, lodí ap.), a tak myslím, že letadlo brzy uvidím na vlastí oči... ale to čekání... jen Tě chci podpořit, abys věděla, že nejsi rozhodně sama a určitě je nás ještě víc

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jsi fakt zlatá - i v tom dnešním světě, kde se každý tváří, jak všechno zná a všemu rozumí /a o světě ví hovňajs/ jsi opravdová a poctivá...:o).Nemusís se cítít trapně - protože jsou jiné discplíny, o kterých my nevíme nic a ty jsi v nich jako ryba ve vodě...takže - ŽÁDNÉ MINDRÁKY !!! MÁŠ PŘED SEBOU TY NEJKRÁSNĚJŠÍ ZÁŽITKY !!! A jediné, co doporučuji je, vybrat si na to správného parťáka - pak už záleží jen na volbě, kam jet a kolik na to máte.../Nebudu teď mluvit o dobrodružném cestování na vlastní pěst/. Pro začátek to možná chce zkusti trochu té"komerce"...:o) Týden "all inclusive" /chceš li to zažít pro ten pocit "moře, jídlo, pití, nicnedělání, milování"/už se dá pořídít po sezoně za dobrou cenu od 10ti tisíc...z vlastní zkušenosti doporučuji - jestli někoho horoucně miluješ a chceš s ním prožít to své "cestovatelské" poprvé, udělej to teď, hned, okamžitě /nebo počkej do září, to budou ceny příznivější:o)/ a jeď...JEDINÉ, CO MÁ OPRAVDOVOU CENU, JSOU ZÁŽITKY - nejkrásnější šaty, boty, šminky a další nesmysly to nikdy nepřekonají...až se budeš po letech dívat na fotky ze své první dovolené, určitě nebudeš litovat jediné koruny...

    OdpovědětVymazat
  6. Ach ani nevíš jak mi mluvíš z duše..nemůžu říct že bych málo cestovala..Belgie, Anglie, Španělsko, Bosna, Maďarsko..znáš to, ale nikdy jsem neletěla letadlem. Ba co víc, stydím se, ale v moři jsem se "cachtala" jen jedinkrát. A jak říkáš, nejde o to že by mě to nějak trápilo, ale člověk si mezi všemi připadá skoro jako mimozemšťan:P Jo a obdivuju Tě pro Tvoji upřímnost s jakou dáváš "všanc" svoje názory na všechno:)

    OdpovědětVymazat
  7. Dodatečně se rdím - já jsem na žádnou z tvých otázek neodpověděla: ale ono je to opravdu individuální- když se rozhodneš jet klasicky s cestovkou /což má pro první cestovatelské krůčky řadu výhod - o nevýhodách se zatím šířit nebudu :o))/, postará se o tebe dokonale daná CK. Řeknou ti kde a v kolik máš být /obvykle ti napoví i dlouhá fronta čekajících spoluobčanů v odbavovací hale na letišti, která tě neomylně navede + obrazovka pod kterou stojí - tam je věšinou PRAGUE + cílová destinace./ V tomto místě vystojíš frontu a přistupuješ k dámě u pásu, která přijme a označí tvoje zavazadla,dá ti palubní vstupenku- řekne ti , z jakého"gate" /neboli výstupu/ poletíte/u ní se také odprostíš od zavazadel a zbyde ti jen to příruční, se kterým půjdeš na palubu letadla - tady pozor !!!žádné ostré předměty, tekutiny, parfémy apod!!!/ Důležitý je čas "nalodění" neboli "boarding time" uvedený na palubním lístku.
    Pak už zbývá jen projít celní a pasovu kontrolou/pokud nebudeš vědět a intuice tě nenavede, zeptáš se "kde že to je :o)/, a po kontrole pasu a zkouknutí úředníkem, projdeš do zóny, kterou nazýváme "bezcelní". Kromě pasu ti budou kontrolovat také palubní vstupenku, protože každý, kdo se v ní pohybuje, už čeká na let. Poté ještě musíš projít detekčním zařízením /tady odkládáš vše kovové - hodinky, pásky, já raději i náušnice ,prstýnky/ do předem připravené plastové krabice a svoje příruční zavazadlo dáš pod rentgenový pás, který monitoruje jeho obsah. Kovové předměty odkládáš proto, aby neřvaly, když procházíš detekční bránou. Pokud bys byla zmatená, buď v klidu a ptej se - je tam "padesáthlídačů", kteří ví a navedou tě...když tohle všechno přežiješ, absolovovala jsi první zkoušku a čekají tě už jen příjemné věci. Jsi totiž odbavena
    a v bezcelní zóně. Jídlo a pití je sice nehorázně drahé, ale vše ostatní je značkové, krásné a rozhodně daleko dostupnější...všude to voní, nikdo na tebe nekouká jako na vraha, když si budeš chtít vyzkoušet šaty od Hugo Bosse nebo brýle od Diora..tady jsi ve "velkém" světě, který je velkorysý ke každému, kdo cestuje...protože kdo cestuje - ten na to všechno může mít...pokud chceš fajnovou a značkovu věc /obchodú je tu nepočítaně/ , kup to tady.Pokud ne - okukuj a čekej na svůj boarding time. Obrazovky, které jsou všude, tě budou infomovat, zda nemá tvúj let zpoždění, případně že nastal tvůj "last call"(poslední výzva k nalodění) :o)) Ty to ale samozřejmě nepropásneš, protože od začátku víš, KDE a v KOLIK bude přistaveno tvé letadlo /např B 9 - 19:15 / a proto po překontrolování pasu a palubní vstupenky vpluješ na palubu letadla a tvá krásná dovolená začne /pokud tě vážně zajímají i detaily ohledně letu - dej mi vědět, že mám v tomhle vyprávění pokračovat...:o))

    OdpovědětVymazat
  8. myslím,že to nie je až také katastrofálne,že si v živote neltela.Aj ja púoznám veľa takých ľudí...ak mám hovoriť za seba,ja som veľmi vďačná svojim rodičom vďaka ktorým som mala možnosť každý druhý rok niekam letieť lietadlom a odvtedy nedám na to dopustiť..milujem lietanie.Ten pocit keď lietadlo pristáva,odlieta je na nezaplatenie:)

    OdpovědětVymazat