Kabelky - část první

9:37



Západní cizinec, procházejivší se po Praze, musí mít pocit, že češi jsou národ velmi bohatý, s klasickým stylem a naditými peněženkami. Téměř každá žena se honosí luxusní kabelkou zvučného jména a jasně rozpoznatelného designu. Ačkoli v celé zemi je jenom jeden jediný obchod této značky a cena větší peněženky se blíží průměrnému platu, oblíbenost téhle klasiky se neomezuje na centrum Prahy.
Bez ohledu na místo bydliště a stav obydlí, tyhle kabelky prostě "válí".

Asi víte o čem je řeč.

Monogram LV a klasická kostka zaplavuje svět.

(nebavím se o masivních stříbrných nápisech Guess, je jedno jesli to je fakt nebo prvé, u nás to bude vždycky vintage - stará kolekce)

Asi nejsem ten pravý člověk, který by měl psát na toto téma. Dlouho jsem pouze tušila, že existuje nějaký svět luxusních kabelek. Kouzelné zaklínadlo Luis Vuitton ke mě doléhalo jenom sotva znatelnou ozvěnou v časopise Burda, ŽaŽ a MF Dnes. Moje představa odpovídala LV zavazadlům a jako symbol maximálního luxusu vidím LV kulatý kufřík na klobouk.

(Chápete, luxus...mám klobouk, mám na něho zavazadlo a to ještě zavazadlo neskutečné ceny - i když nepotřebuju ani klobouk ani luxusní obal na něj - za svůj život jsem v realitě viděla kufřík na klobouky pouze v muzeu klobouků)

První významější setkání s LV proběhlo teprve před dvěma lety. Moje spolužačka, jedna z mála v ročníku kterou by asi v Praze považovaly za stylovou, si z dovolené přivezla kabelku. Žádný problém, všichni nosí do školy batohy s anarchistickýma nášivkama a na kabelky si ještě zvykáme, ale ona to byla "LV" kabelka. Menší, bílá, s barevnýma kytičkama LV. Musím použít to ošklivé slovo. Padělek. Nebyl to ani fake. Umělá kůže, kytičky levně natištěné, z jednoho rohu lezla niť. Naštěstí pro ni, nikdo se nevyjádřil nahlas. Dost možná některé holky ani netušily co to je zač. My, co nám bylo všechno jasné, jsme se tím tehdy, s pěkným sakrkasmem pobavily.

Dva roky utekly jako voda, z pohraničního regionu jsem se přesunula do velké Prahy. A to, co tady vidím mě děsí. Chápu, v MHD sedí různí lidé, na tržnici si koupí co se jim líbí a ani netuší, že to je nepodařená kopie něčeho krásného a slavného. Ale pak vidím slečnu, která padělek nese s nosem nahoru, hrdá na tu krásu i když jí samotné musí být jasné, co to vlastně drží v ruce.

Podobná situace je ve škole. Jestli někdo někde napsal, že luxusní kabelka se hodí ke všemu, měl by se podívat, co tím způsobil. Na každé hodině, kde je více než 10% holek je aspoň jedna "vuittonka". Takovou, který by vypadala pravá, jsem za celý semestr viděla jenom jednu. Ostatní, i kdyby měly opravdu tu pravou a originální, používají takové módní kreace (kabelka a: tenisky, okopané kozačky z tržnice, kabát z Kenvela...), že je naprosto jasné, kde jsou hranice jejich financí a vkusu.

Tak si asi kabelku LV nekoupím. Rozhodně ne teď a rozhodně ne klasickou. Jestli na mě nějaká čeká, tek je to tahle. Přirozeně, s jednoduchým černým outfitem.




A co si o tom myslíte vy? Oblékli by jste si k pravé luxusní kabelce špinavé a rozbité boty? Koupily by jste si nějakou "zaručeně pravou"? Máte něco od LV, za co se nemusíte stydět protože to opravdu není padělek?

Zdroj obrázků: www.luisvuitton.com

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. DEKUJI! Mam skutecne radost, ze mohu s tebou sdilet nazor na "ubohe" slecny, ktere se nosi ve znicenych tenisach a k tomu mega kabelka LV s naprosto odflaknutym padelanim, korunovane paskem od DG apod. Musim rict, ze padelky jsou vsude, ale prijde mi, ze v CZ je to vic a hlavne vic poznat, lidi nechapou to slovo styl a jeho umeni. Proste nagelovani borecci si vezmou ruzove triko pasek DG a tenisky a uz si hraji na modni ikony, fuuj.. Slovo kosile, ciste boty a kabat jim nic nerika. Dle meho by se lide meli inspirovat necim jako je obleceni Gossip Girl (ale pokud si pamatuji, videl jsem prvnich 5min vaseho CZ dabingu a okamzite jsem to vypnul:D) Proste nevim, proc lide musi tady ukazovat tolik znacku, treba napisem pres cele triko nebo cokoliv... A je fakt, ze nemusim nosit trika za par babek, ale kupuji si radeji kosili od YSL etc. a doma vonime se Chanelem nebo Lanvin (ted to, prosim, neberte jako vychloubani) a ano, ja si koupul znackove veci, za ktere by vetsina CZ lidi nedala ani polovicni sumu, ale proste vim, ze mam neco, co skutecne pochazi z dilen z Italie nebo to ma jakesi srdce... A co se tyce klasiky ceskeho naroda - fake pasky: mam taky DG nebo Boss apod., a i kdyz original, nerad je v Cesko nosim, protoze je smutne se pak divat na ty "ubozaky" kolem, co maji vyditelny padelek a sami nerozpoznaji vas original... a o tom se da mluvit i hodiny.. Pokud se nebudes zlobit, dam si te mezi me oblibene stranky.

    OdpovědětVymazat
  3. Nezlobím jsem jenom potěšena :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto souhlasím,jen nerozumím tomu,co je špatného na kabelkách ze starší kolekce? Já sama mám třeba dvě outletové Guess...Ta červená LV taky není nejnovější.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem to nemyslela. U luxusních věcí převládají klasicé tvary a ty se prostě v čase moc nemění. Jde mi spíše o to, že to "Guess" co tady smetánka hrdě nosí, je outlet, jenomže to oni tak nějak nedokáží pochopit. Ale na to asi padne zvláštní článek. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. no a, že je to outlet? .) Vím co myslíš, tím ,,hrdým nošením", vím na které typy lidí narážíš, ale stejně....

    OdpovědětVymazat
  7. Je to sdnoducho stádovost.
    Ja sám mám osobnú skúsenost a možem povedat č istým svedomm, že kvalita vobec nezodpovedá cena a to myslím výrobky z kože, canvas je na tom ešte o niečo horšie. Niekdy som to aj ja považoval za niečo extra ale je to len úbohá srajda čo sa hrá na niečo viac a to hovorím o roigináloch samozrejeme, padelky no comment.
    Ked si chceš kúpit ničo, čo ti naozaj vydrží a bude ti verne slúžit a dostojne ta reprezentovat v duchu elegancie a vkusu a nie v duchu lacnej reklamy na pseudoluxus tak si vyber Hermés alebo Bottegu,Vlaextru apod.

    OdpovědětVymazat