Concept store v barvě

23:42

Nemůžu zůstat pozadu, přiznám se, ráda se o to podělím, snad to bude aspoň trochu jiné, než jinde.
V pátek se konala podzimní prezentační párty v showroomu Urban Lux.
Odpolední nejen bloggeří dýchánek v americkém stylu a zářivých barvách, venku ještě docela teplo, komu by se to nelíbilo. A přestože by možná bylo na místě lehce zavzdychat nad tím, co všechno chci a po čem toužím, udělám to naopak. Chuťové buňky navnadím vám.
Pravda je totiž ta, že v naší rodině je odborníkem přes veselé barvy a tvary moje mladší sestra. Asi jsme si to rozdělily, ji dostat do něčeho co není pestré (ideálně zelené, oranžové nebo fialové) není úplně nejsnažší, já z barev dlouhodobě uznávám pouze modrou, hnědou a případně žluté doplňky. Ideálně, až na vlasy, vypadám jako bych prošla černobílou obrazovkou.

Někdo trpí na minimalismus, pro ty ostatní je tady bezpochyby Urban Lux. Jistě, seženete tady i černé a bílé věci, ale to hlavní je v barvě. Najdete zde značky, které design pojímají jako hru, nikoli jako striktní diktát skla a oceli.
Nejznámnější, je asi Crocs, label, který dokázal rozdělit estéty na dvě poloviny. Pokud si však představíte showroom Crocs jako místnost nacpanou neforemnými klapko-plasťáky, budete zklamáni. Crocs je především materiál, a z něj může být vyrobeno několik druhů  sněhulí, baleríny nebo vyloženě sportovně působící pánská obuv.
Další "profláknutou" značkou, které si také začali všímat i "neznačkoví" výrobci je Le Sportsack. Nylonové tašky, kabelečky a jiné zavazadla, s nepromokavou úpravou a výraznými zipy. Už když před nějakým časem bloggerky hromadně postovaly fotky s baťůžky a taštičkami, zaujalo mě, že tvary jsou sezonu od sezony v zásadě neměnné. Jediné co podléhá trendům, jsou vzory na materiálech a materiály (a ceny) jsou také tím hlavním, co odlišuje běžné řady od "těch lepších". Jak jinak, jedná se hlavně o vzory veselé a barevné (Takže bych si vybrala bohužel jenom z dražších modelů.)

Co z, na internetu už dostupných, věcí mě ale pobavilo a nadchlo nejvíc, jsou barevné ponožky Happy Socks. Nemohla jsem si nevzpomenout na malou módní aférku kolem Karla Schwarzenberga, takže kdoví, třeba se dočkáme i nějakého podobně zaměřeného editorialu nebo spolupráce. Barevné ponožky k střízlivému pánskému outfitu jsou totiž nesmírně vtipné. Ideální k vyjádření osobnosti. Znám kluky co nosí každou jinou, holky které jsou chic, ale nedají dopustit na ponožky s křečkem a můj muž miluje oranžové a zelené. Ponožky totiž nemusíte ukazovat každému. Dokud nepřehodíte nohu přes nohu nebo se nezujete, jsou vaším optimistickým tajemstvím. Samy slečny v showroomu trochu litovaly jejich ceny. Kupodivu, ponožky jsou jednou z mála prodávaných věcí, kterou nevidím jako předraženou. Kdo někdy okusil kvalitní bavlnu, bude úpět nad silonem. A kvalitní bavlna, které prošoupání trvá dva roky intenzivního nošení, ta prostě něco stojí. Ponožky všemi deseti.

Co jsem naopak nepochopila, jsou lahve na vodu s filtrem, který, ale z užitkové vody pitnou neudělá. Šetření životního prostředí? Jak, když na vodu můžu použít i prázdnou pet lahev? Jasně, je to designový kousek, ale pro člověka, který v kabelce nosí prázdnou lahev a vodu nabírá, kde se dá během dne i bez filtru, snad příliš velký luxus.

To co na www.urbanlux.cz zatím nenajdete, jsou japonské zubní kartáčky, gumové boty podobné značce Melissa, CupCakes o třech příchutích pečené v budoucnu na objednávku, "Bertíkovy fazole" a hlavně, kecky značky Ked's. Kultovní plátěnky, které daly keckám jméno, s dlouholetou historií, které se možná, v polorozloženém stavu, napodobené socialistickým průmyslem, nacházejí v botnících vašich rodičů či prarodičů. Minimálně moje prateta jedny má. Plátěnky, z kterých se vám po dlouhém nošení vyklube palec, prostě mají něco do sebe. Mám jedinou obavu. Že jestli tyhle botky byly kdysi lidovou záležitostí, dnes budou poněkud dražší. Ale třeba mě překvapí a já budu moct v létě trpělivě pracovat na děravých palcích a šedozelené barvě původně bílých bot. Kecky jsou přece fajn i na chození ve vodě :-)

Uf. Je to subjektivnější než fotky. První ala PR článek - ale já z toho počinu mám opravdu radost. 

You Might Also Like

1 komentářů

  1. pekný článok, tvoje písanie mám rada aj bez fotiek :) a tiež mám svoje obľúbené ponožky, so zajačikmi... :D

    OdpovědětVymazat